• zaterdag, 15 mrt 2014
  • Leestijd: 17 minuten

FC Volendam A1 – Barendrecht A1 2-4
De twee eerdere confrontaties dit seizoen tegen het laag geklasseerde hoogste jeugdteam van amateurclub Barendrecht hadden Volendam slechts één punt opgeleverd. Na het collectieve falen vorige week tegen PEC Zwolle zou je dus mogen verwachten dat onze mannen, die toch echt over meer voetballende kwaliteiten beschikken dan hun opponenten van vandaag, erop waren gebrand zich te revancheren. Het tegendeel bleek waar te zijn.

De wedstrijd was amper drie minuten onderweg toen nonchalance van Nick Zeijlmans een handsbal in onze 16 opleverde. Het leverde Barendrecht een penalty op, een gele kaart voor Nick en daardoor meteen ook zijn uitsluiting voor het volgende duel op. Gelukkig was Bas Veen wel scherp. Hij stopte de penalty en voorkwam daarmee dat onze gasten al te gemakkelijk in het zadel werden geholpen. In de tiende minuut wist Rowin Mol wel te scoren. Hij verlengde een vrije trap van Gerry Vlak. Zeven minuten later was Volendam dicht bij zijn tweede treffer. De kopbal van Jordy Hilterman, na een mooie aanval en dito voorzet van Genridge Prijor, belandde echter op de kruising. Vijf minuten voor rust was het alsnog raak toen Jordy Hilterman, op aangeven van Genridge Prijor, de bal het beslissende knikje met het hoofd wist te geven, 2-0. De poging van een Barendrechtse verdediger om het onheil te keren leverde Jordy niet alleen een harde kennismaking met diens voetbalschoen op, maar ook veel bloed en een gebroken neus. Wellicht waren de Volendammers door zijn uitvallen toch even de kluts kwijt, want op slag van rust mocht een Barendrechter ongehinderd tegen scoren.

Na de pauze gaven onze gasten er al meteen blijk van ‘bloed te ruiken’. Kennelijk voelden zij goed aan dat er vandaag aan De Dijk wat viel te halen. Bas Quist had de sleutel in handen om dit te voorkomen. Hij ging alleen op de keeper van Barendrecht af en omspeelde hem, maar verzuimde vervolgens om de bal in het lege doel te schuiven. Een kostbare misser zou blijken, want toen Solace niet in de bal kwam, hetgeen een tegenstander gemakkelijk balbezit opleverde, was het in de tegenzet wel raak. De ingespeelde spits draaide handig weg en haalde in de 63e minuut doeltreffend uit, 2-2. In de daaropvolgende zes minuten profiteerde Barendrecht optimaal van het falen van Volendam en liep het uit naar 2-4. Volendam probeerde daarna nog wel de bakens te verzetten, maar het zat er gewoon niet in. Voor de tweede keer op rij werd ons team op instelling afgetroefd. Een kwalijke constatering. Als er niet snel iets verandert zal het seizoen, net als vorig jaar, als een nachtkaars uitgaan en heeft deelname aan de nacompetitie nauwelijks zin. Zonder een goede instelling pak je namelijk geen punten en word je ook nooit profvoetballer. Barendrecht heeft vanmiddag nog eens ten overvloede aangetoond dat daarvoor meer nodig is dan voetbaltalent. Volgende week uit naar Venlo. Ik ben benieuwd!

Opstelling FC Volendam A1:
Bas Veen, Soufyan Akmum (77. Gevano End), Nick Zeijlmans (71. Rodney Smorenberg), Daan Klinkenberg, Rowin Mol, Denzel Prijor, Genridge Prijor, Nick Runderkamp, Jordy Hilterman (43. Solace Osarugue Uyi-olaye; 71. Aubrey Hoogdorp), Gerry Vlak, Bas Quist
Gerard Veeken

