Jeugdplan: B1 verspeelt koppositie in Papendal

• maandag, 05 apr 2010
  • Leestijd: 13 minuten

In het paasweekende waren er slechts drie wedstrijden. De A1 moest uit naar Heerenveen, de B1 uit tegen Vitesse/AGOVV en de C2 speelde thuis tegen MVV. De E en de D-Teams spelen met de paasdagen op diverse toernooien. De C1 moest afgelopen woensdag aan de bak. Het won de inhaalwedstrijd tegen FC Groningen C1 met 4-2.

Omdat alleen de C2 thuis speelde, waren zij opnieuw de wedstrijd van de week. Een bizar duel met een hoofdrol voor de scheidsrechter, die in de slotfase MVV een onterechte strafschop toekende met de gelijkmaker (2-2) tot gevolg. Onderaan het verslag

inzet keeper C2 (screenprint video)

De A1 kon in Heerenveen als lataarndrager nog iets te doen aan de ranglijst. Het maakte het Heerenveen heel lastig maar verloor in slotfase alsnog met 2-0. De B1 kon zijn kopposite verstevigen maar kreeg de deksel op zijn neus. Alles zat tegen, zelfs de spelerspassen van 2 spelers moesten met een koerrier worden nabezorgt die veel te laat kwam. Hierdoor miste de B1 twee belangrijke spelers die niet konden spelen hierdoor. Ook de blessure van Bowedee Burleson gaf de selectie geen vleugels. Bowedee is dit seizoen niet meer afmaken en is voor zeker twee maanden uitgeschakeld. De B1 verloor op Papendal met 4-1 en mist volgende week opnieuw een speler door een rode kaart. Door de winst van FC Zwolle staat Volendam weer met dezelfde punten, maar een slechter doelgemiddelde op de tweede plaats. Vittesse is nu derde met drie punten achterstand.

Met nog drie wedstrijden te gaan is het bijzonder spannend bij de B1. De laatste wedstrijd van het seizoen is tegen concurrend FC Zwolle. Hierbij is het doelgemiddelde niet van belang voor promotie. Als beide ploegen evenveel punten hebben, zal er een beslissingswedstrijd worden gespeeld. De B1 van Volendam heeft de beste papieren voor de komende twee wedstrijden. Volgende week moet het uit tegen Cambuur (nr. 10 van de ranglijst) en twee weken later uit tegen Zeeburgia (nr. 11). FC Zwolle B1 moet uit tegen Haarlem (nr. 5 van de ranglijst) en twee weken later thuis tegen Cambuur (nr. 10). Vitesse/Agovv combinatie speelt nog tegen NEC (laatste), Ajax B2 (8e) en VA Twente B2 (6e). De ploeg van Richard Stricker mag dus geen fouten meer maken en zeker zijn spelerspassen controleren voor uitwedstrijden !

Verslag B1

Er zijn van die dagen dat alles misgaat. Het is niet leuk om mee te maken, maar wel voor alle betrokkenen iets om goed lering uit te trekken. De dag begon niet alleen vroeg, maar ook mooi. Onder een bescheiden voorjaarszonnetje werd naar Arnhem afgereisd. Op Papendal moesten de degens worden gekruist met Vitesse/AGOVV, dat na de winterstop aan een indrukwekkende opmars bezig is en ons inmiddels tot op 6 punten was genaderd. We waren dus gewaarschuwd. Vooral ook omdat onze overwinningen de laatste paar maanden moeizaam tot stand kwamen. Het team leek echter weer scherp en uiterst gemotiveerd om de koppositie te behouden. Al snel bleek dat het een moeilijke middag ging worden. Vitesse kwam ijzersterk uit de startblokken, terwijl er bij ons, ondanks de goede afspraken, van alles verkeerd ging. Miscommunicatie tussen Cas en “Sleen” leverde al in de 4e minuut een enorme kans op voor de thuisploeg. Gelukkig ging de bal net voorlangs. Tien minuten later was Vitesse opnieuw dicht bij hun openingstreffer. Met een uitstekende redding wist Daniël dat te voorkomen. Na ruim een kwartier spelen kon de eerste kans voor Volendam worden genoteerd. De kopbal van Eric ging echter recht in de handen van de Vitesse-keeper. Vitesse bleef de betere ploeg en wist in de 18e minuut de score te openen. Een vanaf het middenveld goed doorkomende Vitessenaar ging de combinatie aan met een medespeler en kwam daardoor vrij voor het doel van Daniël. Hij wist wel raad met de ontstane scoringskans en zette zijn team op een verdiende voorsprong, 1-0. 8 minuten later was het opnieuw raak. Slecht verdedigen zorgde ervoor dat een mannetje helemaal vrij kon komen en voor 2-0 mocht zorgen. Vlak daarna vergat Jordy zich, waardoor hij voortijdig de douche mocht opzoeken en wij met 10 man verder moesten. Tijdens de rust deed de trainer er alles aan om zijn team zodanig te prepareren dat de schade zo beperkt mogelijk kon blijven en misschien zelfs nog een gelijkspel in de wacht kon worden gesleept. Het bleek echter al snel een kansloze missie. Na een dekkingsfout kon een Vitesse-aanvaller in de 52e minuut ongehinderd de 3-0 inkoppen. Vier minuten later werd het zelfs 4-0. Daniël stond op het verkeerde been, waardoor de bal over hem heen zeilde en in de verste hoek belandde. Uiteindelijk wist de ingevallen Jessy Kuiper vlak voor tijd nog de eer te redden, 4-1.
Een uiterst pijnlijke nederlaag was daarmee een feit.

