• Leestijd: 9 minuten

Knappe oefenwinst A1 op Brabant United A1
Brabant United A1 - FC Volendam A1 1-3
Na een vrij weekend en een doordeweekse oefenwedstrijd tegen Z.A.P. 1, het in de 2e klasse zondag uitkomende team van oud-trainer Bert Blank, stond er zaterdagmiddag weer een serieuze oefenpot op het programma. In Brainwash Stadion De Vliert in Den Bosch werden de krachten gemeten met de A1 van Brabant United, het gezamenlijke opleidingsplatform van profclubs FC Den Bosch en RKC dat dit seizoen van start is gegaan. FC Volendam A1 toonde zich een uitstekende sparringpartner voor de Brabantse eredivisionist en wist het duel zelfs verdiend te winnen.

Volendam kwam sterk uit de startblokken en zette de thuisploeg meteen onder druk. Het resulteerde in vier scoringsmogelijkheden binnen 10 minuten. De eerste die de score had kunnen openen was Levy van Nispen, maar zijn schot werd knap gepareerd door de doelman van Brabant United. Jordy Hilterman kreeg een minuut later zelfs een 100% kans. De weer sterk spelende Gerry Vlak was vrijgekomen en legde af op de volledig vrijstaande Jordy. Zijn aanname was helaas onvoldoende, waardoor het schot dat daarop volgde een niet al te moeilijke prooi werd voor de keeper. Vervolgens was het Daan Klinkenberg die zijn knappe individuele actie binnen de 16 van de Brabanders had moeten bekronen met een treffer. Zijn schot richting tweede paal werd echter door de gestrekt gaande doelman met veel moeite tot corner verwerkt. De start van de oranjehemden was dus flitsend. Het thuisteam wist nauwelijks onder de Volendamse druk vandaan te komen. Een vlammend schot van uitblinker Salim Mansouri betekende de vierde kans op het openingsdoelpunt, maar ook nu wist de doelwachter zijn doel schoon te houden. Volendam bleef heel aardig spelen en kreeg na een klein half uur spelen opnieuw een prima scoringskans toen een afgeslagen corner van Gerry Vlak bij Jamie Jacobs belandde. Jamie bracht de bal terug bij Gerry, die een afgemeten voorzet losliet op de bij de tweede paal staande Daan. De door hem met het hoofd teruggelegde bal werd door Nick Zeijlmans via een omhaal hoog overgeschoten. Kort daarop een geweldige kans voor Brabant United. Volendams balverlies, ver op de helft van de tegenstander, leidde een razendsnelle counter in. Het doelpunt werd eigenlijk al geteld, maar de bal ketste via de paal voor het doel langs weer terug het veld in en kon alsnog onschadelijk worden gemaakt. Volendam ontsnapte. In de daaropvolgende minuten toonde het thuisteam meermalen aan voorin over veel kwaliteit te beschikken. De snelle en zeer behendige voorwaartsen zorgden in de omschakeling dan ook voortdurend voor veel dreiging. De Volendamverdediging bleef echter uiterst geconcentreerd en gaf vrijwel geen kans weg. Als Volendam overigens in de eerste helft wat minder slordig zou zijn geweest in de eindfase had men meermalen een één tegen één situatie kunnen creëren en nóg kansrijker kunnen zijn. Kort voor rust kreeg Levy een opgelegde kans om alsnog de 0-1 te maken, maar hij was slordig en schoot de bal in het zijnet.

Na de pauze pakte Volendam de draad meteen weer goed op. Na drie minuten beloonde Volendam zichzelf dan eindelijk voor het goede spel in het eerste bedrijf. Nadat Jamie goed breed was gegaan en Salim met een prima steekbal Gerry Vlak vrij voor de goal had gezet, opende laatstgenoemde met een beheerste schuiver de score. Het was voor de Brabanders het sein om de bakens te verzetten. Volendam werd steeds meer teruggedrongen, zonder dat dit echte kansen voor de thuisploeg opleverde. Wel moest Nick Zeijlmans een keer redding brengen op de doellijn, nadat Bas had misgetast. In de 64e minuut was Volendam opnieuw succesvol. Nu via Kevin Owusu Asare, die een van de lat teruggesprongen kopbal van Jamie Jacobs, uit een voorzet van Levy, simpel kon binnentikken, 0-2. Twee minuten later was Bas Veen kansloos toen een Brabander een tegenaanval knap afrondde, 1-2. Meteen daarop was Kevin dichtbij de 1-3, maar hij speelde zijn kans niet goed uit. In plaats daarvan was het bijna 2-2, maar een nonchalante actie van Daan werd niet afgestraft, omdat zijn collega-verdedigers attent waren en adequaat reageerden. Brabant United was inmiddels de bovenliggende partij geworden, bleef op zoek gaan naar de gelijkmaker en was daar ook een paar keer dicht bij. Goed verdedigend werk en een paar knappe reddingen van keeper Bas zorgden er echter voor dat deze niet tot stand kwam. Volendam wist daar niet meer zoveel tegenover te stellen en was af en toe nogal slordig in balbezit. In de 89e minuut werd de wedstrijd beslist. Rodney Smorenberg bereikte met een prima pass Salim Mansouri. Salim sneed naar binnen, ontweek rand 16 een paar verdedigers en krulde de bal uiteindelijk met een prachtige boog in de kruising, 1-3. Een fraai resultaat en op basis van de kansenverhouding ook verdiende overwinning. Tevens een prima generale voor de belangrijke thuiswedstrijd a.s. zaterdag tegen De Graafschap A1.

