FC Volendam A2 - Almere City FC A1 | uitslag 1-2

Hollandia B1 - FC Volendam B1 | uitslag 0-2
AFC’34 B1 - FC Volendam B2 | uitslag 6-1

De Graafschap C2 - FC Volendam C2 | uitslag 3-4

Almere City FC D1 - FC Volendam D2 | uitslag 5-1

Volendam (rkav) E1 - WSV 30 E1 (9:9) | uitslag 4-2

wedstrijdverslagen, foto's en videolinks kunt u sturen naar
webmaster@fcvolendam.org

A1 wint moeizaam maar verdiend van Ajax A2 (2-1)

10/9 – Twee weken geleden stonden beide teams al tegenover elkaar voor de beker, maar vandaag ging het écht om de punten. Ten opzichte van het vorige duel was het team van Ajax op een aantal plaatsen gewijzigd. Het was dus even afwachten welke consequenties dat zou hebben voor de onderlinge krachtsverhoudingen. In Amsterdam was Volendam namelijk onmiskenbaar de betere ploeg en won het dikverdiend met 1-3. Successen uit het verleden bieden echter absoluut geen garantie voor het heden.

De voortekenen waren goed. Trainer Stricker was uitermate tevreden over het niveau van de laatste trainingen van deze week, maar het bleef afwachten hoe de vertaling daarvan naar de wedstrijd zou zijn. Welnu, daar mankeerde in de beginfase helemaal niets aan. Volendam opende zoals gehoopt. Het spel speelde zich hoofdzakelijk af op de helft van Ajax, dat werd gecoacht door Volendammer Wim Jonk, die de verhinderde vaste voorman Dean Gorré verving. De thuisploeg had in die fase ook al op voorsprong kunnen komen. Eric Veerman (wat speelde hij, net als Bowedee Burleson, weer sterk) veroverde de bal en speelde Marouane Bensabouh aan. Waar Marouane vorige week nog zo trefzeker was, ging hem dat vandaag een stuk minder af. Zijn schot ging via de handen van de keeper naast. Na een klein kwartier was er een technisch hoogstandje van Robert Timisela, maar ook deze actie leverde niet meer op dan een corner. De oranjehemden legden een prima partij op de grasmat, maar helaas ontbrak doorgaans de echte zuiverheid aan de eindpass. Vanuit het niets kwamen de gasten in de 27e minuut zelfs op voorsprong. Men had daarbij wel de hulp nodig van onze sluitpost Mitchel Michaelis, want zelf had men tot dan toe geen enkele serieuze kans kunnen creëren. Mitchel greep niet adequaat genoeg in en sloeg de bal zomaar in de vrije voeten van een Ajaxied, voor wie het weinig moeite kostte om de 0-1 te laten aantekenen.

{foto6}

Volendam leek daardoor lichtelijk aangeslagen, want het heft werd toch even uit handen gegeven. Niet alleen de communicatie was ineens minder, maar ook de passing verliep een stuk slordiger. Scheidsrechter v/d Horn deelde in de malaise, want diverse overtredingen van Ajax-zijde, zeker rijp voor een kaart, werden door hem als niemendalletjes afgedaan. Na een klein half uur spelen had Robert Timisela een uitstekende kans om doeltreffend uit te halen, maar in plaats daarvan verkoos hij de bal breed te leggen en dat leverde niets op. In de 34e minuut was het toch raak. Gerry Schilder verzond vanuit het hart van de defensie een lange bal op Jordy Dijkhuizen. Met gevoel legde Jordy de bal over de verdediging van Ajax heen, waardoor Damiën Menzo vrij voor de keeper kwam. Damiën, die zich gedurende de hele wedstrijd een ware plaag toonde voor de Amsterdammer defensie, aarzelde geen seconde en bracht zijn team weer langszij, 1-1. Het gaf de Volendammers meteen weer nieuw elan. Eric Veerman leek in de 39e minuut kansrijk de 16 in te gaan, maar werd op de rand daarvan tegen het gras gewerkt. Waar de betrokken speler met een gele kaart al blij zou mogen zijn geweest, kwam hij er nu helemaal straffeloos onderuit. De toegekende vrije trap werd door Marouane geweldig ingeschoten, maar de Ajax-keeper redde uitstekend door de bal over zijn doel te tikken. In de slotfase van de eerste helft kregen beide teams nog een aardige mogelijkheid om te scoren, maar Gerry Schilder kopte naast en het schot van een Ajaxied miste het doel ruimschoots. Het feit dat Volendam zelfs tot op 5 meter van het vijandelijk doel wilde blijven combineren was er eveneens debet aan dat de brilstand tot de rust bleef gehandhaafd.

