FC Volendam A1 - FC Utrecht A1 | uitslag 2-1

FC Volendam B1 - Sparta R. B1 | uitslag 2-1
SVW’27 B1 - FC Volendam B2 | uitslag 2-3

FC Volendam C1 - NAC Breda C1 | uitslag 2-2
De Blokkers C1 - FC Volendam C2 | uitslag 3-2

Almere City D2 - FC Volendam D2 | uitslag 0-5
Ajax E2 -  Rkav Volendam E1 | uitslag 4-3

E-Top > Toernooi Kampioen

Foto's Rob Lezer

Puike prestatie A1 levert oefenwinst op tegen FC Utrecht A1

14/1 – A1 heeft vandaag een puike prestatie geleverd door in zijn tweede oefenwedstrijd na de winterstop FC Utrecht A1, middenmotor in de eredivisie, met 2-1 te verslaan. Vooral in de eerste helft werd er bij vlagen uitstekend gespeeld. Om iedereen zoveel mogelijk aan spelen toe te laten komen, voerde trainer Richard Stricker tijdens de pauze en gedurende de tweede helft een groot aantal wissels toe. Al die wijzigingen kwamen het spel vanzelfsprekend niet ten goede, maar desondanks werd ook in het tweede bedrijf een ruime voldoende behaald. Het geeft vertrouwen en hoop op goede resultaten in het restant van de competitie.

Het feit dat wij vaak te gemakkelijk doelpunten om de oren krijgen, was voor de trainer aanleiding iets andere accenten aan het tactisch concept te leggen. Het houden van de nul was hierbij een belangrijk uitgangspunt. Het scheelde weinig of het plan kon al in de eerste minuut in de prullenbak toen doelman Mitchel Michaelis ongelukkig zijn doel uitkwam. Gelukkig miste het schot van een Utrechter de juiste richting, zodat Volendam met de schrik vrijkwam. Een minuut later was iedereen ervan overtuigd dat de bal op de stip ging, omdat Damiën Menzo, goed de diepte ingestuurd door Joris Dekker, binnen de 16 was getorpedeerd. Scheidsrechter Bouk Mulder gaf echter slechts een vrije trap op de rand van het strafschopgebied, die niets opleverde. In de 3e minuut kreeg Joris, volledig vrijstaand, een niet te missen kans, maar zijn schot ging toch naast. Even later een nieuwe mogelijkheid voor Joris, maar nu was zijn inzet niet hard genoeg. Rond de 10e minuut zag Mitchel er opnieuw niet helemaal goed uit met zijn uitkomen, maar gelukkig liep het ook nu met een sisser af. In de 12e minuut kwam Volendam verdiend op voorsprong. Ter hoogte van de middenlijn ontsnapte Soufian Moro op de rechterflank aan zijn tegenstander. Hij stoomde op richting vijandelijk doel en bediende, nadat hij eerst nog een mannetje had uitgekapt, met een fraai steekpassje Joris. Via een kluts wist Joris uiteindelijk de bal het beslissende zetje te geven, 1-0. Nadat eerst Mitchel nog een kans had gekregen zijn keeperskwaliteiten te tonen door redding te brengen op een afstandsschot, tilde Volendam de stand in de 19e minuut naar 2-0. Een geweldige aanval ging eraan vooraf. Vlak bij de middenstip kwam Eric Veerman, wat speelde hij weer sterk vandaag, in balbezit. Zijn pass op Damiën was op maat. Die dribbelde richting de 16, kapte een man uit en bezorgde de bal bij Soufian Moro. Soufian speelde zich vervolgens mooi vrij en scoorde met links. FC Utrecht probeerde wel iets terug te doen, maar kwam er vrijwel niet aan te pas en wist nauwelijks iets te creëren. Volendam was duidelijk de betere ploeg en bleef voortdurend dreigend. Helaas bleef een goede mogelijkheid van Soufian, na sterk individueel werk van Damiën, onbenut. Ook een fraai een-tweetje tussen Robert Timisela en Joris Dekker leverde een kans op, maar goed verdedigend werk van de Utrechters maakte daar een eind aan. In de slotfase van de eerste helft werd de thuisploeg ietwat nonchalant, waardoor het er even op leek dat de Utrechters het initiatief gingen overnemen. Zo ver lieten onze mannen het echter niet komen.

