• zondag, 31 jan 2016
  • Leestijd: 13 minuten

FC Volendam A1 houdt het na 45 minuten voor gezien

FC Volendam A1 – FC Twente A1 4-1
Na vier wedstrijden in de voorjaarsreeks is FC Volendam A1 nog steeds de trotse koploper. De oranjehemden hadden weinig moeite met het laagstaande FC Twente A1. Zo goed als de Volendammers in de eerste helft speelden, zo matig en moeizaam was het echter na rust. Daar zal de 4-0 ruststand ongetwijfeld debet aan zijn geweest, maar toch was het teleurstellend. Niettemin revancheerde FC Volendam zich met deze overwinning voor de blamage van het 3-5 verlies tegen de Tukkers in de eerste competitiehelft.
Het thuisteam opende sterk. Al in de vierde minuut moest stadionspeaker Tom Tol in actie komen om het scorebord op 1-0 te zetten. Rechterspits Kevin Owusu Asare was kort daarvoor prima de diepte ingestuurd en had de bal meteen strak voorgegeven op de bij de eerste paal opgedoken Salim Mansouri. Die nam de bal goed aan en legde deze vervolgens keurig breed op de inkomende Rodney Smorenberg. Rodney faalde niet. FC Volendam kreeg in het eerste kwartier nóg een paar geweldige scoringsmogelijkheden, maar onzorgvuldige eindpasses deden deze verloren gaan. In de zeveniende minuut sneed Kevin, na een splijtende pass van Rodney, keurig voor zijn tegenstander langs naar binnen de 16 in. Zijn voorzet was op maat en ook de afwerking van Salim zoals het hoort, 2-0. Volendam was heer en meester. Onze defensie, onder aanvoering van Alex Plat en Gijs Smal, gaf helemaal niets weg. Na een klein half uur werd de score uitgebouwd naar 3-0. De dieptepass van Joey Veerman op Kevin leek iets te hard te zijn, maar Kevin wist de bal heel knap binnen de lijnen te houden en vervolgens Salim te bedienen. Van dichtbij joeg Salim de bal tegen de touwen. De koek was nog niet op, want in de 37e minuut was het opnieuw raak toen Kevin profiteerde van een mistastende keeper en de bal over hem heen in het lege doel lobde, 4-0. Wat een weelde en een overmacht. Het duurde tot de 44e minuut voordat het eerste Twentse schot op doel kon worden genoteerd! Op slag van rust had Kevin zelfs nog de 5-0 op het scorebord kunnen laten zetten, maar hij was net niet nauwkeurig genoeg.
Verwacht werd dat de Tukkers na de pauze meteen vol overgave uit de startblokken zouden komen. Dit gebeurde ook. Er was echter geen rekening houden met het feit dat FC Volendam gas terug zou gaan nemen. Een overigens vaker voorkomend fenomeen. Een team voelt zich superieur, denkt de wedstrijd al in de tas te hebben en de score zelfs simpel verder uit te kunnen bouwen, waardoor het (onbewust) een stapje minder gaat doen. FC Twente wist hiervan al na zes minuten te profiteren. Een slordigheidje achterin werd dankbaar aanvaard en afgestraft, 4-1. Het gaf FC Twente het gevoel dat er wellicht nog meer viel te halen. De oranjehemden werden weliswaar achteruit gedrongen, maar kwamen geen moment in de problemen. Toch had het in de 72e minuut zomaar 4-2 kunnen zijn toen FC Volendam zich achterin opnieuw slordig toonde en een Twentenaar vrij voor doelman Kyle Saffrie kon opduiken. Het scheelde weinig, want zijn inzet verdween rakelings voor de paal langs over de achterlijn. Het was ook het enige serieuze wapenfeit dat de gasten nog op hun lijstje konden bijschrijven. In het laatste kwartier voerde FC Volendam weer de boventoon. Verder dan een paar kleine kansjes kwam men echter niet. Desondanks overheerste na afloop de tevredenheid over de vierde overwinning op rij. Volgende week komt echter concurrent Sparta A1 op bezoek. Een ploeg van een heel ander kaliber. Een stapje minder doen is dan echt uit den boze. negentig minuten lang volle bak, niets meer en niets minder! Alleen dan kunnen er goede zaken worden gedaan.