Na rust probeerde het thuisteam de goede lijn van de eerste helft door te trekken, maar dat lukte maar mondjesmaat. Wel zagen wij een aantal one-touch aanvallen die steeds in schoonheid stierven. Na een klein uur spelen lanceerde Jordy Dijkhuizen met een prachtige pass Damiën. Deze wist de achterlijn te bereiken en strak voor te zetten. Helaas kwam Marouane een teenlengte tekort om zijn team op voorsprong te zetten. In de 68e minuut was het dan eindelijk wel raak. De enigszins gelukkig in balbezit gekomen Damiën haalde op links vanaf de achterlijn hard uit. Zijn lage schot werd van richting veranderd en verdween vervolgens onder het lichaam van de keeper door in het doel, 2-1. Vijf minuten later had Marouane móeten scoren, maar alleen voor de keeper gekomen, trof hij geen doel. Met nog een kwartier te gaan koos Ajax ervoor 1 op 1 te gaan spelen, om op die manier alsnog tot een beter resultaat te komen. De druk op ons doel nam daardoor uiteraard toe. Met een uitstekende redding (gestrekt naar de hoek) wist Mitchel Michaelis de voorsprong in stand te houden. Trainer Stricker greep in door een tweetal wissels (Ferry Heijnis voor Soufian Moro en Yordi van Beek (weer terug van een blessure) voor Robert Timisela) door te voeren. Ook de weer herstelde Marcel Veerman kwam nog binnen de lijnen. Hij verving Gerry Schilder. Het hoge tempo ging inmiddels zijn tol eisen en had aan beide kanten een paar krampgevallen tot gevolg. In de slotfase was Damiën nog een keer gevaarlijk, maar zijn inzet ging hard en hoog voorlangs. Ook werd nog een zware overtreding op hem begaan (inkomen met een gestrekt been), maar ook nu was de scheids te lankmoedig. Na bijna 7 minuten blessuretijd klonk het verlossende fluitsignaal en was de verdiende overwinning een feit.
Conclusie achteraf was dat een goede eerste helft geen passend vervolg kreeg in de tweede 45 minuten. Te vaak werd de lange bal gehanteerd, waardoor een goede aanvalsopbouw achterwege bleef. Niettemin waren inzet en bereidheid hartverwarmend. En dat is nog altijd de basis voor succes. Geen geweldige wedstrijd dus, maar wel een verdiende overwinning en de maximale score uit twee wedstrijden.

{foto5}

Volgende week zaterdag wordt naar Zwolle afgereisd om daar op een prima kunstgrasmat, maar in een ietwat kil stadion, de plaatselijke FC A1 te bestrijden. Een sterke tegenstander, dus alles zal weer uit de kast moeten worden gehaald om opnieuw een goed resultaat te behalen. Yordi van Beek en Marcel Veerman zijn weer fit en erop gebrand zich in de basis terug te spelen. We zullen zien wat het oplevert.