In de rust stelde de trainer tevreden vast dat het in het begin allemaal even wennen was aan het gewijzigde concept, maar dat zijn team, toen iedereen het eenmaal goed doorhad, de wedstrijd volledig onder controle had. Hij hamerde nogmaals op het vasthouden van de nul en gaf aan, gelet op de duidelijk hoorbare ontevredenheid in de kleedkamer van de gasten, in de tweede helft het nodige vuurwerk van de Utrechters te verwachten.

Met vier nieuwe krachten binnen de gelederen, waaronder B-junior Johan Keizer, die er al een hele wedstrijd met z’n eigen team had opzitten, werd aan de tweede helft begonnen. Deze was nog maar een paar minuten oud toen invaller Souffian Reclaoui het op zijn heupen kreeg en over de rechterflank de achterlijn haalde. Zijn hoge voorzet was op maat, maar de timing van Soufian Moro was niet optimaal, zodat deze kans verloren ging. Een paar minuten later was er een prima combinatie tussen Souffian Reclaoui en ‘Timmie”, maar nu liepen Soufian Moro en Joris elkaar in de weg en werd deze mogelijkheid in de kiem gesmoord. In de 52 minuut onderscheidde Souffian Reclaoui zich opnieuw door zich met een sterke individuele actie vrij te spelen. Hij liep de 16 in en werd toen tussen twee man in de sandwich genomen en ten val gebracht. Ook nu leek het vanaf de kant een duidelijke penalty, maar volgens de scheidsrechter was de overtreding al buiten de 16 ingezet en daardoor slechts een vrije trap rand 16. De vrije trap van Marouane Bensabouh, die vandaag eindelijk weer eens liet zien wel degelijk heel goed te kunnen voetballen (het is nu de kunst om dit goed vast te houden Marou!), belandde in de muur. De rebound van Gerry Schilder verdween over het doel. In de 57e minuut kreeg Mitchel van Dijk, na langdurig blessureleed in de rust ingevallen, eindelijk weer eens de kans om zijn kwaliteiten te etaleren. Met zijn lange armen plukte hij de bal prima weg voor de voeten van een inkomende FC Utrecht-aanvaller. Een paar minuten later, Bowedee Burleson en Ferry Heijnis waren inmiddels ook binnen de lijnen verschenen, sloeg het noodlot echter toe voor Mitchel. Hij greep prima in bij een hoge bal, maar kwam daarbij in botsing met een tegenstander en Johan Keizer. Johan raakte een beetje groggy en liep even te wankelen op zijn benen, maar de schade bij Mitchel zag er aanzienlijk ernstiger uit. En dat nadat ie er al zoveel maanden was uitgeweest en nu net weer voor het eerst tussen de palen mocht staan. Uit voorzorg werd hij toch maar even voor nader onderzoek naar het ziekenhuis gestuurd. Hopelijk valt het allemaal erg mee en is hij volgende week gewoon weer van de partij. Na het oponthoud werd de draad weer opgepakt en probeerde Volendam een derde treffer te forceren. Het wist af en toe wel dreigend te worden, maar van echte kansen, behalve dan eentje via Bowedee Burleson, was eigenlijk geen sprake. FC Utrecht wilde zich nog niet gewonnen geven en ondernam een aantal pogingen om de aansluitingstreffer tot stand te brengen. Steeds moest men echter zijn meerdere erkennen in onze verdediging, waarin naast Eric Veerman ook Gerry Schilder weer prima zijn mannetje stond. Met Sven Talsma en Cerezo Hilgen als betrouwbare vleugelverdedigers zat onze defensie gewoon potdicht. Toch vonden de gasten, volkomen onnodig en dus tot ontstemming van trainer Richard Stricker en zijn staf, nog het net. In de 86e minuut liep het nog goed af, maar in de slotfase was het wel raak. Een slippertje achterin bood Utrecht de kans Mitchel kansloos te laten, de eer te redden en de eindstand op 2-1 te brengen.
Desalniettemin kunnen wij met zijn allen terugkijken op een uitstekende teamprestatie. Het blijft natuurlijk doodzonde van het tegendoelpunt en een smetje op de wedstrijd, maar het neemt niet weg dat het erop lijkt dat ons team helemaal klaar is voor de confrontatie (aanvang 14.30 uur in het eigen KRAS Stadion) met FC Zwolle. Na de zeer geflatteerde 5-1 nederlaag in Zwolle valt er iets recht te zetten. Het is en blijft een prima ploeg, maar wij zijn minstens zo sterk. Het is aan jullie mannen om daarvan komende zaterdag vriend en vijand te overtuigen.