- (’04) 1-0 Rodney Smorenberg
- (’17) 2-0 Salim Mansouri
- (’29) 3-0 Salim Mansouri
- (’37) 4-0 Kevin Owusu Asare
- (’51) 4-1 Hans Fredrik Jensen (FC Twente)

Opstelling FC Volendam A1:
Kyle Saffrie, Yorno Tieman (’57 Mohamed Betti), Alex Plat (’81 Marco Tol), Gijs Smal, Darryl Bäly, Joey Veerman, Kevin Owusu Asare (’87 Jason Stekkel), Jari Vlak, Salim Mansouri, Rodney Smorenberg (’81 Jamie Jacobs), Roy Tol (’72 Martijn van Oers)

FC Utrecht B1 - FC Volendam B1 0-0
Omdat het hoofdveld afgekeurd was konden we uiteindelijk om 15.55 beginnen aan de wedstrijd op kunstgras en onder kunstlicht. Beide elftallen gingen vol in de aanval. De spits van Utrecht liep vier keer buitenspel in zeven minuten, FC Volendam kwam met enkele slimme steekpasses door de Utrecht defensie, maar daar bleef het bij. Het arbitrale trio was weer van een hoog niveau. Een buitenspel doelpunt van FC Utrecht werd niet opgemerkt door de grensrechter, maar de scheidsrechter keurde het na beraad alsnog af. Dat was ook zijn enige goede actie. Een elleboogstoot in het gezicht van Justin werd niet gezien, er werden wat onbegrijpelijke gele kaarten uitgedeeld in een sportieve wedstrijd, de vlag ging omhoog voor buitenspel na een uittrap van de keeper, en de scheidsrechter liet gewoon door spelen als het spelers op de grond lagen met hoofdblessures. Terug naar de wedstrijd. Justin, die een zeer degelijke partij speelde ondanks zijn hoofdpijn, loste een prachtig schot van zo’n 25 meter, maar dat ging rakelings over. Reiza schoot nog een keer hard voorlangs. Er werd goed gespeeld, echter het laatste passje kwam er vaak niet uit. FC Utrecht kreeg ook enkele kansen, maar schoten gingen voorlangs en naast. Ruststand dus 0-0.
De tweede helft ging op dezelfde manier door als de eerste. De ploegen waren redelijk gelijkwaardig aan elkaar. Er werd hard gewerkt, maar er werd bijna niets gecreëerd, dus bleef de eindstand wederom op 0-0 staan. Met een compliment aan onze centrale verdedigers Nathangelo en Justin.

Opstelling:
Bart Koper, Dani Mes, Nathangelo Markelo, Justin Baas, Kevin van Gasteren, Thomas Schaap, Ilias Boudouni ( 70e Mo Chic), Marco Speijk (45e Max Veerman), Derry John Murkin ( 60e Wessel Stuyt), Vicente Besuijen , Reyza Branellec

