Jeugdplan: D2 laat Hollandia alle hoeken van het veld zien

• zaterdag, 07 nov 2009
  • Leestijd: 17 minuten

In het jeugdplan is deze week de wedstrijd van de D2 tegen Hollandia D2 in beeld gebracht. De D2 van trainer Bram Berkhout won overtuigend met 6-1 van de ploeg uit Hoorn. De ploeg herbergt 13 Volendammer spelers en 3 jongens “van buiten” die dit seizoen erbij gekomen zijn. Op het hoofdveld van de RKAV kwam de D2 reeds in de eerste helft op een ruime voorsprong, maar verzaakte de score in het begin van de tweede helft uit te bouwen. Pas na enkele omzettingen en wissels scoorde de grettige ploeg nog 2x. Verslag hieronder.

De D1 had de eerste Mexiaanse griep slachtoffers en starte gehavend thuis tegen AZ D1. De door de griep gevelde keeper werd vervangen door 2e keeper Joost Meendering. Tijdens de wedstrijd viel hij geblesseerd uit en moest worden verangen door een veldspeler. Het werd uiteindelijk een mooie wedstrijd waar met wat meer geluk geen punten verloren waren geweest (1-2). De B1 veroverder de koppositie zondag, door een zwaarbevochten 2-1 overwinning op Cambuur.

AZ - FC Volendam A1 0 - 0

FC Volendam begon de derby met veel afwezigen, door diverse redenen. Ondanks dat waren we goed voorbereid en wisten we waar we aan toe waren, namelijk strijden voor de punten. AZ nam het initiatief, maar de eerste kans was voor de FC, Hertog kon de bal net niet toucheren met zijn hoofd van uit een voorzet van Bok. Verder bleef de A1 goed op de been, want de organisatie en speldiscipline was uitstekend te noemen. AZ creerde 1 kans en een mogelijkheid voor rust, maar kwamen er feitelijk niet doorheen. De tweede helft kende een zelfde spelbeeld. De FCA1 kreeg via 'Pier', die met links van 25m uithaalde, nog een mooie gelegenheid. Datzelfde had AZ met hun Linksback die van 25m bovenop de kruising schoot. Volendam bleef echter goed op de been en bracht het op om tot en met het eindsgnaal alles te geven en volwassen te blijven spelen. Toch werd het in de eindfase nog spannend, toen Veldwijk een kans creerde, die op het laatste moment goed verdedigd werd door hun centrale verdediger. De goed leidende scheidsrechter, die veel liet door voetballen blies vervolgens voor het einde. Kortom een prima resultaat van de FC A1.

Zwaarbevochten overwinning op Cambuur (2 - 1) brengt Volendam B1 alleen aan kop
8/11 – De statistieken vooraf: 7 competitiewedstrijden gespeeld, waarvan 1 verloren (de 1e wedstrijd tegen AFC) en 6 overwinningen. Een reeks die de Volendammers een gedeelde koppositie met De Graafschap had opgeleverd en, naar het leek, ook een misplaatst superioriteitsgevoel. De kracht van ons team is namelijk juist het collectief en een prima wedstrijdmentaliteit. Als een team zichzelf echter dreigt te gaan overschatten en daardoor een stapje minder gaat doen tegen een lager geklasseerde tegenstander en ook minder scherp is dan normaal, dan gaat het meestal mis. De warming-up was daarvan al een slecht voorteken.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd een indrukwekkende minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de vorig weekend triest om het leven gekomen Jan Schilder, oud-speler van de Jeugdopleiding van Volendam. Ook speelde de thuisploeg met rouwbanden.