Toch is er absoluut geen man overboord. Er zijn nog 3 wedstrijden te gaan en wij hebben nog steeds alles in eigen hand. Wel is het zaak om uit de ervaringen van vandaag met z’n allen, zowel staf als spelers, lering te trekken. Zo’n dag als vandaag mag en zal ons nooit meer overkomen! We laten de vervelende ervaringen nu achter ons en gaan er de komende weken met een enorme dosis positiviteit vol tegenaan. De finish is in zicht en vanaf nu geven wij niets meer weg!

FC Volendam C1 – Fc Groningen C1 4-2 (2-1)

Op een kille woensdagavond en ook de laatste dag in de maand maart vond de inhaalwedstrijd tussen FC Volendam C1 en FC Groningen C1 plaats. Enkele weken terug werden de drie punten fortuinlijk uit Groningen meegenomen in een gelijk opgaande wedstrijd. Dus FC Groningen was na een lange busreis uit het hoge noorden gebrand om dit keer de punten uit Volendam mee te nemen. Dat voornemen bleek zeker ook in het begin van de wedstrijd die vooral door de Groningers werd gedomineerd. Na 5 minuten was het al 0-1 maar het doelpunt werd wegens buitenspel afgekeurd, maar de toon van de wedstrijd was hiermee gezet. Het eerste kwartier kreeg FC Volendam slechts één kans via Denzel Sno maar die vond de keeper van FC Groningen op zijn pad.

Bijna halverwege de eerste helft kon keeper Robin van Santen een lastige hoge bal niet helemaal klemvast krijgen en de spits van FC Groningen profiteerde hiervan. Hij liet dit buitenkansje niet lopen en scoorde van dichtbij de op dat moment geheel volgens de wedstrijdverhouding verdiende 0-1. Het leek wel of de Volendam spelers hierna wakker waren geschud want het spel werd met de minuut beter en er kwamen ook kansen. Eerst kopte Elroy Tuur nog voorlangs maar een minuut later scoorde Johan Keizer de 1-1 na een listige steekpas van Didier Karregat. Kort hierna werd het kanon Johan Keizer opnieuw in stelling gebracht maar door een miraculeuze redding wist de Groninger doelman de bal uit de kruising te ranselen. Het initiatief in de wedstrijd werd steeds meer van FC Groningen overgenomen. Na opnieuw een pass van Didier Karregat ging Jesse Braspenning er alleen vandoor en bracht FC Volendam op een 2-1 voorsprong. De wedstrijd was helemaal gekanteld en ook de scheidsrechter was wellicht hierdoor ook even de kluts kwijt want hij floot na 30 minuten al af voor de rust. Hij erkende direct zijn fout op tijd en in deze laatste minuten voor rust kwam FC Volendam enkele keren goed weg o.a. door een schot op de paal.