- (’48) 1-0 Gerry Vlak
- (’64) 0-2 Kevin Owusu Asare
- (’66) 1-2 Brabant United A1
- (’89) 1-3 Salim Mansouri

Opstelling FC Volendam A1:
Marlon Coco (46. Bas Veen), Mohamed Betti (60. Florian Toen), Nick Zeijlmans (73. Mike Dooyeweerd), Daan Klinkenberg, Gijs Smal, Gerry Vlak, Levy van Nispen, Mike Dooyeweerd (60. Rodney Smorenberg), Jordy Hilterman (45. Kevin Owusu Asare), Jamie Jacobs (70. Nick Runderkamp), Salim Mansouri

FC Twente B1 - FC Volendam B1 2-1
Na een lange busreis en de prachtige overwinning van vorige week waren de verwachtingen bij iedereen hoog gespannen. De ziekenboeg was helaas weer wat groter geworden want naast Jari Vlak en Danny Prins kon ook Marco Tol vandaag niet aantreden. Dit gat werd aangevuld door Damian Kerpentier en Max Veerman van de B2. FC Volendam begon zeer overtuigend aan de wedstrijd. In de derde minuut al werd Roy Tol alleen weggestuurd. Ook in oog met de doelman schoof Roy Tol de bal door de benen van de doelman maar die toucheerde de bal licht met zijn voet maar wel net genoeg zodat de bal via de paal niet in maar net naast het doel belandde. FC Volendam kreeg meer kansen maar wist deze kansen niet te verzilveren. In de twintigste minuut werd Gani Meholli prachtig gelanceerd. Helaas vond ook hij de voeten van de doelman op zijn weg. Dit was uitstel van executie want precies één minuut later mocht Joey Veerman een indirecte vrije trap nemen. Gani Meholli legde de bal breed en Joey Veerman krulde de bal via de onderkant van de lat onberispelijk binnen, 0-1. Op dat moment een zeer verdiende voorsprong zeker gezien de kansenverhouding. FC Twente ging na de achterstand direct meer druk zetten en FC Volendam hanteerde te vaak de lange bal. In de 34e minuut mocht FC Twente een vrije trap nemen. De bal werd van richting veranderd en hierdoor was doelman Jan Ploeg kansloos en kwam FC Twente op gelijke hoogte, 1-1. Dat was ook tevens de ruststand en daar mocht FC Twente content mee zijn en FC Volendam niet, zeker gezien het aantal gemiste kansen.
Na de thee begon FC Volendam wat nonchalant en FC Twente kreeg kansen. Gelukkig was Jan Ploeg goed bij de les want met een fraaie redding behoedde hij ons voor een achterstand. FC Volendam had direct antwoord maar een doelpunt na een goed uitgespeelde aanval werd vanwege buitenspel afgekeurd. Onzeker en twijfelend optreden in de laatste linie werd door FC Twente direct afgestraft. Een overtreding in het strafschopgebied was de aanleiding en die actie werd terecht bestraft met een penalty. FC Twente greep die geboden mogelijkheid gretig aan en de toegekende strafschop werd onberispelijk binnen geschoten, 2-1. Om deze bekerronde te overleven moest FC Volendam aanzetten. FC Volendam kreeg meer grip op de wedstrijd en kreeg kansen. Invaller Jason Stekkel mikte de bal na een goede aanval op de lat en FC Twente kwam met de schrik vrij. Aan de andere kant was FC Twente ook enkele keren gevaarlijk maar onze verdedigers voerden hun taken prima uit. Damian Kerpentier en Max Veerman mochten hun debuut maken in de B1 en vielen prima in. De gelijkmaker leek enkele minuten voor tijd toch te vallen toen Gani Meholli zeer attent was en bij de tweede paal de bal keurig binnentikte. De grensrechter van de thuisclub had echter buitenspel gezien en de verdiende gelijkmaker werd door de overigens prima fluitende scheidsrechter geannuleerd. De scheidsrechter floot na enkele minuten blessuretijd af en FC Volendam is van de AZ-wolk af en staat weer met beide benen op de grond. Dinsdag wacht de confrontatie tegen Ajax op de Toekomst en de komende weken moeten er nog een aantal finale wedstrijden gespeeld worden en een goed resultaat komt niet vanzelf. Dat was de les van vandaag in Hengelo.

0-1 21e min. Joey Veerman
1-1 34e min. FC Twente
Rust
2-1 62e min. FC Twente (penalty)

Opstelling:
Jan Ploeg, Yorno Tieman (66. Damian Kerpentier), Hjalmar Oomens (66. Max Veerman), Darryl Baly, Stan Veerman , Alex Plat, Roy Tol, Joey Veerman, Max Sajet (54. Jason Stekkel), Gani Meholli, Martijn van Oers.

Floor Heuyerjans

FC Volendam C1 - VVV/Helmond Sport C1 2-0
Bij.FC Volendam C1 ontbraken Mike Eerdhuijzen, Maxwell Asare en Justin Baas die midweeks nog met Oranje onder.15 speelde en scoorde. Een topprestatie De eerste helft was Volendam de bovenliggende partij wat resulteerde in een doelpunt van Vicente Besuijen na goed voorbereidend werk van Shurney Marengo. Na een aanval van VVV kwam volendam goed weg na een overtreding van Stan Zoetebier op de spits van VVV. Een gele kaart die mischien te licht werd bestraft.
In de tweede helft zakte volendam iets weg en kwam VVV beter in zijn spel. Beetje tegen de verhouding in kwam FC Volendam op een 2-0 voorsprong door Hicham Achefay na een goede rush van Vicente Besuijen. FC Volendam wint met 2-0 na een goede wedstrijd te hebben gespeeld.  Volgende week de uitwedstrijd tegen FC Groningen