Meteen vanaf de aftrap werd bewaarheid dat Volendam vandaag niet in goede doen was. Slordige passes en slap verdedigend werk konden slechts worden gecorrigeerd door een overtreding. De dramatische start leidde al in de 2e minuut tot een achterstand. Een vrije trap vanaf de zijkant werd door een Cambuur-aanvaller verlengd, waardoor keeper Dean Schilder, die de geblesseerde Daniël verving, werd gepasseerd, 0-1. Het duurde tot de 10e minuut voordat Volendam zelf een doelrijpe kans wist te creëren. Een schot van Jordy van der Sleen ging net naast. Na een half uur spelen opnieuw een vrije trap voor Cambuur. Een Volendammer trapte finaal over de bal heen en de 0-2 leek een feit. De bal ging echter miraculeus net voor ons doel langs. Door veelvuldig balverlies en het feit dat Cambuur, met name op het middenveld, veel te veel ruimte werd geboden, konden de Leeuwardenaren naar hartenlust counteren. Diverse vrije trappen en een paar hachelijke situaties voor het Volendam-doel waren het gevolg, maar gelukkig wist Dean zijn doel schoon te houden. Op slag van rust kreeg “Het andere Oranje” een dot van een kans om langszij te komen. Jordy van der Sleen mocht alleen op het vijandelijk doel afgaan, maar zijn schot miste de nodige overtuiging en was daardoor een gemakkelijke prooi voor de keeper van Cambuur.

Tijdens de rust liet trainer Stricker duidelijk blijken “not amused” te zijn over de wijze waarop zijn team zich in de eerste 40 minuten had gemanifesteerd. Iedereen besefte dat in de 2e helft uit een heel ander vaatje moest worden getapt. Sir-Ralph werd vervangen door Yordi van Beek.

Om te zeggen dat er een herboren ploeg uit de kleedkamer tevoorschijn kwam is wat overdreven, maar er was wel degelijk een ander Volendam te zien. Cambuur werd meer en meer onder druk gezet. De eerste kans was voor Gerrie die uit een corner over kopte. Na een uur spelen was het eindelijk raak. Nadat de Cambuur–keeper, na een vrije trap van Soufian, de bal door zijn handen liet glippen was captain Sven er als de kippen bij om de bal met het hoofd over de doellijn te brengen, 1-1. Een overduidelijke handsbal van een Cambuur-verdediger, in zijn eigen strafschopgebied, werd door de scheidsrechter over het hoofd gezien en leverde dus geen penalty op. Inmiddels was Joost Kooiman Jordy van der Sleen komen vervangen. Joost viel prima in en leek ons ook op voorsprong te gaan zetten toen ie alleen op de keeper afging. Jammer genoeg ging zijn schot naast. Vervolgens was er een vrije trap van Jordy Dijkhuizen (ingevallen voor Marcel). De kopbal van Eric daaruit raakte de lat. Het deerde de Oranjehemden niet, want 5 minuten vóór tijd kwam toch de voorsprong. De vrije trap van Jordy Dijkhuizen was opnieuw op maat en de kopbal van Eric onhoudbaar, 2-1. Het bleek genoeg voor de overwinning. “Weggesleept voor de poorten van de hel”, aldus de woorden van verzorger Dirk Vellema, maar het resultaat daarvan is wel dat onze mannen, door het verlies gisteren van medekoploper De Graafschap tegen Ajax B2, nu alleen de ranglijst aanvoeren. Smet op de wedstrijd waren de 5 gele kaarten die ons ten deel vielen.

Komende zaterdag (aanvang 14.30 uur) opnieuw een thuiswedstrijd. Tegenstander is dan Zeeburgia. Een ploeg die voor ons altijd heel moeilijk te bestrijden is. In dergelijke wedstrijden geeft kwaliteit niet altijd de doorslag, maar komt het vooral aan op scherpte in de duels en een goede instelling. Wij rekenen erop dat na vanmiddag iedereen weer met beide benen op de grond staat en tegen Zeeburgia weer als vanouds aan de start verschijnt. Alleen dan is er kans op een goed resultaat en het consolideren van onze koppositie. Stel ons en jezelf niet teleur!

FC Volendam D1 verdient meer in mooi duel tegen AZ Alkmaar (1 - 2)
8/11 - Na een zeer goede reeks wedstrijden waarin zelfs ook nog eens 7 punten uit de laatste 3 competitie wedstrijden werden behaald stond vandaag de wedstrijd tegen het sterke AZ Alkmaar op het programma. De (Mexciaanse) griep sloeg helaas ook deze week bij beide teams toe waardoor in de line-up van beide teams niet alle selectie spelers konden worden opgenomen. Voor alle afwezigen een goed herstel toegewenst!!