{foto8}

Ook na rust voerde FC Groningen de druk verder op maar de eerste kans was toch voor FC Volendam toen Denzel Sno die zijn directe tegenstander fraai uitspeelde maar de keeper met veel inspanning nog redding kon brengen. Helaas was er niemand van oranje bij om de afgeslagen bal het laatste zetje over de doellijn te geven. FC Groningen ging helemaal voor de gelijkmaker en op dat moment was die ook verdiend geweest maar het lot was FC Volendam dit keer goed gezind want de paal en de lat brachten redding. FC Volendam kreeg zelf ook kansen o.a. via Leroy de Graaff die zichzelf goed vrij speelde en de bal uit vrijstaande positie net voorlangs het doel mikte. Het breekpunt in de wedstrijd kwam weer via aanvoerder Johan Keizer die zijn directe tegenstander zijn hielen liet zien en daarna ook beheerst wist af te ronden, 3-1. De weerstand van FC Groningen was nog steeds niet gebroken maar met man en macht werd er stand gehouden. In de dertigste minuut na rust kwam FC Groningen toch op 3-2 en dat gaf de noorderlingen weer hoop en uitzicht op een beter resultaat. Althans dat dachten ze, maar ze hadden niet op de ongrijpbare (FC) Johan Keizer gerekend want een minuut na de aansluitingstreffer scoorde hij na een uitstekende pass van Navid Sherzhada en bracht FC Volendam op een bevrijdende 4-2 voorsprong en dit was ook meteen de eindstand.

Het was een kille en koude avond maar FC Volendam aanhang ging met een warm en tevreden gevoel naar huis en voor de Groningers restte nog een lange busreis naar het hoge noorden.
Floor Heuyerjans

{foto7}

FC Volendam C2 doet zichzelf tekort tegen MVV

Zaterdag 3 april 2010 kwam MVV C2 vanuit het verre Maastricht naar Volendam om het op te nemen tegen de plaatselijke C2. Na de goede wedstrijd van vorige week tegen de FC Den Bosch waren de verwachtingen hooggespannen. Deze verwachtingen zouden de mannen van de C2 geen moment waarmaken.

De informatie vooraf liet zien dat Damon Mirani afwezig was. Hij heeft een belangrijke plaats in het team verworven. Het was dan ook interessant om te zien hoe de rest van het team met zijn absentie om zou gaan. Het centrum achterin werd gevormd door Daniël Muhren en Soufian Akmun. Hierdoor kwam er een plek vrij op het middenveld die werd ingevuld door Nick Runderkamp. MVV kwam ietwat verlaat aan in het Volendamse, waardoor de wedstrijd een kwartiertje later zou beginnen.

MVV startte de wedstrijd scherp. Met name de spelhervattingen werden opvallend snel genomen. De scheidsrechter moest hier duidelijk ook even aan wennen. Volendam moest zich gelijk schrap zetten. Al snel bleek dat de verhoudingen op het veld niet gelijk waren aan die van de ranglijst. MVV bevindt zich in de onderste regionen en Volendam had tot zaterdag de volle winst gepakt. Volendam kreeg het goede spel van vorige week niet te pakken. De passing zou de hele wedstrijd onvoldoende blijven. Toch kreeg Volendam de beste kansen. Het was slechts aan de grensrechter uit Maastricht te danken dat de stand lange tijd op 0 – 0 bleef. Danny Persijn werd alleen op weg naar de keeper onterecht afgevlagd, en Aubrey Hoogdorp scoorde een glaszuiver doelpunt, dat op voorspraak van de grens werd afgekeurd.

{foto6}

Uiteindelijk kwam Volendam wel op voorsprong. Jeremy Moorthaemer was attent op een te korte terugspeelbal van MVV: 1 – 0. Na de rust wist Aubrey Hoogdorp op aangeven van Nick Eerdhuizen de 2 – 0 aan te tekenen. Nu leek de wedstrijd gespeeld met nog zo’n 10 minuten te spelen. De druk van MVV werd sterk opgevoerd. Zij speelden alles of niets. En dat leverde resultaat op. Uit de rebound van een vrije trap wist MVV de aansluitingstreffer te maken. Vrij kort daarna komt een voorzet van de rechtsbuiten van MVV hoog voor de Volendamse goal. Keeper Romano Klap verwerkte de bal goed naar de zijkant, waar Aubrey Hoogdorp de bal tegen het lichaam aankrijgt en vervolgens wegwerkt. De scheidsrechter constateerde hierbij een handsbal en floot voor een strafschop. Deze buitenkans lieten de MVV’ers niet aan zich voorbijgaan: 2 – 2.

Volendam heeft een belangrijke les kunnen trekken uit deze wedstrijd. Als niet de volledige scherpte en concentratie bij iedereen aanwezig is, kunnen wij van iedereen verliezen. MVV heeft laten zien dat met een hartverwarmende inzet en opportunisme veel bereikt kan worden. De 2 – 2 is dan ook een juiste afspiegeling van de wedstrijd. De geluiden achteraf over de grensrechter en de penalty, hoe terecht ook, hadden geen rol hoeven spelen als Volendam gewoon had gedaan wat ze moesten doen. Laten we in ieder geval volgende week het onderste uit de kan halen, tegen Roda JC.