Jeugdplan: B1 neemt koppositie over van Twente

• zaterdag, 17 okt 2009
  • Leestijd: 15 minuten

In het jeugdplan waren vandaag de wedstrijden van de jongste elftallen afgelast. Zij speelden vandaag een vervangend oefenprogramma. De A1 heeft in de eredivsie de mogelijkheid om drie punten te pakken aan zijn neus voorbij laten gaan. Na een 0-2 vooorsprong bij ADO Den Haag kwamen de Haagse hopjes terug en eindigde de wedstrijd in een 2-2 gelijkspel. Maar ook de D1 speelde zaterdag in Den Haag en had te maken met een 'gestoorde' wedstrijd. De 2-2 was bijzonder omdat de scheidsrechter meerdere doelpunten van Volendam zeer onterecht afkeurde en er was een zeer onsportieve 3e helft.

Maar ook de B2 had vanmiddag moeten winnen en keurde de scheidsrechter een zuiver doelpunt af op aanraden van de vlagger van de de tegenstander. In de twee wedstrijden die ik (Rob Lezer) als fotograaf gevolgd had bleek maar weer eens dat grensrechters, van de club zelf, eigenlijk geen oplossing zijn voor het arbitragetekort op dit niveau. Het bevoordelen vanje eigen ploeg als grensrechter is meer regel dan uitzondering is al jaren blijkbaar normaal.

De B1 was opnieuw de wedstrijd van de week, mede doordat vandaag de koppositie kon worden ingenemomen. Op de 4-1 overwinning van onze B1 viel niets af te dingen. Foto kink en verslag onderaan!
Komend weekend is de C1 wedstrijd van de week. Ze spelen dan om 12:00 uur in het Kras Stadion tegen FC Zwolle.

Verslagen

FC Volendam A1 deed zichzelf tekort in Den Haag (2-2)
Na de uitstekende, onterecht verloren wedstrijd tegen Ajax had FC Volendam A1 zich voorgenomen in Den Haag de drie punten op te halen. In de eerste helft kwam Volendam door Hertog verdiend op 0-1, wat ook de ruststand was. Vrij snel na rust maakte Veldwijk er 0-2 van, zodat de volle winst binnen handbereik was. ADO Den Haag speelde met drie spitsen en gaf Volendam veel ruimte. In een van de uitvallen stopte de Haagse keeper buiten het strafschopgebied de bal met de handen. In plaats van rood was het slechts geel. Dat tikje bracht Volendam van zijn stuk. ADO Den Haag profiteerde optimaal en kwam langszij. Volendam kreeg daarna nog drie prachtige kansen op de volle winst, maar scoorde niet meer. Met wat meer eerlijkheid en zelfvertrouwen zal Volendam na dit zuurverdiende eerste uitpunt ook op vreemde bodem zeker tot volle winst gaan komen.

Ook Twente moet meerdere erkennen in Volendam B1 (4-1)
17/10 – Na de uitstekende overwinning vorige week op Ajax, was het de vraag of Volendam ook de topper tegen medekoploper Twente tot een goed einde zou weten te brengen. Naast de voor langere tijd uitgeschakelde Kid, moesten nu ook Bowedee en Vince vanwege blessures worden gemist. Het mooie van onze ploeg is echter dat de bank altijd zo sterk bezet is dat eventuele vacatures probleemloos kunnen worden opgevuld. Of het door de peptalk vooraf van verzorger Dirk kwam zal nooit duidelijk worden, maar feit was wel dat Volendam, net als vorige week, vlijmscherp uit de startblokken kwam.