Opstelling FC Volendam A1:
Mitchel Michaelis (Rust, Mitchel van Dijk; ’63 Mitchel Michaelis), Cerezo Hilgen (’60 Bowedee Burleson), Gerry Schilder, Eric Veerman, Sven Talsma (Rust, Johan Keizer; ’70 Cerezo Hilgen), Robert Timisela, Soufian Moro (’60 Ferry Heijnis), Marouane Bensabouh (’81 Soufian Moro), Joris Dekker, Marcel Veerman (Rust, Jordy Dijkhuizen), Damiën Menzo (Rust, Souffian Reclaoui)

FC Volendam B1 – Sparta B1 2-1 (0-1)

Na een week weer in training is een oefenwedstrijd tegen een goede tegenstander met een goede jeugdopleiding en uitkomt in de hoogste klasse bijzonder welkom om te zien hoe de selectie ervoor staat als volgende week de competitie weer begint. Alle B1 selectiespelers hebben minimaal één wedstrijdhelft kunnen spelen.

De wedstrijd begon voortvarend want binnen enkele minuten kreeg FC Volendam twee uitstekende kansen maar de inzetten van Damon Mirani en Floris Mulder werden uitstekend gepareerd door de Sparta doelman. De wedstrijd begon in evenwicht maar langzaam trok Sparta meer en meer het spel naar zich toe. FC Volendam werd goed vastgezet en kwam er moeilijk uit. Sparta drukte het veldoverwicht ook in cijfers uit en scoorde de openingstreffer, 0-1. In de rust werden door trainer Stanley van Kesteren bijgestaan door Johnny Merks de puntjes op de i gezet en een nieuw strijdplan moest meer evenwicht in de wedstrijd en resultaat brengen.

Het was leuk om te zien dat de in de tweede helft ingevallen Leroy de Graaff op bijna “Spartaanse” wijze zijn duels wist te winnen. Dit inspireerde ook zijn medespelers. Aan de linker en rechterflank kwamen de backs Johan Keizer en Piet Blokdijk ook regelmatig goed en gevaarlijk op. Genridge Pryor was attent toen er misverstand was tussen een Sparta verdediger en de doelman en de bal kon afpakken en breed kon leggen op Leroy de Graaff die het maximale rendement hier uit wist te halen en de gelijkmaker binnenschoot. Kort daarna was het Genridge Pryor zelf die de 2-1 voorsprong kon binnenschieten. Sparta probeerde nog langzij te komen maar dat leverde niet veel grote kansen op mede doordat keeper Robin van Santen vandaag verbaal sterk aanwezig was en de verdediging goed wist neer te zetten. Toen de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd konden we terugzien op een leuke en nuttige oefenwedstrijd waarin Sparta ook een goede en fijne sparringpartner bleek. Volgende week begint de competitie maar de generale repetitie geeft in ieder geval voldoende hoop en vertrouwen voor de komende weken.
Floor Heuyerjans

FC Almere City D2 – FC Volendam D2 (0–5)

Eindelijk mochten de jongens weer eens de wei in. In uitstekende weersomstandigheden trad de formatie eindelijk weer eens aan zondereen overvolle blessurebank.

