Jeugdverslagen 10 augustus

• zondag, 11 aug 2013
  • Leestijd: 9 minuten

FC Volendam A1 niet efficiënt genoeg

Na de prima prestatie vorige week tegen eredivisionist FC Twente A1 stonden wij vandaag tegenover een sparringpartner die we ook in de competitie gaan tegenkomen. Onze mannen bleken in voetballend opzicht beslist niet minder dan hun opponent, maar lieten verdedigend wel een paar steekjes vallen. De gasten uit Almere gingen daar uiterst efficiënt mee om, waardoor zij na negentig minuten als winnaar van het veld liepen.

Almere City FC A1, onder leiding van (oud-)Ajaxied Michel Kreek en met Ronald Koeman (zoon van) in de eerste helft als doelman, was amper van de schrik bekomen door een in de eerste minuut door de lat gekeerde doorgekopte vrije trap van Gerry Vlak, toen het in de vierde minuut toch tegen een achterstand moest aankijken. Een geweldige aanval over links ging daaraan vooraf. Rowin Mol stuurde Genridge Prijor de vrije ruimte in. Die zette ineens voor, waarna het voor Gerry Vlak een koud kunstje was om tegen de bal aan te lopen en de 1-0 te laten aantekenen. De thuisploeg kon echter slechts één minuut van de voorsprong genieten, want toen de snelle nummer 14 van Almere City zich iets te simpel van zijn directe tegenstander kon ontdoen, bracht hij de stand meteen weer in evenwicht, 1-1. In de daaropvolgende fase bleven de ploegen aan elkaar gewaagd. In de 31e minuut werd de eerder genoemde nummer 14 echter opnieuw geen strobreed in de weg gelegd. Hij mocht ongehinderd van links naar rechts oversteken om uiteindelijk een niet onhoudbaar lijkend schot los te laten. Omdat keeper Jordi van Stappershoef daarop niet het goede antwoord had was het zomaar 1-2. In de 38e minuut ontsnapten wij aan een derde tegengoal. Een snelle counter van de Almeerders eindigde in een schot op de lat en gelukkig werd de terugspringende bal naast gekopt. Het bleek de voorbode van een grotere achterstand, want toen een paar minuten later een toegekende vrije trap over onze doellijn caramboleerde was het alsnog 1-3. Op slag van rust telden wij op de bank de 2-3 al, maar helaas bracht een Almeerse verdediger redding op de doellijn.

Ondanks de achterstand toonde trainer Bert Blank zich in de rust toch tevreden over het vertoonde spel tot dan toe. Het feit dat vanuit de spelersgroep niet alleen haarfijn kon worden aangeven waaraan het in de eerste helft organisatorisch had geschort, maar tevens de oplossing daarvoor werd aangedragen, was eveneens verheugend.

Nog meer deugd deed het dat na de hervatting bleek dat de gewijzigde organisatie ook daadwerkelijk zijn vruchten afwierp. Almere City kwam er nauwelijks meer aan te pas. Rowin Mol, naar de linksbackpositie verhuisd, was al snel succesvol door een indraaiende vrije trap van Nick Runderkamp te verlengen en daarmee de aansluitingstreffer te produceren, 2-3. Volendam bleef voortdurend het doel van de Almeerders opzoeken, maar opnieuw het net vinden bleek een (te) moeilijke opgave. Eerst was Mike van Dooijeweerd dichtbij de gelijkmaker, maar zijn doelpunt werd wegens vermeend hands afgekeurd. Even later kreeg Gerry Vlak, na een voorzet van Genridge, een nauwelijks te missen kans, maar zijn inzet van dichtbij was te zacht en daardoor een gemakkelijke prooi voor de keeper. Hoewel 3-3 veel logischer was geweest, werd het in de 84e minuut, totaal tegen de verhouding in, zowaar zelfs 2-4. Toen er weer eens te lankmoedig werd verdedigd, was een (weliswaar fraaie) steekpass van Almery City voldoende om een aanvaller alleen voor onze keeper te zetten. Beheerst werd het verschil in score weer tot twee teruggebracht. In de slotminuut mocht Gerry Vlak van elf meter aanleggen, nadat Aubrey Hoogdorp binnen de 16 tegen het gras was gewerkt. Jammer genoeg richtte Gerry iets te hoog en verdween de bal in de tribune. Ondanks de nederlaag kan toch worden teruggezien op een nuttige oefenwedstijd.

Komende woensdag staat het derde oefenduel op het programma. In Hoorn wordt om 18.30 uur afgetrapt tegen Hollandia A1. Drie dagen later, op zaterdag 17 augustus (aanvang 15.00 uur), wordt in het KRAS Stadion aangetreden tegen het standaardteam van zaterdaghoofdklasser Stedoco. Laten we hopen dat ons team dan weer stapjes vooruit weet te maken.

Klik hier voor de foto's

Gerard Veeken

Eerste prijs van het seizoen voor FC Volendam B1 is binnen

Afgelopen weekend streek het voetbalcircus neer in Heemskerk voor het 15de internationale voetbaltoernooi voor voetballers onder de <17 en <19.
FC Volendam b1 begon zaterdag met wist van maar liefst 8-0 op ADO’20. Met een erg snel doelpunt namelijk binnen 28 seconden. Er werd niet veel tegengas gegeven door de ezels. De tweede wedstrijd van deze dag was tegen het Jappanse Sendai Ni. Ook hier werd een mooie overwinning geboekt. Het is toch altijd even afwachten hoe de buitenlandse teams spelen. Maar het niveau van de japanners lag een stuk lager. Het werd uiteindelijk 5-0. De laatste wedstrijd van de dag werd tegen de Kanaries gespeeld oftewel C.A.P.A uit Brazilië. En omdat de stand precies gelijk was zowel op punten als op doelsaldo was het van belang om te winnen. Bij een gelijke stand zou de wedstrijd worden beslist met penalty’s. Of het nou aan de vermoeidheid lag of aan het Braziliaanse voetbal maar de mannen van FC Volendam hadden duidelijk moeite om het spel te domineren. Uit eindelijk komt FC Volendam op een 1-0 achterstand. Dit was duidelijk een aanleiding voor de gele om zich aan te stellen om maar tijd te rekken. Maar god straft onmiddellijk en uit eindelijk komen de Volendammers op een 1-1. Uit eindelijk wint C.A.P.A met penalty’s en worden zij eerste in de poule.

Zondag staat de kruisfinale op het programma tegen Odense uit Denemarken. Dit team speelt duidelijk in een andere formatie dan de mannen gewend zijn. Het is dus even afwachten hoe ze dit gaan oppakken. Maar met een zeer goed spel wordt ook deze wedstrijd gewonnen met 4-1 en wordt om 14:00 de finale tegen AZ <16 gespeeld. Dit team schakelde knap na een 3-1 achterstand het team uit Brazilië uit. Dus de mannen waren gewaarschuwd.
De finale was een mooi Noord-Hollands onderonsje. In de eerste minuten werd het spel gedomineerd door FC Volendam die ook op een 1-0 voorsprong kwamen. AZ wist de stand nog naar 1-1 terug te krijgen. Maar uiteindelijk maakte Volendam het af met een 3-1 overwinning. Dit is een mooie basis om verder op te bouwen richting de competitie start.

FC Volendam O.14 – Ajax O.14 3-5 (1-4)

Omdat de C1 een toernooi had bij Hollandia in Hoorn en er enkele spelers van ons elftal later daarheen moesten om de selectie aan te vullen begon de wedstrijd tegen Ajax al om tien uur in plaats van twaalf uur.
Of dat vervroegde tijdstip de oorzaak weet ik niet maar wij waren nog niet echt bij de les in het begin waardoor Ajax al binnen tien minuten op een 0-2 voorsprong stond.
Een afgeslagen corner die werkelijk schitterend werd binnen geschoten door de nr. 5 van Ajax, al moet wel gezegd dat hem ook niets in de weg werd gelegd en vlak daarna kon Brian de bal niet kwijt bij het te passieve middenveld en verspeelde de bal waardoor Ajax wel heel goedkoop aan deze comfortabele voorsprong kwam.
Hierna kwam Volendam iets meer in zijn spel met vooral goed spel van Jelyno aan de rechterkant.
De ingelaste drinkpauze halverwege de eerste helft werd door de trainer gebruikt voor wat omzettingen en tactische aanwijzingen.
Maar dat voorkwam niet dat Ajax door een strafschop de voorsprong nog groter kon maken, nadat Mike een overtreding beging in ons strafschopgebied. Maar gelukkig kon Vasco kort daarna, na een goeie actie van Bram de 1-3 scoren waardoor de achterstand iets dragelijker werd.
Jammer was dan weer wel dat een middenvelder van Ajax alle ruimte werd geboden om vanaf de rand zestien de 1-4 te maken.
De rust werd door de trainer aangegrepen om de afspraken die voor de wedstrijd duidelijk waren gemaakt nog eens haarfijn uiteen te zetten. Deze aanwijzingen hadden duidelijk effect want het eerste gedeelte van de tweede helft was het Volendam dat de dienst uitmaakte!
Een prima aanname van Bram werd gevolgd door een mooie dieptepass op Vasco die net iets sneller was dan de, constant ver voor zijn doel spelende, keeper van Ajax. En de stand was 2-4.
Na tien minuten spelen vond Bram, Vasco opnieuw en die wist met een prachtige boog de keeper van Ajax opnieuw te passeren waardoor de aansluiting daar was.

Everhard Feringa

FC Volendam D2 komt net te kort tegen AZ D2
FC Volendam D2 heeft zijn eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen erop zitten. In een oefenwedstrijd tegen AZ D2 werd met 1-4 verloren. Volendam begon sterk met een fraaie goal van Daan Steur maar AZ vocht knap terug en wist de stand om te buigen naar een 1-2 ruststand. De eerste tien minuten van de tweede helft had FC Volendam D2 duidelijk het betere spel en kreeg enkele goede mogelijkheden die jammer genoeg niet tot doelpunten leidden. Gaandeweg de tweede helft hervond AZ zich en wist met enkele fraaie doelpunten de eindstand te bepalen op 1-4. Ondanks deze nederlaag kunnen we met een goed gevoel terugkijken op deze wedstrijd.