Jeugdplan: Geen winst bij de jeugd selecties

• zaterdag, 28 nov 2009
  • Leestijd: 11 minuten

In het jeugdplan waren dit weekend slechts vijf wedstrijden die doorgang vonden. Het kunstgras was met de vele regen natuurlijk weer een uitkomst. Vlaggeschip de A1 verloor thuis zijn wedstrijd tegen de koploper PSV met 0-5. Van deze wedstrijd vanavond het uitgebreide verslag en foto's.

De A2 moest het opnemen tegen AFC A1 en gaf opnieuw in de slotfase de wedstrijd uit handen. Het verloor met 1-2 en zakte daardoor naar de 10e plaats op de ranglijst.

Koploper de B1 moest het opnemen tegen de nummer 2 op de ranglijst FC Zwolle. Blijkbaar was de eerdere info niet juist, maar de B1 verloor met maar liefst 6-3. Hierdoor neemt FC Zwolle met één wedstrijd minder gespeeld, de koppositie over van de B1.

De C2 moest vanmiddag naar Rotterdam. Tegenstander was Sparta Rotterdam. De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel. Eerder deze week speelde de C2 het beker duel tegen AFC Amsterdam C2. Na een 2-0 achterstand kwam de C2 in de 2e helft terug op 2-1, maar de C2 van AFC winst uiteindelijk de winst veilig te stellen na een cornerbal (3-1) die er in de kluts in ging.

De D1 had vandaag tegen FC Utrecht D1 gehoopt op een gelijkspel, maar kreeg in de slotfase alsnog de deksel op de neus en verloor uiteindelijk met 1-3. Ondanks het verlies was de trainer trots op zijn selectie.

Verslagen:

FC Volendam A1 laat zich inpakken door PSV A1 (0-5)

Al vroeg in de wedstrijd was het voor lijstaanvoerder PSV A1 een gelopen koers. Het klassenverschil was op de ranglijst af te lezen, maar dat PSV het cadeau zou krijgen, hadden ze zelf ook niet verwacht. Binnen een kwartier was het al 0-2. De eerste goal kwam uit een vrije trap, die langs de verbouwereerde Mitchel Vincken in de verste hoek vloog. De Volendamverdediging keek ernaar en keurde het goed. De tweede goal was zo mogelijk nog simpeler. Het wegwerken van een bal lukte Frank Schilder koppend tot twee keer toe niet. Voor Wuytens was het daarna kinderlijk eenvoudig de bal dan maar achter Vincken te schieten. Na een half uur was het 0-3, toen van links een lekkere bal op de verste kruising uitgeprobeerd werd. Geen Volendammer ondernam een poging om het doelpunt te voorkomen. PSV A1 had de middag van het leven. FC Volendam A1 probeerde het wel, maar als ze dan in de buurt van de keeper kwamen, was er van slimheid weinig te merken. De 0-3 was een logisch ruststand.

De tweede helft was amper begonnen of het stond 0-4. Weer werd het PSV A1 wel erg makkelijk gemaakt om te scoren. Meteen daarna kreeg Volendam een prima kans, maar de bal werd over het lege doel gelepeld, terwijl de keeper op de grasmat lag. De wedstrijd kabbelde vervolgens naar het eind. Aan beide kanten werd volop gewisseld. PSV A1 versaagde echter niet. In de slotfase werd zelfs een echt velddoelpunt geproduceerd na een vloeiende aanval (0-5). In het bijna schemerduister mocht FC Volendam A1 de wonden gaan likken.

Foto's A1: Rob Beense

Foto's  Bestel afdrukken

Volendam B1 toont veerkracht, maar knakt toch tegen FC Zwolle B1 (6-3)