Vanaf het begin werd er prima gecombineerd. Er was weer sprake van voetbal tegen de leeftijdgenoten van FC Almere City. Zo werd nu geregeld de voorste linie bereikt, waarbij vooral rechtsbuiten Brian Plat op snelheid doorkwam. In zijn vierde poging werd Brian binnen de zestien van achteren geduwd : penalty. Aanvoerder Mike Eerdhuijzen schoot onberispelijk in : 0-1. FC Volendam bleef druk zetten op alle linies. Dit resulteerde in een corner die door de sterk spelende Teun Stevense keihard met z’n hoofd werd ingeknikt. De bal spatte via de lat terug het veld in. Aan de andere kant werd van FC Almere City een goal afgekeurd, vanwege buitenspel.

Na de pauze bleven we scherp in de duels en passten we op maat. Wederom resulteerde een loopactie van Brian in een doelpunt. Hij werd in de diepte gestuurd en schoof voor de keeper beheerst in : 0-2. De tegenstander zag nog steeds kansen. Een goede aanval eindigde ook tegen de lat. Op 20 meter van het doel stiftte Mike een toegekende vrije trap razendsnel op Brian, die z’n tweede van de dag scoorde : 0-3. Brian Plat bekroonde z’n uitstekende wedstrijd met een assist op Arjan Snoek , die van dichtbij mocht inschieten : 0-4. Ondanks dat iedereen verwachtte dat de vlag voor buitenspel omhoog zou gaan, bleef dit uit en werd de goal goedgekeurd. De beer was los. Mike Eerdhuijzen versterkte de voorste linie, maakte een prima passeerbeweging, maar werd gevloerd in het strafschotgebied. De goedleidende scheidsrechter kon niet anders door wederom naar de stip te wijzen. Mike scoorde z’n penalty zelf : 0-5.
En zo bleef het.

Jongens, goede overwinning. Iedereen toonde veel inzet en lef, niemand verslapte. Eindelijk konden we weer eens laten zien dat er nog genoeg voetbal in de D2 zit. Dit geeft goede moed voor de tweede seizoenshelft. Trainer Patrick Tax en leider Christian Blom willen langs deze weg ook alle ouders van de FC D2 bedanken voor de ontvangen kerstkado’s. Het was top !

{foto6}

Volendam E-Top pakt winst op UVV/JSV’s 1e E-Top jeugdtoernooi

Zondag 15 januari 2012 trad de E-Top van FC Volendam aan op het sterk bezette eerste E-Top jeugdtoernooi van de combinatie UVV (Utrecht) en JSV (Nieuwegein). In het sterke deelnemersveld kon Volendam zich meten met leeftijdsgenoten die spelen bij diverse topamateurteams en BVO’s. In grote getalen trokken de Volendamspelers en ouders/supporters om 08.00 uur richting het prachtige complex van JSV te Nieuwegein. Hier aangekomen moest als eerste worden aangetreden tegen het lokale JSV. In een toernooi is de eerste pot vaak bepalend voor het verdere verloop van een toernooi, dus was men gebrand op een goede prestatie. Op een koele manier werd JSV dan ook aan de kant gezet middels een 0 – 3 overwinning via goals van Lennard Tol (2x) en Matthew Kwakman.

Onder de bezielende leiding van trainer Ab Persijn en leider John Schilder (Oog) (trainer Hans Bond was vandaag verhinderd), werd de tweede wedstrijd gespeeld tegen FC VVV uit het verre Venlo. Deze tegenstander was duidelijk een maatje groter dan JSV. Toch bond Volendam ook deze tegenstander aan de zegekar, middels goals van Jip Molenaar en Kees Tol. 2 – 0 overwinning.

De E-top bestaat uit voornamelijk Volendammer jongens, aangevuld met twee Broeker leeuwen. De twee keepers heten respectievelijk Joey van der Plas en Dion Vlak. Achterin spelen Glenn Schilder, Rens Veerman, Sander Steur, Rick Gruwel en Jesper Sijbrands. Als middenvelders spelen Kees Tol en Matthew Kwakman en voorin spelen Daan Steur, Jip Molenaar, Lennard Tol en Marc Steur. Al met al een getalenteerd groepje jonge voetballers die in al hun enthousiasme elke week proberen te presteren in een zware competitie voor E-Top teams uit de regio.