Aan de kant van Volendam moesten we zo Jens en Ruben missen waardoor Joost vandaag de enige keeper was, waarover later meer. Vooraf was het volgens de objectieve toto speler een “2” tje maar bij Volendam viel de afgelopen steeds meer zelfvertrouwen te bespeuren. Het elftal traint uitstekend, er heerst ondanks een valse start een hele goede sfeer en er komen steeds meer vaste patronen in het elftal. Van AZ is bekend dat het elftal uiteraard over zeer goede spelers beschikt en in de top 3 van de ranglijst terug te vinden is.

Volendam begon uitstekend aan de wedstrijd en de taktiek van trainer Egbert Boxma bleek te werken; de Palingboeren zette AZ meteen onder druk en waren feller in de duels. Dit resulteerde in veel balbezit voor Volendam en zelfs in een aantal goede kansen. Het Oranje getinte publiek stond 2x met de armen omhoog maar helaas werden 2 100% kansen niet benut. Aan de andere kant kwam AZ tot een paar afstandschoten maar Joost wist hier wel raad mee en zo kwam Volendam niet in gevaar. Het was een heerlijk fel duel, sportief maar wel met heel veel inzet waarbij de Volendammers de 1e helft zelfs een licht overwicht hadden. Met een ruststand van 0-0 kon een ieder leven en het getoonde spel van Volendam bevestigde de stijgende lijn.

In de 2e helft een paar verse krachten in het team want het pressie spel vergt veel kracht en concentratie. Dat laatste puntje bleek een belangrijke want 1 moment van verslapping werd meteen afgestraft door AZ (0-1). Hierna was er een overwicht voor AZ en moest tot overmaat van ramp onze keeper Joost met een blessure het veld verlaten. Na maanden van verplicht toekijken door groeipijnen was Joost op de weg terug. We wensen hem heel veel sterkte met een snel herstel.

Nick moest als speler tussen de palen en deed dat zeer attent maar kon niet voorkomen dat slordig balverlies werd afgestraft; 0-2. Volendam leek van slag maar toonde wederom erg veel karakter en zette nog een paar keer goed aan. De laatst 12 minuten van de wedstrijden waren zelfs weer voor Volendam waarin wederom twee 100% mogelijkheden niet werden uitgespeeld.. Gezegd moet worden dat de keeper van AZ hierin een grote bijdrage had want deze jongen speelde foutloos. Toch kwam Volendam uit een vrije trap op 1-2 en toen ging een ieder er nog even goed voor zitten en werd het AZ legioen stil met een geknepen bil. Kansen op 2-2 waren er zeker maar het vizier stond net niet scherp genoeg of de kracht in de laatste fase ontbrak. De scheidsrechter nam in de eerste helft keurig 3 minuten extra speeltijd in acht maar vond het na 30 minuten in de 2e helft mooi geweest. De teleurgestelde koppies van Volendam waren tekenent voor het resultaat. AZ nam de 3 punten mee naar Alkmaar waar de thuisploeg meer had verdient.
Geen schande mannen, zo blijven trainen en spelen en dan komen de punten!

D2 versterkt zijn koppositie tegen Hollandia D2

8/11 - Door een 6-1 overwinning heeft de D2 zijn gedeelde koppositie verstevigd. Het ongeslagen elftal scoorde in 7 wedstrijden 56 doelpunten en kreeg er in 7 tegen. De nummer twee van de ranglijst KFC, staat op +21. Volgende week  staat de kraker tegen deze concurrent op het programma.

De prestaties onder hoofdtrainer Bram Berkhout en assistent-trainers Alex Geernaert en Lami Sama zijn tot nu toe bijzonder goed te noemen. In de competitie een 100% score, en naast de competitie wordt gewedijverd met andere BVO’s in een alternatieve BVO-competitie, waarin de resultaten wisselend zijn, maar het voetbalspel steeds beter wordt. Alle spelers maken individueel progressie, en het team wordt sterker. Tegenstander Hollandia staat op een derde plaats.