Vitesse 016 – Fc Volendam o16 2-5
Zaterdagmiddag werd er afgetrapt op sportcomplex Papendal in Arnhem. Vitesse begon heel fel aan de wedstrijd. Ze wonnen veel duels en wonnen vaak de tweede bal. Maar toch was de eerste kans van de wedstrijd voor Maxwell die 1 op 1 op de keeper loopt en net mist. Volendam begon steeds beter te voetballen. Er kwamen wat kansen aan beide kanten. In de dertiende minuut werd de 1-0 gescoord door Vitesse door individuele fouten in de verdediging. Volendam speelde steeds vaker hun eigen spelletje en kregen ook wat kansen. In de 26e minuut kwam er een prachtige aanval waarbij Jim keurig aflegde op Bram die verwoestend de 1-1 in de kruising schoot. In de 28e minuut geeft Hicham een mooie steekbal op Shurny. Shurny geeft hem goed voor en Jim glijdt de 1-2 binnen. Vitesse begon ook steeds meer druk te zetten maar dat had geen resultaat.
In de tweede helft komt Vitesse op 2-2 in de 43e minuut. Volendam kwam al snel met een antwoord want in de 44e minuut kwam er een prachtige dribbel van Hicham die zo door kon lopen naar de keeper. Hij schiet tegen de keeper aan en Maxwell schiet de 2-3 binnen via de rebound. Er kwam nog een botsing tussen Brian en Rob wat ernstig leek. Het viel gelukkig mee. In de 46e minuut vergroot Mike de stand op het scorebord. Hij schiet hem mooi binnen na een rebound bij een corner, 2-4. In de 63e was er een hele mooie aanval van Volendam. Een goede een-twee aan de rechterkant van het veld. Maxwell geeft een steekbal op Hicham die hem keurig voorgeeft op Shurny die de 2-5 binnenschiet. In de 65e minuut kwam er nog een wissel. Sjors erin en Cherifio eruit.
Opstelling: 1. Rob Tol, 2. Noah Tatipata, 3. Brian Plat, 4. Mike Eerthuijzen, 5. Nick Kaaijmolen, 6. Bram van der Wiel, 7. Maxwell Asare, 8. Cherifio Goudland, 9. Jim Beers, 10. Hicham Acheffay, 11. Shurney Marengo. 12. Sjors Kramer, 16. Stan Zoetebier.

FC Volendam C1 - AFC C1 0-1
Met de verloren wedstrijd tegen AFC aan het begin van dit seizoen nog in gedachten, speelde Volendam afgelopen zaterdag de return. Door drukte in de ziekenboeg zijn Daan en Jaymillio van de C2 ingehuurd als uitzendkrachten. In de wissel staat Daan.
De wedstrijd begint meteen voortvarend. Beide teams gaan er vol in. De Amsterdammers lijken wel met iets meer brutaliteit te spelen. We zien mooi opgebouwde aanvallen van Volendam. De oranje spelers weten elkaar goed te vinden. In de vijftiende minuut kruipt AFC naar voren en probeert te scoren, maar daar steekt Quincy manmoedig een stokje voor. Mede afgaand op de opgewonden aansporingen van de AFC-coach, ontstaat de indruk dat de Amsterdammers hier en daar wat slordig spelen vandaag. Daar moet Volendam gebruik van maken. Er worden inderdaad kansen gecreëerd, maar die monden niet uit in beoogd resultaat. Verdedigend is Volendam op dreef. De aanvallen richting Quincy worden goed geblokkeerd door de verdediging van de thuisspelende partij. Ook elders in het veld is de mandekking van de Volendammers vooralsnog op orde. In de 34ste minuut weet Mickey een scoringskans van AFC voorbeeldig in de kiem te smoren. Tot aan de rust wordt er niet gescoord. In de tiende minuut van de tweede helft wordt Brooklyn gewisseld voor Daan Steur. Enkele minuten daarna lijkt Victor te gaan scoren, de bal strandt echter in de buitenkant van het zijnet. En zo volgt er nog een aantal kansen voor Volendam. Dit soort acties maken de wedstrijd wel heel spannend en boeiend om naar te kijken. Maar ja, de bal moet er wel in. In de 58ste minuut is er een vrije trap voor AFC. Dicht op doel. Quincy heeft ‘m, laat de bal helaas weer vallen en een alerte speler van AFC tikt de bal genadeloos in het doel. Het is nu 0-1. Volendam zet nu alles op alles om een herhaling van de vorige wedstrijd tegen AFC te voorkomen. Dat lijkt in de slotfase van de wedstrijd te lukken als Victor een poeier op doel geeft. En dan blijkt maar weer dat pech en geluk soms enkele centimeters van elkaar zijn verwijderd; de bal komt via de paal terug op het veld. Een verdediger van AFC schopt de bal naar veiliger gebied. De teerling is geworpen; het blijft 0-1 voor Amsterdam. Een klein stukje voetbalgeschiedenis heeft zich helaas herhaald. Maar, applaus van het publiek voor alle spelers, het was een boeiende wedstrijd om naar te kijken.

(58ste minuut) 0-1 AFC

Opstelling Volendam:
Quincy Kammeraad (K), Brooklyn Doorneveld, , Quinten de Fonseca, Tom de Groot, Jaymillio Pinas, Jip Molenaar, Robin Schulte, Victor van Montfoort, Tyrese Duijker, Mickey van de Ven en Dimitri Darsan.

Ajax C2 –FC Volendam C2 5-1
Zaterdag gingen we met een gehavend FC Volendam C2 (Daan Steur +Jaymillio Pinas + Timo Molenaar doorgeschoven naar C1 en Mitch van Kempen ziek) naar de Toekomst in Amsterdam. Sam Leijen en Thomas Brand (res. keeper) werden doorgeschoven van de D1 naar de C2. Dat het een moeilijke wedstrijd zou worden was toen wel bekend bij de leiding. Om het Ajax moeilijk te maken hadden we afgesproken om meteen druk op de achterste linie inclusief de keeper te zetten. Dit lukte ruim twintig minuten zeer goed maar toen ook Mats Nadorp met een liesblessure het veld moest ruimen, moest trainer Rory Roubos zijn plan aanpassen en werd Amoah Sam van het middenveld naar de verdediging gehaald. Dat het hierna moeilijk zou worden met deze omzetting en door het ontbreken van drie vaste krachten achterin was ons wel duidelijk  Ajax kon hierna hun geliefde positiespel spelen en onze spelers werden gedwongen verder op onze eigen helft te spelen met als gevolg dat Ajax twee keer kon scoren voor de rust 2-0. Na de rust werd er goed begonnen en kon Volendam door Andrei Vossen de achterstand verkleinen met een mooie actie tot 2-1 en was er weer hoop voor Volendam. Deze hoop werd weer snel in de kiem gesmoord, want Ajax maakte de 3-1 en tien minuten erna werd onze keeper Ciro Verkooijen wederom kansloos gelaten met de 4-1 en 5-1 . Ondanks de uitslag kunnen we niet zeggen dat we slecht gespeeld hebben.
1) Ciro Verkooijen 2) Tyrese Simons 3) Lex Veerman 4) Mats Nadorp 5) Kaya IJsendijk 6) Amoah Sam 7) Ludnardo Schoop 8) Camiel Dijkers 9) Andrei Vossen 10) Sam Lautenschutz 11) Dichairo Hart 12) Koen Breeuwer 14) Sam Leijen 16 Thomas Brand

Peter Jonk

FC Volendam o-12 - Ajax o-12 3-5
Zaterdag mochten wij aantreden tegen Ajax. De vorige competitie wedstrijd hadden wij niks te vertellen en werden het hele complex over gespeeld. Was dat deze keer anders of werd het opnieuw een makkie voor hen? Door personele problemen in andere teams hadden wij zeventien spelers. Twee jongens van ons sloten aan bij FC Volendam D1. Opnieuw één wissel, dat betekende dus verstandig om te gaan met de krachten. Voor de wedstrijd werd er gehamerd dat wij in elk geval alles moesten geven, fel de duels in moesten gaan en het vooral 4x 15 minuten met elkaar te doen. Ook hadden wij wat goed te maken; de afgelopen weken is het publiek niet echt verwend. Deze week was eindelijk weer een prima pot van de mannen. Strijdlust, jezelf op durven/kunnen/willen offeren voor een ander zodat hij in een kansrijke positie komt of even zijn mannetje overnemen als hij in de aanval is mee geweest, het was er allemaal. Ook kwamen wij dit keer vaak aan de bal zodat wij ook konden laten zien wat wij met een bal konden, dit leverde een hoop gevaar op voor de goals van de Amsterdammers. Uiteindelijk werd de wedstrijd met 5-3 verloren maar kansen om misschien wel gelijk te spelen waren ook zeker aanwezig. Helaas een nederlaag maar als wij dit elke week kunnen opbrengen, maken wij het elke ploeg lastig en kunnen de trainers en ouders weer van jullie genieten. Dinsdag oefenen wij tegen AFC D2 in Volendam, tot dan.