Jordy van der Sleen  had al in de 1e minuut had kunnen en moeten scoren, maar was het na 1 minuut en 5 seconden wel raak. Een assist van Joris Dekker bracht Jordy opnieuw in stelling. Nu maakte hij het prima af, 1-0.  Volendam bleef zijn inmiddels beproefde spelletje spelen en wist gedurende de eerste twintig minuten diverse doelrijpe kansen te creëren. Het vizier stond jammer genoeg niet scherp genoeg. Scoringsmogelijkheden voor Joris en Jordy van der Sleen (2x) werden niet benut, terwijl ook nog een bal vanachter de doellijn van Twente werd gered. Ondanks de gemiste kansen was het toch genieten op de bank. Heerlijke combinaties, een hartverwarmende inzet en een ijzersterk spelende Eric Veerman. Het leek af en toe wel of hij de bal aan een touwtje had. Twente wist daar vrijwel niets tegenover te stellen en had de hulp van de scheidsrechter nodig om op gelijke hoogte komen. Vanuit buitenspelpositie mocht een Twenteaanvaller op rechts doorgaan. Na een duel met Cas ging hij vervolgens gewillig tegen de grond. Het in de vorm van een penalty gegeven kadootje van de scheidsrechter werd uiteraard dankbaar aanvaard en betekende de 1-1- op het scorebord.

{foto1}

De mannen van trainer Stricker lieten zich daardoor niet uit het veld slaan en toonden veerkracht. Nog geen minuut later stonden ze namelijk alweer op voorsprong. Eric Veerman gooide zijn trukendoos open en stelde met een weergaloze actie Joris in staat een doelpunt aan zijn totaal toe te voegen, 2-1. In de tweede helft was Volendam minder flitsend en dominant dan in de eerste 40 minuten, maar wel weer de bovenliggende partij. Weliswaar probeerde Twente met een offensief het tij te doen keren, maar de thuisclub kwam nooit in de problemen. Na een uur spelen kregen de gasten hun genadeklap. Jordy van der Sleen gaf een steekpass op Joris, die beheerst de keeper verschalkte en voor 3-1 zorgde. Daarna waren er opnieuw goede mogelijkheden om de score verder uit te bouwen. Er werd echter slordig mee omgesprongen. Ongeveer 10 minuten voor tijd mochten Yordi van Beek en Joost Kooiman hun opwachting maken. Zij vervingen respectievelijk Jordy Dijkhuizen en Marcel. Vlak voor tijd werd Joris, na een combinatie met Joost, onreglementair binnen de 16 gestuit. De toegekende penalty werd genomen door Soufian, maar niet benut.

{foto2}

In de slotminuut vestigde Eric opnieuw de aandacht op zich. Zijn actie en daaropvolgende voorzet op de linkerflank zorgden ervoor dat ook Jordy zijn tweede treffer achter zijn naam mocht zetten, 4-1. Gelet op het aantal doelrijpe kansen had de score hoger moeten uitvallen. Wel doet het deugd dat onze mannen al voor de vierde keer in successie 4 doelpunten in een wedstrijd hebben weten te produceren. Want dát is toch waar het om draait in voetbal: scoren!

{foto3}

Met deze overwinning handhaaft Volendam zich aan de top van de ranglijst en groeit het besef dat het een heel mooi seizoen kan gaan worden. Je ziet het team wekelijks progressie maken en het vertrouwen in zichzelf en elkaar groeien. Het is nu de kunst om dit vast te houden. Hard trainen, elkaar scherp houden, simpel proberen te voetballen en nooit verzaken. Als iedereen dat weet op te brengen, kunnen we echt ver komen. Komende woensdag staat het Internationale Herfsttoernooi van de Tubanters (Enschede) op het programma. Na een vrije zaterdag moet een week later (zaterdag 31 oktober) in Heerenveen voor de beker worden aangetreden tegen het in de eredivisie uitkomende Heerenveen B1. Een prima kans om tegen dat hoog geplaatste team te laten zien waar we staan. Ik ben zeer benieuwd hoe groot het krachtsverschil is!
Gerard Veeken

Foto's B1 - Rob Lezer
Bestel Foto's

FC D1 Krijgt niet waar ze recht op hadden

In Den Haag liet de D1 van FC Volendam al snel zien, dat de positie op de ranglijst niets hoeft af te doen aan goed voetbal. ADO Den Haag D1 had het heel moeilijk. Het was dan ook terecht dat Volendam op 0-1 kwam, maar de scheidsrechter had niet zijn beste dag. FC Volendam kon weinig goed doen in zijn ogen. De gelijkmaker liet dus niet lang op zich wachten. De jonge Volendammertjes lieten zich niet ontmoedigen en zorgden voor een nieuwe voorsprong. Maar nog voor rust was de scheidrechter er als de kippen bij om ADO Den Haag weer langszij te brengen.