28/11 – Na het onnodige verlies vorige week tegen De Graafschap, was de opdracht vandaag duidelijk: “gewoon” weer de volle winst pakken. Dit was ook nodig om als “Herbstmeister” de winterstop in te kunnen gaan. De koppositie, zo zou vandaag ook weer eens blijken, brengt echter extra druk en spanning met zich mee en daarmee moet je wel kunnen omgaan. Bovendien ben je als koploper iedere wedstrijd de te kloppen ploeg, waardoor je steeds weer een uiterst gemotiveerde tegenstander tegenover je krijgt. Uit verkregen informatie was gebleken dat Zwolle over een goed voetballende ploeg beschikt. Wat dat betreft zag het er dus niet verkeerd voor ons uit. Kid was gelukkig weer in ons midden en werkt hard aan zijn herstel om zich na de winterstop weer bij de groep te kunnen voegen. Zonder de (aan de hand) geblesseerde Soufian, maar met de weer van een schorsing teruggekeerde Eric, werd om 14.30 uur op het kunstgras van het FC Zwolle-stadion afgetrapt.

Het in de kleedkamer afgesproken scenario om snel toe te slaan, kon al binnen 2 minuten in de prullenbak. Onbegrijpelijk waarom Volendam zo slecht startte. Was het de druk en spanning? Het eerste balcontact leidde meteen al tot balverlies en tot overmaat van ramp keken wij al in de 2e minuut tegen een achterstand aan. Nadat Sven op de hoek van het veld was uitgekapt, volgde een voorzet die door de goed voor zijn man gekomen spits van Zwolle werd verlengd en in de verste hoek van het doel verdween, 1-0. Een paar minuten later had het zelfs al 2-0 kunnen zijn, nadat Ralph er door zijn directe tegenstander was uitgesprint. Daniël voorkwam, met een goede redding, erger. Opmerkelijk waren nog de vele uitglijders van onze spelers op het kunstgras. Vooral, omdat de Zwollenaren dat probleem niet kenden.

Langzamerhand kwam Volendam weer een beetje bij zijn positieven en wist het ook zelf tot een paar kansen te komen. Marcel schoot naast en Jordy van der Sleen kreeg zelfs een 100%-kans, maar hij schoot niet hard genoeg in. Ook een goed schot van Vince had een beter lot verdiend. Na een kwartier kwam Volendam toch langszij. Ralph kwam goed op over de rechterflank, ging de combinatie aan met Marcel en leverde een voorzet af die door Joris in het doel werd gewerkt, 1-1. In het vervolg van de 1e helft ging het spel op en neer. De aanvallers van Zwolle bleken snel, beweeglijk en technisch vaardig, waardoor balverlies van Volendam dodelijk kon zijn. Volendam was echter op zijn hoede en kwam niet of nauwelijks in de problemen. Zelf kwam het nog wel tot een paar goede kansen. Zo ging eerst een schot van Bowedee naast, na een fraaie aanval met 1x raken, terwijl hij even later opnieuw in kansrijke positie kwam, maar toen de Zwolle-keeper uitstekend redde.

Het verdedigende gedeelte van de thuisploeg was van aanzienlijk minder kwaliteit dan de aanval. Vooral daarvan zou na rust moeten worden geprofiteerd. De Oranjehemden kwamen echter ook nu niet scherp uit de kleedkamer. Een lob van een Zwolle-speler naast het doel had meteen al de 2-1 kunnen betekenen. Het antwoord van Volendam was een kopbal van Gerry, die maar net naast ging. Balverlies van Ralph vormde de inleiding van een nieuwe achterstand. Zwolle counterde razendsnel, maar had geluk dat het schot van richting werd veranderd, waardoor Daniël kansloos was, 2-1. Nog geen minuut later leek de wedstrijd beslist. Over geluk mocht Zwolle opnieuw niet klagen. Gerry lag geblesseerd op de doellijn, waardoor buitenspel werd opgeheven. In eerste instantie werd het schot nog geblokt. In de rebound kwam Zwolle, via de schouder van Ralph, alsnog tot een treffer, 3-1.