De bank werd bezet door Kees Kwakman, Marco Tol, Stan Veerman, Tim Mol en Jos Timmer. Na het fluitsignaal van de zeer punctuele, streng leidende, autoriteit uitstralende scheidsrechter en ballenspecialist Kobus Jonk, pakte Volendam gelijk de goede draad op. Hollandia werd met agressief voetbal op de eigen helft teruggedrongen, en wist zich eigenlijk geen raad met de druk die Volendam wist uit te oefenen. Er ontstonden dan ook snel mogelijkheden, met name over de rechterflank, alwaar door de snelle Roy Tol, ondersteund door de stuwende halfspeler Jari Vlak, aanval op aanval werd opgezet. Het wachten was op de eerste goal. Die viel in de tiende minuut. Op aangeven van Max Sajet was linksbuiten Pieter Kroon er als de kippen bij om de 1 – 0 aan te tekenen. Volendam hield de druk hoog en liep binnen een paar minuten uit naar een 4 – 0 voorsprong, door een prachtige actie van Alex Plat (2 –0) en nog twee keer Pieter Kroon, waar vermeld moet worden dat de keeper van Hollandia de indruk gaf omgekocht te zijn. Smetje op de feestvreugde was de tegengoal vlak voor rust, waarbij onze centrale verdedigers wat te opportunistisch doordekten. Bij rust was de stand derhalve 4 – 1.

Na de rust vielen de 4 wisselspelers in voor achtereenvolgens Joey Veerman, Alex Plat, Roy Tol en Stef Steenbeek. Wellicht door de ruime voorsprong ingegeven, werd het spel ietwat slordiger, en wist Hollandia wat meer tegengas te geven. Het spel verplaatste zich naar de helft van Volendam, dat in de passing te vaak slordig was. Toch bleef het echte gevaar zich voordoen voor de goal van Hollandia. Max Sajet was twee keer ongelukkig in de eindfase, en wist het net niet te vinden. Zo’n kwartier voor tijd zette Rouchan Khairi een actie in rond de middenlijn. Hij speelde drie tegenstanders en de keeper uit, en tekende de 5 – 1 aan, waarmee hij een goede wedstrijd van zijn kant bekroonde. Max werd tien minuten voor tijd gewisseld voor Roy Tol, die het in de spits ging proberen. Roy kreeg een aantal mogelijkheden, waarvan hij er uiteindelijk één wist te benutten. Dit zorgde voor een afgetekende 6 – 1 einduitslag.

Foto's Rob Lezer

DWS E-Top - FC Volendam E-Top (0 - 8)

8/11 - Na de prima winst op Haarlem en ADO moest er vandaag tegen hekkesluiter DWS gespeeld worden. Vanaf het begin speelde de E-Top in een laag tempo. Er werd weinig bewogen en slordig overgespeeld. Toch had Volendam wel de wedstrijd onder controle en kwamen er ook kansen. Na een minuut of 10 was het Jan die met een knal in de korte kruising de score opende (0-1). Het tempo ging iets omhoog en Marco werd wat meer in het spel betrokken. Dat had resultaat: met een hard diagonaal schot maakte hij de 0-2. DWS kwam nu wat opzetten en Niels moest een afstandschot tegen de lat tikken. Vlak voor rust kwam Volendam snel uit. Boy gaf een cross pass op Marco, die in de aanname zijn man passeerde. Daardoor stond hij ook vrij voor de keeper en schoot dus de 0-3 tegen de touwen.

Na de rust kroop DWS nog dichter op hun doel. Met 8 man achter de bal was het heel lastig om een gaatje te vinden. Toch lukte dat wel. Jan Steur was attent toen de keeper een bal niet kon klemmen (0-4). Max kopte een vrije trap van Wessel over de lijn (0-5). Uit een corner viel de bal voor de voeten van Stef. Met een draai van 180° ramde hij de 0-6 in het doel. DWS was nu moegestreden en Volendam kreeg meer ruimte. Na een snelle combinatie over rechts gleed Jan de bal over de lijn (0-7). De 0-8 was een schoonheid. De aanval werd opgezet op links. Met een lange crossbal ging het spel naar rechts, waarna Max de voorzet in de lange hoek kopte.

Mannen, vandaag waren we sterker dan de tegenstander. Doordat we in een laag tempo speelden hebben we het ons zelf onnodig moeilijk gemaakt. Gelukkig zagen we dat zodra het tempo omhoog ging we ook kansen kregen. Daardoor haalden we toch een mooie 8-0 overwinning. Hoe belangrijk die was bleek na de wedstrijd. Doordat Ajax verloor van AFC, staan we nu 2e, 1 punt achter Haarlem met een wedstrijd minder. Volgende week gaan wij naar de Toekomst voor de klapper tegen Ajax. Scherp trainen en er vol tegen aan.