In de tweede helft bleef Volendam goed voetballen, maar het scoren wilde niet meer lukken. Waar drie punten niet alleen terecht maar ook meer dan verdiend zouden zijn geweest, moet FC Volendam met slechts een punt terug naar het dorp.

Dubbele cijfers voor Volendam F1 (10-0)
Ondanks de koude en het vroege tijdstip slaagde Volendam F1 erin om een dubbele score te bereiken tegen Zaanlandia F1. Nog voor de thee was het al 5-0 omdat Volendam een aantal prima combinaties op de mat hadden gelegd. In de tweede helft liep het eerst nog precies hetzelfde, maar bij 7-0 stokte de produktie. Niet alles lukte meer, tot de laatste minuten. De machine werkte ineens als vanouds, wat nog drie goals opleverde. Daarmee is de jacht op koploper Fortuna Wormerveer goed ingezet, al zouden meer doelpunten de droom eerder waarmaken.

AFC - Volendam E-Top

Laatste tegenstander in de "heenronde" was AFC. Die waren afgelopen week winnaar van HET Toernooi bij Ajax geworden en dus een ploeg in vorm. Bij Volendam moest de opstelling wat aangepast worden omdat Dick op vakantie was. Zijn plaats linksachter werd door Boy over genomen. Vanaf de aftrap bleek dat de ploegen aan elkaar gewaagd waren. Veel duels van Max en Nico op het middenveld en weinig kansen voor de doelen. Er was iets raars nodig om aan een doelpunt te komen. Niels trapt uit, Stef kaatste op Sebastiaan. Die gleed uit en AFC stond vrij voor onze keeper. Via de paal kwam de bal precies weer bij de spits, die de bal in het lege doel schoot (1-0). Volendam stroopte nu de mouwen op en de achtervolging werd ingezet. Wessel kwam een paar keer goed door op links, maar zijn voorzetten kwamen net niet aan. Ook Boy zette een aanval op. Hij speelde Paul in en liep zelf door. Via dit schitterende 1-2-tje kon Boy de bal in de lange hoek schuiven (1-1). De E-top hield de druk en goed op en AFC kreeg meer problemen. Wessel gaf weer een voorzet, maar Stef kwam net te laat. Ook AFC kwam er een keer doorheen, maar Niels liep op tijd uit en stopte de bal. Volendam deed er nog tandje bij en voerde de druk verder op. Wessel speelde zijn man uit en ging op het doel af. Zijn schot werd nog wel half geblokkeerd, maar verdween toch onhoudbaar in het doel (1-2). AFC probeerde het nu over links, maar Patrick liet niemand passeren. Ruststand 1-2.

In de tweede helft ging Volendam goed door. Marco maakte meteen een goede actie op rechts, maar ook zijn voorzet werd nog net verdedigd. Even later was het wel raak. Wessel stuurde Boy weg op links. Zijn harde voorzet gleed door de handen van de keeper voor de voeten van Marco (1-3). AFC zette nu alles op alles, maar met Sebastiaan in het hart van de verdediging werden alle aanvallen rustig verdedigd. De beste kansen waren nog voor Volendam. Uit een vrije trap kopte Max de bal bijna over de keeper. Jan kon een voorzet van Marco net niet inschieten. De laatste grote kans was voor Boy, maar hij schoot te vroeg van afstand op doel. Ook het slot offensief van AFC bezorgde de Amsterdammers geen doelpunt.

Mannnen, vandaag kwamen we ongelukkig 1-0 achter. Door goed te blijven voetballen hebben we deze achterstand omgezet in een belangrijke overwinning. Er komt steeds meer rust in het spel en we gaan elkaar steeds beter vinden. We hebben een heerlijke wedstrijd, onderleiding van een uitstekende scheidsrechter, in een warm najaars zonnetje gezien.