Opstelling FC Volendam A1:
Mitchel Michaelis, Bowedee Burleson, Gerry Schilder (’81 Marcel Veerman), Eric Veerman, Sven Talsma, Robert Timisela (’76 Yordi van Beek), Damiën Menzo, Jordy Dijkhuizen, Joris Dekker, Marouane Bensabouh, Soufian Moro (’76 Ferry Heijnis)

Foto's A1 © Rob Lezer

klik voor alle foto's op de link's hierboven

Hollandia B1 - FC Volendam B1 0-2 (0-0)

Met een behoorlijke lijst aan geblesseerde spelers gingen we op weg naar Hoorn waar we echt bijna langs de boorden van het IJsselmeer mochten aantreden tegen Hollandia. Hollandia had vorige week een grote nederlaag geleden en was gebrand om thuis tegen FC Volendam een beter resultaat neer te zetten. De eerste helft ging het gelijk op en waren er geen echte grote kansen voor beide ploegen te noteren en als FC Volendam dreigend kon worden was er de twaalfde man met vlag die daar letterlijk en figuurlijk een stokje voor stak. Na de rust werd het een hele andere wedstrijd want FC Volendam pakte direct het initiatief en Hollandia werd vastgezet. In de vierde minuut al werd Elroy Tuur voor het doel vrijgespeeld en kon doeltreffend uithalen, 0-1. Het wachten was op de bevrijdende tweede treffer en die liet wat langer op zich wachten want diverse kansen werden vooralsnog niet verzilverd. Aan de andere kant moest de verdediging ook alert zijn bij de schaarse uitvallen van Hollandia.

{foto7}

Uitblinker Damon Mirani heerste achterin echt als een veldheer en was heer en meester als er ook maar wat gevaar dreigde. Mede hierdoor had keeper Dave Hiddes ook een rustige middag. Brandon Nojoredjo die de gevaarlijkste aanvaller van Hollandia moest uitschakelen haakte geblesseerd af maar werd uitstekend vervangen door Floris Mulder die geen enkele moeite had met deze voor hem onwennige positie. De ongelukkig spelende Anass Haoum werd vervangen door Mike Dooijeweerd en er kwam direct nog meer elan in het spel van FC Volendam. Na een goede voorzet van Mike Dooijeweerd schoot Denzel Sno de bevrijdende 0-2 binnen. Uit een werkelijk gestroomlijnde aanval had Mike Dooijeweerd zijn goede invalbeurt helemaal kunnen bekronen maar de prima keeper van Hollandia redde knap. Bij Hollandia was de pijp een beetje leeg en de spelers raakten wat geïrriteerd en dit had enkele gele en zelfs een directe rode kaart wegens natrappen tot gevolg. De spelers van FC Volendam lieten zich hierdoor niet imponeren en speelden de wedstrijd gedisciplineerd uit. Op basis van de tweede helft een dikverdiende overwinning van FC Volendam die net als een week eerder ook makkelijk wat hoger had kunnen uitvallen.

{foto8}

Opstelling:
Dave Hiddes, Brandon Nojoredjo (50.Floris Mulder), Damon Mirani, Elroy Tuur, Johan Keizer, Denzel Pryor , Gendridge Pryor , Didier Karregat , Anass Haouam (62. Mike Dooijeweerd), Jesse Braspenning, Denzel Sno.

Floor Heuyerjans

{foto10}

Nipt verlies C1 tegen AJAX

Na een puike winst partij afgelopen weekend stond de 2e competitiewedstrijd alweer op het programma. De C1 ontving wederom een ploeg uit onze hoofdstad, AJAX. Voor AJAX was dit pas de 1e competitie wedstrijd omdat zij het afgelopen weekend nog op een internationaal toernooi actief waren.

Net als afgelopen week was er een scherp begin van de wedstrijd. Er werd kort op de tegenstander gezeten en het team probeerde de bal goed rond te laten gaan. In de 4e min resulteerde dit direct in een kans. Van achteruit werd een scherpe bal van Wilson op Puck gegeven. De centrale verdediger van AJAX raakte de bal verkeerd waardoor Puck op 25 meter van het doel een vrij kans kreeg. De één op één situatie werd echter naast geschoten. Direct na onze aanval kwam AJAX voor de mogelijk om op 0-1 te komen. Een goede redding van de verdedigers en keeper zorgde ervoor dat ook hier de 0 op het scorebord bleef. In de 10e min was het raak voor ons. Kevin werd vanaf de rechterkant de diepte ingestuurd en vanaf de zijkant sneed hij langs zijn directe tegenstander, waar hij vanuit een moeilijke hoek de bal hard in de verre hoek, binnenkant paal, in het doel schoot. Na de 1-0 bleef de ploeg voetballen en kregen zowel AJAX als Volendam een aantal kansen, maar doelpunten bleven uit. 5 min voor de rust brak een fase aan waarin de C1 de concentratie verloor. AJAX maakte van dit concentratie verlies goed gebruik en scoorde binnen 5 min 2x waardoor wij de rust ingingen met een 1-2 achterstand.