De derde wedstrijd tegen de amateurs van Sparta was een walk over. Door doelpunten van achtereenvolgens Jip, Jip, Marc, Matthew, Daan en Sander werd het uiteindelijk 6 – 0. Hiermee was de halve finale een feit.

In de halve finale moest Volendam aantreden tegen de beste nummer twee uit alle poules, omdat Volendam het beste gepresteerd had in de voorronde. De beste nummer twee was de tegenstander uit de tweede wedstrijd, FC VVV. Wat je dan vaak ziet is dat zo’n tweede wedstrijd dan anders verloopt als de eerste. Dat leek ook zo te gaan in de eerste helft. VVV was bovenliggend, en kwam ook verdiend op 1 – 0. Volendam wist echter de rug te rechten en wist net na rust de stand te vereffenen door een prachtige goal van Marc Steur. Halverwege de tweede helft werd het noeste werken beloond, en kon Jip Molenaar ons naar de finale schieten.

De finale moest worden gespeeld tegen Sparta Rotterdam (BVO). Sparta had in de poule afgerekend met Koninklijke HFC, Vitesse en Spartaan. In de derde poule streden Excelsior, NVC, UVV en Helmond Sport tegen elkaar. Sparta speelt al een half jaar op een groot veld, en was met achttien spelers naar het toernooi afgereisd. Normaliter is Sparta een tegenstander van formaat, dus Volendam kon de borst natmaken. Vanaf het eerste fluitsignaal drong Sparta aan. Volendam moest achterin alle zeilen bijzetten om niet overlopen te worden. De backs Glenn Schilder, Rens Veerman en later Jesper Sijbrands streden voor iedere meter tegen de gewiekste buitenspelers van Sparta. De vaardige centrale middenvelder van Sparta (later werd deze meneer Speler van het Toernooi) was in de eerste tien minuten een plaag voor de centrale mensen van Volendam, Rick Gruwel en Sander Steur, maar deze hielden voortreffelijk stand. Dit gevoegd bij het goede keeperswerk van vandaag, verricht door zowel Joey van der Plas als Dion Vlak zorgde ervoor dat Volendam achterin de nul kon houden. Een ijzeren wet in het voetbal zegt dat als de ene ploeg de kansen niet benut, de goal aan de andere kant gaat vallen. Die wet kwam dit keer ondubbelzinnig uit. Het was Matthew Kwakman die zijn vader een meter deed groeien aan de kant door middels een prachtige goal de 1 – 0 aan te tekenen. Volendam streed voor iedere meter en was vast van zins om dit toernooi winnend af te sluiten. Mentaal bleek Volendam zeer sterk. De definitieve nekslag werd in de tweede helft gegeven door Jip Molenaar, die de wedstrijd in het slot gooide.

Volendam wint dus dit aansprekende toernooi, en gaat ervan door met de Cup die Champions League achtige vormen heeft. Bij de prijsuitreiking werd de bokaal voor de beste keeper van het toernooi ook nog eens uitgereikt aan Volendamkeeper Dion Vlak. Dit was een beloning voor een toernooi waarin Dion nul keer werd verschalkt en zijn collega Joey van der Plas slechts één tegengoal kreeg te verwerken, en dat in vijf volledige wedstrijden van twee keer een kwartier. Dit kan alleen als de verdediging een puike prestatie aflevert, en dat was dus ook zo.
Jongens, deze toernooiwinst is een knappe prestatie waar jullie echt trots op mogen zijn. Jullie ouders hebben op deze zondag echt van jullie genoten. Probeer ook in de competitie met deze inzet en met dit enthousiasme te spelen, dan zullen jullie ook daar een rol van betekenis spelen. Vandaag was een echte teamprestatie. Top.