Zwaluwen ‘30 Za.1 - FC Volendam A1 | uitslag 1-0 (oefen)
FC Zutphen A1 - FC Volendam A2 | uitslag 2-3

FC Zwolle B1 - FC Volendam B1 | uitslag 2-4 (oefen)
FC Volendam B2 - Alphense Boys B1 | uitslag 4-6

FC Volendam C1 - NAC Breda C1 | uitslag 3-0 (oefen)

FC Purmerend D1 - FC Volendam D1 | uitslag 0-7

ZOB E1 - RKAV Volendam E1 | uitslag 1-2 (oefen)
Volendam (rkav) E2 - SDOB E1 | uitslag 5-2

A1 in oefenpot minstens de evenknie van
zaterdaghoofdklasser Zwaluwen’30 (1-0)

26/2 – Op uitnodiging van Joeri Volkers, voormalig jeugdtrainer van FC Volendam, mochten wij vandaag in Hoorn als sparringpartner optreden van het in de zaterdaghoofdklasse A uitkomende Zwaluwen’30. Een prima gelegenheid om ons te meten met volwassen voetballers van niveau, terwijl ook het fysieke aspect een mooi leermoment kon opleveren. Met zeven (!) eerstejaars in de baas maakten wij ons geen illusies, maar wilden wij wel onze huid zo duur mogelijk verkopen.
Al in de eerste minuut vond de nr. 10 van de thuisclub het nodig om zijn directe tegenstander Mitchell Janssen (bijna 2 koppen kleiner) letterlijk bij de strot te grijpen. Het zou zijn enige echte wapenfeit blijken te zijn, want in voetballend opzicht wist hij niet of nauwelijks op te vallen. De eerste helft was onmiskenbaar voor Volendam. Zwaluwen speelde risicoloos en hield veel mensen achterin. De oranjehemden combineerden goed, zetten op de juiste momenten druk en wisten regelmatig tot de vijandelijke 16 door te breken. De thuisclub wist daar weinig tegenover te stellen en slechts sporadisch een acceptabele aanval op de prima kunstgrasmat neer te leggen. Echte kansen vielen er aan hun zijde niet te noteren. Het gevaar van de Horinezen school voornamelijk in hun corners en andere dode spelmomenten. Hoewel Volendam de beter voetballende ploeg was, duurde het tot de slotfase van de eerste helft voordat zij daadwerkelijk tot een paar serieuze scoringskansen kwamen. Zo was er een fraaie boogbal vanaf de rand van het 16 meter gebied van Joris Dekker die net over de kruising ging. Even later stelde Marcel Veerman met een mooie steekbal Kevin Tano in staat alleen op de keeper af te gaan, maar hij startte net iets te laat, waardoor ook deze kans op niets uitliep. In de rust liet trainer Stricker weten niet ontevreden te zijn over het vertoonde spel, maar de indruk had dat zijn spelers nog maar op 70% van hun kunnen speelden en het percentage in de tweede helft dus omhoog moest. Hij wilde winnen en op basis van de getoonde krachtsverhoudingen hield hij dat ook voor mogelijk.