{foto13}

Na rust een ander wedstrijdbeeld. AJAX was scherper de kleedkamer uitgekomen en drukte de achterhoed richting het eigen doel. Het gevolg hiervan was dat op het middenveld meer ruimte kwam en daardoor AJAX de vrije ruimte ging benutten. AJAX was in het eerste kwartier na rust dan ook de bovenliggende partij en scoorde in de 53e min zijn 3e doelpunt, een domper voor het team. Na de 1-3 nam AJAX wat gas terug waardoor er meer ruimtes kwamen te liggen voor ons. In de 61e min maakten wij hier dan ook voortreffelijk gebruik van. Na een prachtige loop actie van Martijn door het centrum werd hij goed in gespeeld, vervolgens bediende hij Nathan, die vanaf de rechterkant mee op was gekomen, op zijn wenken. Nathan sneed het strafschopgebied binnen en legt de bal bij de penaltystip waar Puck was in komen lopen die vervolgens koelbloedig afrondde in de korte hoek, 2-3. De laatste minuten voetballen beide ploegen uit en zo verloor de C1 nipt van een sterk voetballend AJAX.

{foto14}

Een compliment aan alle spelers voor de inzet tijdens de pittige wedstrijd. Er waren veel leermomenten die weer meegenomen kunnen worden in de volgende competitiewedstrijd wanneer wij aanstaande zaterdag koers zetten richting de Domstad waar wij Utrecht C1 tegenkomen.

Opstelling FC Volendam C1:
Sjoerd Lukas, Gevano End, Wilson Bakker, Renne Donkor, Mick Nelen (Nevin Haagedoorn ’55), Jamie Jacobs, Kevin Owusu-Asare, Symon Schilder (’35 Nathan van Kooperen), Puck postma (’63 Kees Zwarthoed), Sebastiaan van der Linde (’55 Martijn Wit), Tenzin Tempa (’20 Joey Salden).

Graafschap C2 – FC Volendam C2 (3-4)

Na de zeer overtuigende overwinning van vorige week op FC Zwolle stond deze keer de Graafschap uit op het programma. Het werd een hele spannende wedstrijd met een zeer sterke 1e helft en een 2e helft waarbij we het bijna uit handen gaven. De Graafschap bleek een team van een heel ander kaliber.

{foto11}

FC Volendam begon sterk. Zat er goed kort op, combineerde lekker met een hoge balsnelheid waar de Graafschap weinig tot geen antwoord op had. Na 9 minuten werd de score geopend. Een vrije trap van Rouchan Khairi werd knap ingeschoten door Joey Veerman (0-1). De druk werd er goed opgehouden wat resulteerde in een 2e doelpunt in de 17e minuut van wederom Joey Veerman die met een fraaie solo actie vanaf de linker kant en handige gebruikmakend van een verdedigend been de 0-2 aantekende. Hierna en mede door enkele wissels van de Graafschap vielen we even wat terug echter veel gevaar kon de tegenstander niet aanrichten. Hun eerste en enige gevaarlijke moment van de eerste helft was een schot op doel uit een vrije trap en de 29e minuut welke goed werd gepakt door Jan Ploeg. Na zo’n 10 minuten werd de draad weer opgepakt en kregen we nog een legio aan kansen maar waren we slordig in de afwerking.