Klik hier voor de foto's

Dem B1 - FC Volendam B2 2-1
Zaterdag was er de wedstrijd tegen Dem B1, dat in de grote middenmoot staat en nog niet veilig is voor de p/d wedstrijden. Na tien minuten kwamen wij 1-0 voor door een goede steekbal van Alex Plat en keurig binnen geschoten door Jari Vlak. Niets aan de hand en we controleerden de wedstrijd, al was het wel zo dat sommige spelers slordig met balbezit om gingen. Toen we na onnodig balverlies op het middenveld en vervolgens niet in onze positie blevenstaan ging een speler van Dem alleen op de keeper af en die werd vast gehouden door onze laatste man. Terechte rode kaart en wij dus met tien man verder ruim een uur. Zo onnodig deze kaart en dan voornamelijk om het feit dat het een  situatie was waar we het tig keer over hebben gehad. Na deze rode kaart was het even zoeken bj ons en daar maakte  Dem gebruik van en scoorde al snel de 1-1. Na de 1-1 werd de wedstrijd er niet beter op, Dem kon niet en wij waren slordig in balbezit en zo daalde het niveau behoorlijk.

De tweede helft begon en na tien minuten begonnen we het heft in handen te krijgen met een man minder, de bezetting was redelijk en we maakten goed gebruik van de ruimtes in de hoeken waar een lopende man van ons in dook. We kregen kansen maar maakten deze niet af. Dem was alleen gevaarlijk met afstand schoten en probeerde met lange ballen ons in problemen te brengen. Dem probeerde te overleven door deze speelstijl en wij benutten de kansen niet en zoals een bekende voetbalwet klinkt, wanneer je hem zelf niet maakt dan krijg je hem tegen en dat gebeurde in de laatste minuut. Een diepe bal werd volledig verkeerd ingeschat en Dem was er als de kippen bij om de beslissende 2-1 te maken. Wanneer je 62 minuten met tien man speelt en dan in de laatste minuut onterecht verliest dan is dat heel zuur maar ook al speelden we met een man minder, dan moeten we de kansen die we krijgen gewoon benutten en dat is gewoon scherpte hebben. Heel onnodig deze nederlaag en volledig aan ons zelf te wijten.

10e minuut 0-1 Jari Vlak
19e minuut 1-1 Dem
Ruststand:
80e minuut 2-1 Dem
opstelling.1) Jan Ploeg, 2) Yorno Tieman, 3) Darryl Baly,4) Alex Plat, 5) Stan Veerman, 6) Joey Veerman(50e minuut Gani Meholli), 7) Roy Tol(18e minuut Marco Tol), 8) Danny Prins(53e minuut Hjalmar Oomens), 9) Max Sajet, 10)Jari Vlak, 11) Dario Lovecchio( 60e minuut Jason Stekkel)