De tweede helft was nog maar 2 minuten oud toen Kevin Tano op de linkerflank opstoomde, naar binnenkwam en met rechts uithaalde. Jammer genoeg ging zijn doelpoging voorlangs. Vervolgens kabbelde de wedstrijd tot de 69e minuut voort. Pas toen kon trainer Volkers de eerste doelrijpe kans van zijn formatie noteren. Na een snelle aanval over rechts kwam een volledig vrijstaande Zwaluwen-aanvaller oog in oog te staan met keeper Mitchel Michelis. Hij faalde echter hopeloos, want zijn inzet verdween meters hoog over het doel. Kennelijk gaf de gemiste kans de Horinezen nieuwe moed en ook weer hoop op een acceptabel resultaat. Door een extra aanvaller in te brengen, probeerde men Volendam alsnog op de knieën te krijgen. De aanwezigheid van een paar sprintkanonnen in hun voorste linie dwong onze defensie voortdurend uiterst alert te blijven en dat lukte prima. De ijzersterk spelende Yordi van Beek gaf zijn directe tegenstander geen centimeter ruimte. Mitchell Janssen, die zelf ook over heel wat snelheid beschikt, moest af en toe de longen uit zijn lijf lopen om in het spoor van zijn tegenstander te kunnen blijven, maar ook hij kweet zich, net als Gerry Schilder en Simon Tol, prima van zijn taak. Weliswaar gaat van snelle mensen altijd dreiging uit, maar tot kansen leidde het niet. Volendam daarentegen kreeg wel wat mogelijkheden. De eerste was voor Eric Veerman, ook vandaag weer sterk acterend. Als het hem lukt zich verbaal meer te laten gelden en dominanter te zijn, dan gaat hij niet alleen nóg veel belangrijker voor ons team worden, maar kan hij het ook echt ver gaan schoppen. Eric had pech dat hij de bal op zijn hak kreeg en daardoor de vrije doorgang miste. Even later was er een doelpoging à la Bep Bakhuys (voor degenen die dat niet weten: één van Nederlands beste voetbalspitsen ooit. Eén van de acties die Bakhuys onsterfelijk heeft gemaakt is zijn kopbal tegen België in 1934. Ook was hij de eerste voetballer in Nederland, die voor geld ging spelen.) van Mitchell Janssen. Zwaluwen-keeper Stephan Veenboer wist zijn ploeg ternauwernood en ten koste van een corner voor een achterstand te behoeden. Vlak daarna was er nog een prima mogelijkheid voor Eric, maar hij schoot te gehaast en daardoor hoog over. Met nog een kwartier te gaan bood de scheidsrechter de thuisploeg, die de laatste tijd nogal wat problemen kent, de helpende hand. Door een mislukte sleepbeweging struikelde een Zwaluwen-aanvaller in de 16 over zijn eigen voeten. Kennelijk vond de arbiter dat het voorbeeld van zijn collega Kamphuis in de wedstrijd van die avond ervoor (SC Cambuur – FC Volendam) navolging verdiende, want ook hij legde de bal volkomen onterecht op de stip. Niemand laat zich zo’n buitenkansje ontnemen, dus ook Terry Boné van Zwaluwen’30 niet, 1-0. In de slotfase probeerde Volendam nog van alles om de dik verdiende gelijkmaker tot stand te brengen. Er waren wel wat kansjes, maar echte mogelijkheden mochten deze niet worden genoemd. Vijf minuten voor tijd was Zwaluwen zelfs nog heel dicht bij een onverdiende tweede treffer, maar via de handen van Mitchel Michaelis en de paal stuitte de bal weer het veld in, waarmee het gevaar was geweken. In de 88e minuut kreeg Jasper de Bie de ultieme kans zijn team alsnog langszij te brengen, maar in plaats van doeltreffend uit te halen, koos hij voor een tot niets leidende voorzet.

Concluderend kan worden gesteld dat onze mannen zich vandaag uitstekend hebben gemanifesteerd. Als jeugdteam overeind blijven tegen een hoofdklasser en zichzelf misschien zelfs nog iets te kort hebben gedaan, want een gelijkspel was zeker verdiend, mag van grote klasse worden genoemd. Een leerzame wedstrijd voor onze (jonge) mannen, die ons met veel vertrouwen de eerstvolgende competitiewedstrijd (op zaterdag 12 maart a.s. thuis) tegen FC Zwolle doet ingaan.

Opstelling:
Mitchel Michaelis, Yordi van Beek, Gerry Schilder, Simon Tol, Mitchell Janssen, Yves Wirjosemito, Kevin Tano, Eric Veerman, Joris Dekker, Marcel Veerman (’65 Roy Bussman) Soufian Moro (’65 Jasper de Bie)

FC Zwolle B1 - FC Volendam B1  2-4 (0-2)

Allemaal vandaag vroeg uit de veren voor een oefenwedstrijd uit tegen FC Zwolle. Cerezo Hilgen en Bram Barhorst waren er niet bij want die moesten met de A2 mee naar Zutphen en Fahd El Yobari bleef thuis want hij was geveld door de griep. Wel was Bert Steltenpool als gastspeler mee en de naam Steltenpool is natuurlijk geen onbekende in Volendam. Vader Eric droeg namelijk ook enkele jaren het oranje shirt als zeer gewaardeerde en robuuste centrum verdediger van FC Volendam.

FC Volendam begon uitstekend aan de wedstrijd. Er werd meteen druk gezet en na 1 minuut lag de bal al in de touwen na een inzet van Amando Cuvalaij. FC Zwolle wist niet wat het overkwam en de Zwollenaren werden in de beginfase helemaal overklast. De ontketende Soufian Reclaoui was een plaag voor zijn directe tegenstander en uit een perfecte voorzet van hem kopte Jessey Kuiper de 0-2 op fraaie wijze in de touwen. Soufian Reclaoui had overigens nog wat goed te maken want hij was wat gespannen rond voor de wedstrijd. Eerst gooide hij (per ongeluk) mijn jas op de grond en liep daarna bijna een beker koffie uit mijn handen. Hij had wat goed te maken en waar kun je dat het beste doen dan op het veld. Het was wachten op meer Volendamse treffers maar die bleven uit en FC Zwolle kroop na 25 minuten te zijn weggespeeld uit zijn schulp en kwam langzaam beter in de wedstrijd. Dean Schilder hield zijn doel zonder problemen keurig schoon. Met een comfortabele 0-2 gingen we de rust in.