{foto12}

De tweede begon zoals de eerste helft eindigde. Meteen de druk erop en al binnen 2 minuten lag de bal al achter de doelverdediger van de thuisploeg. Deze kwam uit een hele mooie aanval welke begon Rouchan Khiari en uiteindelijk via enkele schijven bij Roy Tol op rechts aankwam die de bal op maat voorzette zodat Martijn van Oers knap kon afmaken.(0-3). In de 39e minuut stonden we verdedigend even te slapen waardoor de nummer 11 van de Graafschap op aangeven van de kleine maar zeer behendige nummer 9 wist te scoren (1-3). Hierna kwam Volendam toch wel onder druk te staan en was er weinig meer over van het vloeiende spel uit de eerste helft. Op dat moment, toch wel tegen de verhouding in, wisten de oranjehemden toch weer te scoren door een goede onderschepping van Martijn van Oers die gelijk afmaakte (1-4). Hiermee dachten we weer wat lucht en rust te krijgen maar het tegendeel was waar. De Graafschap draaide de duimschroeven aan en dit resulteerde in de 59e en 61e en minuut tot 2 doelpunten voor de gastheren zodat de marge nog maar tot 1 doelpunt (3-4) was gereduceerd. Gelukkig hield Volendam stand zij het met de billen dichtgeknepen.

Op basis van de eerste helft en de vele kansen die toen gemist zijn, een terechte uitslag.
Jongens gefeliciteerd. Succes volgende week tegen AZ.

FC Volendam D1 – AFC D1 (5-2)

Na de nederlaag in Rotterdam tegen Feyenoord mocht de D1 haar eerste thuis wedstrijd op zondag in het Stadion spelen. Tegenstander was AFC waar onlangs in de finale van het Hollandia toernooi nog met strafschoppen was verloren. De ploegen waren dus aan elkaar gewaagd. Na het eerste aftasten kreeg AFC de wedstrijd meer in handen. Volendam moest achteruit en speelde bij balbezit te snel de lange bal. De Amsterdammers kwam een paar dreigend voor het doel, en bij de D1 was het alle hens aan dek. AFC kwam zelfs 1 keer tot scoren, maar het laatste tikje werd in buitenspelpositie gegeven.
Na 20 minuten legde Volendam de eerste vlotte combinatie op de mat en kreeg gelijk een grote kans, maar de laatste bal zat tussen een schot en een voorzet in. Even later zette de D1 weer een aanval op. Vanaf de rand van de zestien loste Thomas Schaap een schot op doel. Via de onderkant van de lat spatte de bal weer het veld in. Gelukkig was Scotty Coolen goed meegelopen en kon hij de bal langs de keeper koppen (1-0). Dat gaf de Volendammers moed. Vlak voor het rustsignaal stoomde Boy Kemper op door het centrum. Via een dubbele 1-2 kreeg Thomas Schaap weer vrij zicht op het doel. Met een formidabele stift verdween de bal over de keeper in de verre kruising (2-0).
In de tweede helft kwam Volendam beter uit de startblokken. AFC kreeg veel minder ruimte. Toch bleven zij met name over hun linkerkant gevaarlijk. Uit een toegekende vrije trap werd de bal door gekopt en schampte het hoofd van een verdediger. Keeper Barry Lauwers was hierdoor kansloos en de bal verdween in het doel (2-1). De D1 liet zich echter niet van de wijs brengen. Vanaf de aftrap werd er een aanval over links opgezet. Kevin van Gasteren brak door en kon alleen nog maar ten koste van een overtreding tegengehouden worden. De toegekende penalty werd door Boy Kemper koelbloedig benut (3-1). Volendam ging nu goed door. Lange bal van Kevin van Gasteren op Martijn Kaars. Die speelde op snelheid de laatste man uit en schoof de 4-1 in de korte hoek. De overwinning was nu binnen en de D1 begon beter te draaien. Na weer een diepe bal, wist Martijn Kaars nu ook de keeper te omspelen, maar zijn inzet belandde op de paal. Dit keer was het echter Wessel Stuijt die de AFC verdediging te snel af was en de 5-1 tegen de touwen knalde. In de laatste minuut bracht AFC de bal nog 1 keer voor het Volendammer doel. In een scrimmage wisten zij de eindstand op 5-2 te bepalen.