Ajax C1 - FC Volendam C1 4-5
De topper in de 1e Divisie A bij de C-junioren ging vandaag tussen Ajax en FC Volendam. Ajax beschouwde dit als de kampioenswedstrijd; immers bij winst was er nog maar 1 punt nodig uit de laatste vijf wedstrijden voor het officiële kampioenschap. Ajax stond dan ook in de sterkst mogelijke opstelling aan de aftrap en zocht meteen de aanval. Volendam was echter niet van plan om Ajax de titel te schenken en wist in de vijfde minuut uit te breken. Martijn Kaars sprintte op het doel af en werd op het allerlaatste moment in het strafschopgebied aan zijn schouder getrokken: penalty! Hoewel de strafschop niet optimaal genomen was, wist Kevin van Gasteren de bal in de rebound hoog in het doel te schieten (0-1). Dat was het begin van een eerste helft vol vuurwerk. Ajax zette nog meer op de aanval en kwam in de tiende minuut voor het eerst bij het Volendammer doel. Ondanks een geweldige beuk van de Amsterdamse spits hield Barry Lauwers zijn doel nog schoon. Ajax schroefde de druk nog verder op en Volendam moest verder achteruit. Na twintig minuten wist Ajax een vrije trap razend snel te nemen en voor FC Volendam weer bij de les was, lag de gelijkmaker in het net (1-1). Ajax ging nu door op zoek naar de voorsprong. Na een afgebroken aanval van de C1 kon Ajax de bal lang opdrijven op de helft van de tegenstander. Te laat werd er ingegrepen en werd de bal ten koste van een overtreding in de zestien weggetikt: penalty! Onberispelijk werd de bal ingeschoten en stond Ajax met 2-1 voor. Aangemoedigd door de vele supporters moest nu FC Volendam proberen weer op gelijke voet te komen. Een schitterende steekbal van Marco Speijk zette Martijn Kaars oog in oog met de Ajax keeper en met zijn schot zorgde hij voor de 2-2. Twee minuten later was het weer feest. Na drie driehoekjes op 3m2 aan de rechterkant werd er een crosspass naar Kevin van Gasteren verstuurd. Na een rush aan de linkerkant kon zijn voorzet door Martijn Kaars achter de keeper worden gekopt (2-3). Ajax keek weer tegen een achterstand aan en was duidelijk even van slag. Volendam kreeg met Kevin van Gasteren nog een kans 2-4 maar zijn inzet kon nog net van de lijn worden gehaald. Toch zat het venijn voor Volendam in de slotminuten van de eerste helft. In de 31e minuut werd de bal vanaf de cornervlag toch nog voorgegeven. De linksbuiten kwam inlopen naar de eerste paal en kopte keihard de 3-3 in het net. In de laatste minuut kreeg Ajax een corner, die moeilijk uitverdedigd werd. Een overtreding op Justin Baas werd weggewuifd en de bal werd weer ingebracht. Terwijl de Volendammers op een fluitsignaal wachtten, scoorde Ajax de 4-3.
Na de rust ging het razende tempo van de eerste helft een stuk naar beneden. Af en toe leek het wel alsof Ajax tevreden was met de 4-3 en niet meer wilden of konden. Dat betekende natuurlijk wel dat Volendam kon blijven loeren op de gelijkmaker. Een vrije trap van Marco Speijk belandde tot grote schrik van de keeper pardoes op de lat. Verder gebeurde er eigenlijk vrij weinig voor de beide doelen in de tweede helft. Martijn Kaars werd nog een keer diep gestuurd, maar bij zijn aanname sprong de bal van zijn voet en kon de keeper ingrijpen. Had de eerste helft dan toch teveel kracht gekost? Het werd tijd voor wissels begreep trainer Olaf Lindenbergh. Eerst kwam Vasco Lo Ning Hing voor Dick de Boer en wat later werd Justin Baas vervangen door Max Veerman. Max snelde van de bank meteen het strafschop in om een corner snoeihard volley in het doel te schieten (4-4). Dat was pas een gouden wissel. Ajax had nu nog een klein kwartier om toch het kampioenschap veilig te stellen. Toen bleek dat ook zij aan het einde van hun krachten waren. De precisie en de snelheid was uit hun spel verdwenen. Eén keer kwamen ze nog gevaarlijk door, maar Barry Lauwers plukte de bal klemvast. In de laatst minuut zette Ajax nog één aanval op. Met veel Ajacieden voor de bal nam Volendam de bal over. Met een snelle pass werd Martijn Kaars in stelling gebracht. Bob Springer van Vasco Lo Ning Hing fungeerden als bliksemafleiders en Martijn zette zijn laatste demarage in. De twee centrumverdedigers liet hij zijn hielen zien en met een geplaatst schot in de lange hoek lag de 4-5 in het net.
5 ' 0-1 Kevin van Gasteren:
20' 1-1 Ché Nunnely:
23' 2-1 Navajo Bakboord:
26' 2-2 Martijn Kaars:
28' 2-3 Martijn Kaars:
32' 3-3 Anderson Lopez:
34' 4-3 Donyell Malen:
Ruststand: 4-3
63' 4-4 Max Veerman
69' 4-5 Martijn Kaars

Opstelling FC Volendam C1:
Barry Lauwers, Dani Mes, Nathangelo Markelo, Boy Kemper, Dick de Boer (Vasco Lo Ning Hing), Thomas Schaap, Martijn Kaars, Marco Speijk, Bob Springer, Justin Baas, Kevin van Gasteren, Vasco Lo Hing Ning, Max Veerman, Stan Zoetebier, Wessel Stuijt, Nico Kroon

FC Volendam O.14 – AZ O.14 0-0
Door blessures en spelers die door vakantie niet getraind hadden bij FC Volendam C1, moesten we een aantal eigen spelers missen en zodoende wat aanpassingen doen in de basisopstelling. Maar uiteindelijk stonden er toch elf vastberaden spelers klaar met een drietal D1 spelers op de bank die er al een volledige wedstrijd op hadden zitten, eveneens tegen AZ. Vastberaden was het juiste woord, want wat volgde was een ware demonstratie van doorzetten en iets over hebben voor elkaar. Eigenschappen die je graag in elke wedstrijd wil zien maar meestal naar voren komen als het echt nodig is. AZ kwam duidelijk langs om ‘even’ de drie punten op te halen, maar daar hadden onze elf mooi geen boodschap aan. Druk zetten en strijden voor elkaar was het devies en niemand liet daarbij verstek gaan. De rust werd bereikt met 0-0 en dat was zeker niet gestolen, want AZ wist absoluut geen raad met de constante druk van Volendam zijde.
Na rust moest Redouane al snel met een lichte blessure uitvallen en Jip verving hem. Even later werd ook Sam gewisseld en voor hem kwam Robin in het veld. Kort hierna verrichtte Rob de belangrijkste redding van de middag toen hij een AZ speler op zich af kwam komen, maar de bal prima verwerkte. En daarmee een zeker lijkende goal voorkwam. Tegenvaller was dat Robin kort hierna bij een duel geblesseerd raakte en niet verder kon. Met alleen nog een wisselkeeper op de bank betekende dit dat Dion Vlak zijn debuut in de spits moest maken, want Robin zijn plek achterin werd vanaf toen zeer knap door Vicente overgenomen. Dion maakte zich bijna nog onsterfelijk toen hij zijn tegenstander met een Zidane-actie probeerde te omspelen, maar die poging stierf helaas in schoonheid. Ook al zette AZ in de tweede helft meer druk dan in de eerste helft, toch hield de verdediging goed stand en werd de wedstrijd beëindigd met dezelfde stand als aan het begin van de wedstrijd, maar dat mag gezien de omstandigheden als een welverdiend punt gezien worden.

Mijn complimenten deze week zijn dan ook voor het hele team vanwege de geweldige inzet en het karakter dat jullie in deze wedstrijd getoond hebben.
Top mannen!

Opstelling Volendam: Tol, Plat, Kramer, Eerdhuijzen, de Jongh (46. Schulte)(62. Vlak), Bonouvrie, El Yourghi (37. Molenaar), van Ooijen, Besuijen, van de Wiel, Griffith.

FC Volendam D1 verrast koploper AZ D1 3-2
Zaterdag 15 maart 2014 kwam AZ D1 bij FC Volendam D1 op bezoek. AZ was tot deze wedstrijd de trotse koploper in de 1e divisie A. Volendam bivakkeert ergens in de middenmoot. Het zou een wedstrijd worden waarin beide partijen aan elkaar gewaagd zouden zijn, maar waarin AZ tot een kwartier na rust met een regelmatige overwinning naar huis leek te gaan. Na de nodige wissels aan beide kanten kantelde de score ineens in Volendams voordeel. Met 3-2 kreeg Volendam wellicht net iets te veel van het goede, maar de punten zijn niet minder welkom.

Voor rust speelde Volendam een van zijn betere helften van de laatste tijd. Met verzorgd voetbal van achteruit probeerde Volendam de voorhoede te bereiken. Dit lukte maar af en toe, maar het schouwspel was meer dan aardig. Al na drie minuten spelen kreeg Volendam een goede mogelijkheid. Op een voorzet vanaf links kreeg Adnane Beneissa een goede kans, maar hij miste. Volendam probeerde AZ de wil op te leggen, hetgeen redelijk lukte. Zo was ook Robin Schulte dicht bij een goal na een voorzet van Micky v.d. Ven. AZ had wel dreiging, maar kwam niet tot echte grote kansen. Tot vijf minuten voor de rust. De nummer 12 van AZ mocht achter een vrije trap net buiten de zestien gaan staan. Met de muur op twaalf meter vijftien in plaats van negen meter vijftien, was het voor deze speler een koud kunstje om de bal strak in de verste bovenhoek te schieten. Dion Vlak kon er alleen maar naar kijken. Deze 0-1 was met recht een domper zo vlak voor de rust.

Na rust bleek Volendam nog meer moeite te hebben om de voorwaartsen te bereiken. AZ kreeg hierdoor wat meer overwicht hetgeen ook resulteerde in een 0-2 voorsprong door wederom de nummer 12. Deze speler had dus een belangrijk aandeel in de score, maar bleek ook een belangrijke “sterkhouder” voor het elftal van AZ. Want toen de trainer van AZ hem wisselde, kantelde de wedstrijd ineens. Volendam ging wat opportunistischer spelen met Micky v.d. Ven in de punt van de aanval. Keeper Dion Vlak ging de lange bal hanteren, en ook van achteruit werd de spits vaker in de diepte gezocht. Tot twee keer toe wist Micky hiervan te profiteren en op karakter zijn directe tegenstander te verschalken. Twee keer legde Micky de bal perfect af op respectievelijk Cas en Jip, waarmee de stand gelijk werd. Hierbij dient vermeld dat de tweede goal van Volendam een sterk buitenspelluchtje had, maar dat terzijde. Het slotakkoord was voor Kees Tol die een knap schot van Jip Molenaar via de kruising vrij kon inkoppen. Deze 3-2 betekende een niet verwachte overwinning, maar was daarom niet minder welkom.

26e minuut: 0-1 AZ
42e minuut: 0-2 AZ
50e minuut: 1-2 Cas Dijkstra
53e minuut: 2-2 Jip Molenaar
57e minuut: 3-2 Kees Tol

Opstelling Volendam:
Dion Vlak (keeper), Rens Veerman (Jesper Sijbrands), Robin Schulte, Huub van Essen (Rick Gruwel), Tom de Groot, Dimitri Darsan, Kees Tol (Cas Dijkstra), Milo Bandringa, Adnane Beneissa, Jip Molenaar, Micky v.d. Ven (Sabir El Otmani)

KFC D1 - FC Volendam D2 2-5
Zaterdagmiddag speelden we in Koog aan de Zaan tegen KFC D1 die onderaan stond op de ranglijst met 0 punten . Thuis werd er gewonnen met 3-0 in een slechte wedstrijd dus er was iets recht te zetten. De eerste helft was het al snel raak; in de derde minuut door Kaya IJsendijk door een assist van Sam Lautenschutz 0-1 . Er werd goed rondgespeeld en steeds werd de vrije man gevonden en dat resulteerde in de twaalfdee minuut de 0-2 door Stezo Knott vanaf de 16-meter inschoot. Volendam combineerde goed en Kaya IJsendijk maakte in de achttiende minuut de 0-3 uit een verre uittrap van onze keeper Timo Molenaar. De ruststand werd 0-4 door wederom Kaya IJssendijk door aangeven van Sam Lautenschutz. In de rust werd door trainer Barry Opdam medegedeeld dat er nog teveel kansen gemist werden en we niet moesten verslappen . De boodschap (buitenspelers breed houden en middenvelders niet te diep staan en aanspeelbaar) kwam niet aan bij enkele spelers en al snel werd de 1-4 gescoord door KFC in de 32e minuut. Snel hierna maakte Amoah Sam de 1-5 in de 34e minuut door wederom een assist van Sam Lautenschutz. Iedereen wilde scoren en er werd niet meer overgespeeld en dat resulteerde in veel balverlies waar KFC dankbaar gebruik van maakte en de 2-5 scoorde. De boodschap is dat iedereen elke week zijn best moet doen met 100% inzet en concentratie en het niet uitmaakt wie er scoort maar ook hoe er gespeeld wordt. Ook voor de vele meegereisde ouders was het duidelijk dat dit niet de beste wedstrijd was van het seizoen ondanks de drie punten die meegingen naar Volendam en omstreken.