Wie dacht dat de wedstrijd nu was beslist, kwam bedrogen uit. Volendam toonde namelijk zoveel veerkracht dat het binnen 5 minuten al weer gelijk was. Nadat Marcel de aansluitingstreffer had laten aantekenen, was het daarna Eric die voor 3-3 zorgde. Vanaf dat moment heerste de overtuiging dat Volendam over Zwolle heen zou gaan. In plaats daarvan einde de wedstrijd in een anti-climax. Nadat Yordi van Beek halverwege de 2e helft met een hersenschudding moest uitvallen, ging het helemaal mis met Volendam. Uit een (volgens onze verdedigers) 100%-buitenspelsituatie mocht Zwolle, 4 minuten vóór het einde van de reguliere speeltijd, doorgaan en de 4-3 scoren. In blessuretijd werd het zelfs nog erger. Volendam was helemaal de kluts kwijt. Zwolle profiteerde optimaal en scoorde nog tweemaal, waarmee een knotsgekke wedstrijd voor ons een moeilijk te verteren einde kreeg.

Volgende week staat de uitwedstrijd tegen het voor ons altijd lastige Haarlem op het programma. Door 2 nederlagen op rij zijn we (even?) koploper af. Misschien heeft dat zelfs nog wel positieve kanten. Het is nu wel zaak de draad (lees: ons goede spel) van een paar weken geleden weer op te pakken en met een overwinning de 1e seizoenhelft positief af te sluiten. Dus kom op mannen. Jullie kunnen het! Laat het dus ook weer zien!

Volendam D1 weet geen punt te behalen in matig duel met FC Utrecht D1 (1-3)

Na een week met veel regen en storm was het maar de vraag of de D1 de voor vandaag op gras geplande wedstrijd kon spelen. Gelukkig voor ons ging het amateur voetbal categorie 2 er op vrijdag tijdens de training al uit waardoor het kunstgras bij de RKAV vrijkwam en dus konden onze jongens zich vanaf dat moment gaan bezighouden met de lastige wedstrijd tegen FC Utrecht. De mannen uit de Domstad zijn met een zeer indrukwekkende reeks bezig en hielden behoorlijk huis de afgelopen weken. Volendam wist zich vorige week in eigen huis te plaatsen voor de 2e ronde van de KNVB Beker en kan eveneens terugkijken op een mooie reeks.

Om 10.30 de aftrap, Volendam begon de eerste helft tegen de storm in welke (te) veel invloed had op het verloop van de wedstrijd. Het andere Oranje ging niet slim om met de wind en schoot te veel ballen door de lucht waardoor de bal veranderde in een soort strandbal en meestal weer even snel terug kwam in de verdediging. Van opbouw over de grond naar het middenveld was amper sprake, laat staan dat we al in de aanval kwamen. FC Utrecht had letterlijk en figuurlijk de wind in de rug en had het eigenlijk veel te makkelijk. Het was een wonder dat de ruststand slechts 0-1 was maar dat lag meer aan het ook matige spel van FC Utrecht.

In de 2e helft zagen we gelukkig een veel gretiger en slimmer Volendam. De bezoekers werden onder druk gezet, de intentie om van Oranje naar Oranje te spelen was weer daar en zo kwamen we eindelijk bij de 16 meter. FC Utrecht begreep nu dat er vandaag ook een tegenstander op het veld stond en zo werd het toch nog een wedstrijd. Na 15 minuten spelen stuurde Frank met een mooie opening Kees op rechts de diepte in en deze schoot zeer mooi de 1-1 binnen. Alles veerde op en het besef dat het gewoon ook tegen FC Utrecht kon was daar. Helaas werd deze opleving snel verstoord…..Volendam was opeens zo gretig dat bij een verdedigende aktie verkeerd werd ingestapt waardoor FC Utrecht zo de 16m in kon lopen en de 1-2 inschoot.

Een kater maar aan de andere kant eveneens een moment om meer risico te nemen en zo schoof Frank naar voren met hoop op meer druk. Er kwamen wat aanvallen maar Volendam was te bescheiden in het schieten op de goal, het wilde netjes de bal laten lopen maar dat ging niet secuur genoeg waardoor FC Utrecht onnodig balverlies wist af te straffen; 1-3. Als je de eerste helft en het aantal doelpogingen in ogenschouw neemt is een nederlaag terecht maar toch zat er bij de 1-1 echt meer in voor ons.
Deze week maar lekker trainen op de mindere punten van vandaag en volgende week tegen AFC laten zien dat we snel kunnen leren. Tegen deze ploeg hebben we overigens nog wat goed te maken dus vanaf maandag weer lekker trainen.