Na rust lagen de kaarten helemaal anders want FC Zwolle ging furieus en met veel energie op jacht naar een tegentreffer. Die werklust werd ook beloond want na diverse mogelijkheden was het ook raak en met 1-2 was FC Zwolle weer terug in de wedstrijd. Dit duurde niet lang want direct na de aansluitingstreffer sloeg FC Volendam terug en na een uitstekende voorzet van Soufian Reclaoui kopte Boyd Stevens de bal tegendraads in en liet de keeper van FC Zwolle kansloos, 1-3. Bert Steltenpool liet zien dat hij ook in de lucht voor gevaar kan zorgen want hij kopte na weer een geweldige voorzet de bal fraai in de kruising, 1-4. Het slotakkoord was voor FC Zwolle want een vrije trap werd dwars door de muur heen geschoten en liet keeper Sander Binken kansloos. Een nuttige 2-4 overwinning in een oefenwedstrijd en we zullen moeten zien of dit voldoende vertrouwen geeft voor de dubbele confrontatie met Feyenoord want dat is andere koek.
Floor Heuyerjans

C1 wint gemakkelijk de oefenwedstrijd tegen NAC

Dit weekend waren de mannen vrij van competitieverband en stond er vandaag een oefenwedstrijd in ons eigen Kras-stadion tegen NAC uit Breda op het programma. Deze ploeg speelt op hetzelfde niveau als onze mannen alleen komen zij uit in de B-poule. In deze poule bezetten de Brabanders momenteel de 7e plaats in de competitie.
Met dit gegeven en met een uitstekend gevoel van de afgelopen weken ging de ploeg de wedstrijd in. De ploeg liet gelijk het spel zien waar zij de afgelopen weken mee bezig zijn, erg goed voetballen. Het positiespel van de mannen is al weken goed en ook in deze wedstrijd liet de ploeg bij vlagen zien dat het super als een team kan combineren. In de 5e min krijgt de ploeg direct een beloning voor het goede spel. Aubrey is de maker van het doelpunt en schiet vanaf rand strafschopgebied de bal droog achter de keeper in de linkerhoek. De ploeg blijft doorgaan en maakt in de 11e min via een prachtige aanval de 2-0. Het werk begint bij keeper Jordi die vanuit een vangbal de bal in hoog tempo meegeeft aan de vrijlopende Nick Z. Deze dribbelt op een hoog tempo in met de bal en speelt via een prachtige harde pass de rond de middenlijn vrijstaande Daan in. Deze lanceert aan de rechterkant Aubrey die de achterlijn haalt en met een voorzet op maat Levi serveert. Deze kopt de bal diagonaal in de verre hoek en via binnenkant paal/lat gaat de bal in het doel. Een aanval uit het boekje. Nog geen 2 min later kan de ploeg de uitslag vergroten want de ploeg krijgt een strafschop. Levi neemt de bal maar deze gaat via de rechterpaal achter. Hierna komt de ploeg in een fase te zitten waarin zij wat onrustig voetballen. De mannen hebben veel balbezit maar tot echte dreiging komt de ploeg niet meer. Nog 1x voor rust krijgen wij een grote kans. Linksbuiten Danny wordt via een uitstekende steekbal gelanceerd en komt zo één op één met de keeper, maar de keeper van NAC voorkomt een verdere uitloop.

{foto7}

Na rust heerst hetzelfde beeld als in de eerste helft. Veel balbezit aan Volendam kant en af en toe NAC dat probeert via de counter eruit te komen. In deze helft voetbalt de ploeg goed vanuit zijn taak en probeert het datgene te doen waar zij de afgelopen weken op trainen mee bezig zijn geweest. Veel kansen krijgt de ploeg in deze helft maar de paal, de lat, de keeper of het niet behouden van het overzicht zorgt ervoor dat de ploeg niet uitloopt naar een score vergelijkbaar met die van FC Utrecht. Wij moeten wachten tot de 67e min waar Jordy H. een afgeslagen bal, net binnen het strafschopgebied, voor zijn voeten krijgt en deze met zijn linkerbeen in de verre hoek schiet, 3-0. Dit was tevens ook de eindstand.

{foto8}

De ploeg laat zien dat het vertrouwen in elkaar heeft en dat zij iedere week weer een prachtige teamprestatie aan het neerzetten zijn. Aankomend weekend zijn de mannen vrij van competitie- en oefenwedstrijden en gaan wij aan de slag voor een belangrijke reeks wedstrijden. Te beginnen op 12 maart waar wij de uitwedstrijd hebben tegen Vitesse/AGOVV in Arnhem. Een paar dagen daarna staat dan de 1/4 finale van de beker op het programma en in dat weekend spelen wij de zware thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen.