Jeugdplan: update 26/11/2011

• zaterdag, 26 nov 2011
  • Leestijd: 20 minuten

Dit weekend waren er beker en inhaal wedstrijden.
Complimenten aan de D1 met de bekerwinst op ajax en de B2 met de winst op VSV B1. :)

Uitslagen bekerwedstrijden:

Heerenveen/Emmen A1 - FC Volendam A1 | uitslag 3-0
FC Den Helder A1 - FC Volendam A2 | uitslag 2-2 (FC Volendam A2 wns 6-7)
FC Volendam B2 - VSV B1 | uitslag 2-1
Zeeburgia C1 - FC Volendam C1 | uitslag 1-0
Ajax D1 - FC Volendam D1 | uitslag 1-2

Overige uitslagen:

RKAV/FC Volendam E-Top - DEM E1 | uitslag 0-2 (competitie)
FC Volendam D2 - rkav Volendam D1 | uitslag 2-1 (oefen)

Foto's E-Top © Rob Lezer

klik voor alle foto's op de link's hierboven

{foto1}

A1 uit beker door geflatteerde nederlaag
tegen Heerenveen/Emmen A1 (3-0)

26/11 – Voor de achtste finales van de Nike Cup A-junioren moest vandaag op Sportpark Skoatterwâld worden aangetreden tegen Heerenveen/Emmen A1. Een tegenstander die het goed doet in de Eredivisie, zodat wij wisten wat ons te doen stond. Alleen wanneer iedereen het noodzakelijke kon opbrengen en zijn taken naar behoren uitvoerde, zou een verrassing mogelijk zijn. Zo niet, dan bleef het bij een utopie.

Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter van Beelen zette Heerenveen meteen stevig druk om te proberen snel tot scoren te komen en ons het eerste tikje uit te delen. Het was voor ons zaak om de eerste 10 minuten goed door te komen, aangezien verwacht werd dat het offensief daarna wel wat zou luwen en wij daarna zelf ook tot aanvallende daden zouden kunnen komen. Die verwachting werd bewaarheid. In de 12e minuut onderschepte Marcel Veerman de bal en werd Soufian Moro in stelling gebracht. Zijn doelpoging werd echter door de doelman kundig gepareerd. Een paar minuten later ging een Heerenveen-speler ‘professioneel’ op de enkel van Sven Talsma staan. Captain Sven kon hierdoor niet verder en moest zelfs naar het ziekenhuis om daar een foto van zijn gekwetste enkel te laten maken. Laten we hopen dat het meevalt en dat hij volgende week weer present is. Zijn vervanger was Boyd Stevens. Het was even afwachten hoe Boyd het op die voor hem vreemde plek zou gaan doen, maar hij pakte het uitstekend op en liet zich door zijn prima optreden na afloop uitroepen tot beste Volendammer. De thuisclub had het idee dat Volendam even was aangeslagen en probeerde de druk meteen weer op te voeren. Vooral op de rechtervleugel beschikte Heerenveen over heel veel snelheid. Yordi van Beek beleefde dan ook een uiterst lastige middag. Nadat Mitchel Michaelis al tweemaal met goede reddingen onheil had weten af te wenden, was hij in de 21e minuut kansloos. Na een snelle aanval over rechts werd de bal met de juiste precisie voor ons doel gebracht. Eric Veerman kwam net een stap te laat om te verhinderen dat de sterk spelende Menno Heerkes, zoon van de trainer van SC Veendam, zijn team op voorsprong zette. Het was het sein voor Volendam om het laatste restje schroom van zich af te werpen en alle remmen los te gooien. Men werd nog feller, waardoor steeds meer duels werden gewonnen en meer grip op de wedstrijd werd verkregen. Na ruim een half uur vuurde Damiën Menzo een hard schot af op het vijandelijk doel, maar deze was een prooi voor de keeper. Het was geen schande dat Boyd, vijf minuten voor rust een tegenstander, type Speedy Gonzales, niet meer kon achterhalen. Gelukkig belandde zijn voorzet in een kluts en werd het slechts een corner. Meteen daarna was er een prima spelhervatting via Damiën. Hij passte op Marcel, maar die ging niet vol genoeg voor de bal en kwam daardoor net een teenlengte te kort om echt gevaarlijk te worden. Op slag van rust kreeg Soufian Moro, na een goeie aanval via Joris Dekker en Damiën, een 100% kans om de gelijkmaker te produceren. Helaas ging zijn schot via de paal naast.

{foto2}

Na de pauze pakte Volendam de draad weer uitstekend op. Gedurende het eerste kwartier waren de oranjehemden de bovenliggende partij en kwam Heerenveen er nauwelijks aan te pas. Het lukte echter maar niet om te scoren. De beste kans was in de 48e minuut. De voorzet vanaf rechts van Damiën werd door Joris met het hoofd verlengd. Soufian Moro kreeg de bal daarmee, vlak voor doel, op een presenteerblad aangeboden, maar hij schoot deze opgelegde kans hoog over. Een minuut later kwam Damiën opnieuw goed op snelheid door. Uit zijn voorzet leek Joris te gaan scoren, maar een Heerenvener tikte de bal, ten koste van een corner, net voor de voeten van Joris weg. De tweede treffer van de thuisploeg, in de 57e minuut, kwam kennelijk hard aan. Yordi was zijn directe tegenstander even uit het oog verloren, zodat die vrij kon doorkomen over de rechterflank. Deze nr. 7 leek, bijna vanaf de achterlijn, een voorzet te gaan afleveren, maar tot ontzetting van alle Volendammers verdween de bal in de korte hoek in ons doel (!?), 2-0. Zo kan het dus lopen: zelf verzuimen de gelijkmaker te scoren om vervolgens, tegen de verhouding op dat moment in, op een moeilijk te overbruggen achterstand komen. Vanaf dat moment leek het alsof het vertrouwen in een goed resultaat de grond was ingeboord. Met een paar wissels (Souffian Reclaoui voor Marcel Veerman en Marouane Bensabouh voor Robert Timisela) hoopt de trainer het tij nog te doen keren. Het geloof daarin blijkt echter niet meer voldoende aanwezig te zijn. Ondanks de 2-0 voorsprong vond de nr. 7 van Heerenveen, Luciano Slagveer, zichzelf irritant op de borst kloppend met zijn assist en zijn tot doelpunt gepromoveerde mislukte voorzet, het nodig om Yordi van Beek, buiten het gezichtsveld van de scheidsrechter, in het gezicht te slaan. Waarmee deze talentvolle speler er blijk van geeft op mentaal gebied uit het verkeerde hout te zijn gesneden. Met nog acht minuten te gaan deelt Heerenveen de definitieve genadeklap uit. Wederom ingeleid door een snelle aanval over rechts. Ondertussen had Dean Schilder de plek van Mitchel onder de lat ingenomen. Met een fraai schot, hoog in de verste hoek, wordt de stand op 3-0 gebracht. In de slotfase weten Dean Schilder met een snoekduik en Gerry Schilder op de doellijn nog een vierde tegentreffer te voorkomen.

Achteraf kan worden gesteld dat onze mannen een zeer aanvaardbare partij op de mat hebben gelegd en gedurende een groot deel van de wedstrijd niet of nauwelijks voor hun tegenstander onderdeden. Heerenveen is echter net iets slimmer gebleken en meer volwassen dan ons team. Ook wist het beter dan ons te profiteren van de mogelijkheden. Ook dat is een kwaliteit. Dat neemt niet weg dat wij met z’n allen trots kunnen terugkijken op een goede, leerzame en strijdvolle wedstrijd. Volgende week treffen wij in Young Boys een tegenstander van een heel ander kaliber. Als iedereen dan weer dezelfde instelling en strijd als vandaag gaat tonen, zal een goed resultaat beslist geen utopie zijn. De aftrap in het KRAS Stadion is om 14.30 uur. Wij gaan het zien en meemaken. U ook?

Gerard Veeken

Opstelling FC Volendam A1:
Mitchel Michaelis (’77 Dean Schilder), Bowedee Burleson, Gerry Schilder, Sven Talsma (’15 Boyd Stevens), Yordi van Beek, Robert Timisela (’73 Marouane Bensabouh), Soufian Moro, Eric Veerman, Joris Dekker, Marcel Veerman (’65 Souffian Reclaoui), Damiën Menzo

{foto3}

FC Volendam B2 – VSVS B1  (2-1)

Vandaag de wedstrijd in de 3e ronde van de beker tegen VSV B1 uit Velserbroek. Bekerwedstrijden zijn altijd wedstrijden om bepaalde dingen uit te proberen. We begonnen met Bas Veen op goal, als rechtsback Stafan Daman, centraal achterin, in de mandekking Nick Zeijlmans, doorschuivende laatste man Daniel Muhren, als linksback Daan Klinkenberg, rechts op het middenveld Jordi Hilterman, met de punt naar voren Mike Dooyeweerd, links op het middenveld Nick Runderkamp, voorin vanaf rechts Jeremy Moorthaemer, in de punt Levi van Nispen en als linksbuiten Danny Persijn.

{foto8}

We hadden afgesproken om de tegenstander meteen vast te zetten wat we ook zeker in het begin goed deden, de tegenstander dwingen tot de lange bal en dan vanuit het duel de 2e bal veroveren. Wanneer we in balbezit waren hadden we een te laag baltempo om de tegenstander uit elkaar te spelen en we zochten de zijkanten te weinig, waar steeds de ruimte lag en de vrije man stond. Wanneer we dat wel deden, de zijkanten inspelen werd het ook steeds gevaarlijk. Tot aan de 16 ging het nog wel maar voorin hadden we niet echt de scherpte om het overwicht in goals te vertalen, tot aan de 32e minuut toen we goed doorkwamen aan de rechterkant en we goed de vrije man op de as aanspeelde (Mike Dooyeweerd) die goed Jeremy aanspeelde en keurig de bal in de korte hoek schoot, 1-0 voor. Voor de rest gebeurde er niet al teveel in de resterende tijd van de 1e helft.

{foto9}

In de rust afgesproken dat we het tempo omhoog moesten gooien want dan zou vsv op een gegeven moment instorten omdat we conditioneel vele malen sterker zijn. Had met Gerry Vlak een verse wissel er in gedaan waardoor we voetballend meer inhoudt kregen. Alleen dat er naast het voetbal gedeelte ook strijd moet worden geleverd, ja ,dat deden we dus niet altijd, waardoor de tegenstander steeds de 2e bal won en in een stunt begon te geloven. We gaven niet echt grote kansen weg maar ze kwamen wel steeds dichter in de buurt van onze goal. We leden teveel balverlies door veel ste gehaast de bal te willen spelen. Afspraak is, balbezit koesteren en daar geduldig mee omgaan. Er zaten teveel jongens niet in de wedstrijd en omdat we achteruit niet doorschoven kwamen we op het middenveld een mannetje te kort. In de 72e minuut maakte we de 2-0 door Levi van Nispen, een goede vrije trap werd door gespeeld door Nick Zeijlmans en Levi maakte hem keurig af. Wedstrijd gespeel. In de laatste minuut werd het nog 2-1 maar dat was voor de statistieken.

{foto10}

Mannen, wat we op de training trainen en hoe we daar de bal rond laten gaan is bij vlagen echt genieten, je moet fouten maken en onbevangen spelen en de afspraken nakomen en wanneer je niet lekker in de wedstrijd zit, lekker simpel spelen en vanuit je taak. Beleving, plezier moet je uitstralen. De duels moet je aangaan en ons sterkste punt, het positiespel, durven spelen want dat kunnen we heel erg goed. Op naar zaterdag want dan wacht IJsselmeervogels B1 op ons.

Foto's B2 © Rob Lezer

{foto11}

Zeeburgia C1 – FC Volendam C1 (1-0)

Binnen 10 dagen stonden wij voor de 2e keer lijnrecht tegenover de Amsterdamse voetbal vereniging Zeeburgia. Waar wij voor de competitie met 4-0 thuis wonnen, moesten wij vandaag afreizen richting sportcomplex Middenmeer waar wij ditmaal een wedstrijd voor de beker hadden. In de laatste, van drie wedstrijden, stond voor beide ploegen niets meer op het spel en naast dit gegeven gaven de weergoden ons een vrij brief voor een mooie voetbaldag.

{foto4}

De ploeg speelde weer eens op gras. De jongens hadden dan ook de eerste 10 min nodig om hieraan te wennen. Na deze fase begon een goede wedstrijd voor de C1. Ondanks een moeilijk bespeelbaar veld probeerde de mannen de lijn van afgelopen weken door te zetten en was het positiespel vanuit achteruit bij vlagen erg goed. Zeeburgia dat sterk uit de startblokken kwam en vooral het duel aanging zakte na deze fase echter in en kwam niet in de buurt van ons doel. Hierdoor was van gevaar van de Amsterdammers niet te spreken. Voor echte kansen in deze wedstrijd moesten wij wachten tot de 28e min. Linkerspits Joey werd aan de zijkant op prachtige wijze gelanceerd en trok door tot de achterlijn, hij gaf een voorzet op maat serveerde op de bij de 2e paal vrijstaande Puck. Deze bedacht zich geen moment en schoot de bal met een volley in 1x uit de lucht. De bal vloog op het doel af en de 0-1 werd al geteld. De bal werd echter onderweg door een speler van Zeeburgia geraakt waarna de bal over de achterlijn ging. De dooruit volgende corner was direct gevaar nummer 2, met een scherpe corner kwam de bal voor de voeten van Martijn, die net voor langs schoot. Een minuut na deze dotten van kansen kwam de volgende kans. Een op maat gegeven lange bal van Renne kwam bij Puck, hij ging richting de 2e paal, schoot en de bal spatte uiteen op de paal. Voor rust kreeg de ploeg nog een 3 tal kansen via Kevin en een hard schot van Joey, maar toch bleef de 0 op het scorebord. De ploeg speelde gedreven en was de bovenliggende partij. Alleen het laatste zetje voor de 0-1 was er net niet.

{foto5}

Het goede spel en de vele kansen boden perspectief voor de 2e helft en in de kleedkamer werden nog even wat aanhakers meegegeven waardoor de ploeg “fris” uit de kleedkamer kwam. Achteraf bleek niet fris genoeg, want binnen 45 sec lag de bal, totaal onverwachts en tegen het wedstrijdbeeld in, bij keeper Ruben in het net. De tegenstander was in een andere formatie de kleedkamer uitgekomen en maakte met de snelheid van de 4 aanvallend ingestelde spelers goed gebruik van. Uit een diepe bal kwam de linkerspits van Zeeburgia het strafschopgebied binnen en gaf daar een voorzet. Echter deze bal kwam voor de voeten van verdedigers. Wilson die de bal in 1x wilde verwerken schoot alleen de bal tegen de spits aan en zo rolde de bal over de doellijn, 1-0. Na de 1-0 deed de ploeg er een schepje bovenop en kwamen er wat wijzigingen in het veld. De druk richting het doel van de Amsterdamse keeper werd opgevoerd en bij vlagen waren er kansen via Kevin, Sebastiaan, Nathan en Kees maar de 1-1 bleef uit. Door de drukte achterin bij ons kreeg Zeeburgia nog een kans om op 2-0 te komen want de spits kwam na een diepe bal 1 op 1 met de keeper. Deze bal werd goed geblokt door de meeverdedigende Wilson. Zo bleef de stand na 70 min op 1-0 staan.

Een goede voetbalpot met jammer genoeg niet de punten voor de Volendammers. Ondanks het verlies heeft de groep een goede wedstrijd gespeeld. Op een moeilijk bespeelbaar veld heeft de ploeg geprobeerd te blijven voetballen en bij vlagen lukte dit goed. Dit biedt een goed perspectief voor volgende week zaterdag. Wij gaan dan de 2e helft van de competitie in en de kraker tegen een andere Amsterdamse ploeg staat dan op het programma. Wij ontvangen in ons KRAS-Stadion AFC dat 2 punten onder ons staat. Hopelijk kunnen wij aankomend weekend op veel steun rekenen bij deze belangrijke wedstrijd.

Opstelling FC Volendam C1:
Ruben Beemer, Nick Binken (Nathan van Kooperen’40), Renne Donkor, Wilson Bakker, Mick Nelen Gevano End, Kevin Owusu-Asare, Sebastiaan van der Linde, Puck Postma (’50 Martijn Wit), Martijn Wit (’40 Jamie Jacobs), Joey Salden (’55 Kees Zwarthoed).

{foto6}

Ajax D1- FC Volendam D1

De laatste wedstrijd in de bekerpoule bracht FC Volendam D1 opnieuw naar Ajax. De situatie vooraf was dat Volendam met 4 punten aan de leiding ging, gevolgd door Ajax en AZ, beide met 3 punten. Er moest dus gewonnen worden om door te kunnen bekeren. Om 11:30 trapte Ajax af, maar de D1 nam de bal over en legde meteen een gevaarlijke aanval over links op de mat. De voorzet van Kevin van Gasteren kwam bij Martijn Kaars en zijn inzet werd ternauwernood tot corner verwerkt. Ajax was dus gewaarschuwd. Er ontstond nu een strijd op het middenveld. Ajax had iets meer balbezit, maar kansen konden de Amsterdammers niet creëren. Dat lukte Volendam wel. Dani Mes zette de aanval op. Martijn Kaars gleed langs zijn tegenstander en trok richting achterlijn. Van daar trok hij de bal terug richting penaltystip, waar Paul Sombroek de bal in het legen doel kon schieten (0-1). Een prachtig uitgespeelde aanval. Ajax ging nu nog verder naar voren spelen, maar Volendam week niet.Door de ontstane ruimte kreeg Volendam nog twee grote kansen, maar beide keren kon de keeper de inzet van Martijn Kaars keren. In de laatste vijf minuten van de eerste helft vergat de D1 de druk op de bal te houden. Daardoor kwam Ajax gevaarlijk dicht bij het doel. Na een mooie actie op links, kreeg een Ajacied plotseling een vrij schietkans. Zijn zachte inzet kon echter door Barry Lauwers uit de lucht worden geplukt. Op slag van rust ging het toch nog mis. Na een slalom over de achterlijn kwam de bal bij de spits, die de bal hoog in het net knalde (1-1). Ook dit was een mooi uitgespeeld doelpunt.

{foto7}

Na de rust moest dus de beslissing vallen in deze titanenstrijd. In de tweede helft was het niet Ajax, maar Volendam dat een tandje bij schakelde. Er werd achterin geen centimeter ruimte gegund aan de Amsterdammers en ook de rugdekking was prima verzorgd. Vanuit deze hechte verdediging konden de aanvallen worden opgezet. Na tien minuten besloot Kevin van Gasteren om de Ajax opbouw op de middenlijn onder druk te zetten. Hij blokte een pass en kon er met de bal vandoor. Halverwege de Ajax-helft zag hij dat de keeper te ver voor zijn doel stond. Hij bedacht zicht geen seconde en met een fraaie boog ging de bal over de keeper in het doel (1-2). De hernieuwde voorsprong gaf de Volendammers een extra boost. Er werd nog korter gedekt en verder dan twee schotjes van afstand kwam Ajax niet. De D1 ging echter gewoon door met het creëren van kansen. Door de keeper onderdruk te zetten kwam Martijn Kaars in bal bezit, maar zijn inzet belandde in het zijnet. Bij een snelle uitval stond hij net buitenspel en vlak voor tijd was zijn voorzet net te hoog voor Scotty Coolen om in te koppen. In de slot minuten sloot FC Volendam de rijen. Wat Ajax ook probeerde er was geen doorkomen aan en floot de scheidsrechter om 12:50 voor het einde.

Vandaag speelde de D1 voor het eerst weer een wedstrijd waarin alle spelers uitblonken. Iedereen heeft keihard voor elkaar gewerkt. Daardoor kon er vanuit een verdediging die stond als een huis, de aanvallen worden opgezet. Met een paar prachtige doelpunten stapten we dan ook als terechte winnaar van het veld. Iedereen (ook de Ajax fans) heeft van deze wedstrijd genoten. GA ZO DOOR!