Jeugdverslagen 17 mei

• zaterdag, 17 mei 2014
  • Leestijd: 7 minuten

FC Volendam A1 – Willem II/RKC A1 0-2
De kans is niet denkbeeldig dat A1 er voor de vierde achtereenvolgende keer niet in gaat slagen promotie naar de eredivisie af te dwingen. Hoewel de gasten uit Tilburg in de eerste wedstrijd van de play-offs nauwelijks serieuze mogelijkheden wisten te creëren, slaagden zij er toch in tweemaal, vanuit het niets, te scoren. De oranjehemden daarentegen kregen in de eerste helft vier geweldige kansen om hun tegenstanders pijn te doen, maar geen daarvan werd benut. Volendam zal dus volgende week uit een heel ander vaatje moeten tappen dan vandaag om de Tilburgers alsnog in rouw te dompelen.
Vanaf het eerste fluitsignaal van de eenzijdig leidende arbiter nam Volendam het initiatief. Het probeerde zijn opponent meteen vast te zetten en de opbouw te verhinderen. Dat lukte prima. In de 12e minuut stuurde Elroy Tuur Genridge Prijor weg op rechts. Genridge klopte de linksback op snelheid en gaf een perfecte voorzet op Jordy Hilterman, maar zijn afwerking liet te wensen over, waardoor het schot door de doelman kon worden gepareerd. Twee minuten deed zich de volgende 100% kans voor. Bas Quist ontsnapte over de linkerflank aan zijn directe tegenstander en legde de bal breed op Genridge Prijor. Het had een treffer móeten zijn, maar de inzet van Genridge werd, net als de rebound van Gerry Vlak afdoende geblokt. De derde doelrijpe kans ontstond in de 17e minuut. Jordy Hiterman ontfutselde de bal aan de Tilburgse rechtsback en liep de 16 binnen. In plaats van af te leggen op de volledig vrijstaande Nick Runderkamp koos hij voor eigen succes en schoot hij de bal recht in de handen van de keeper. En niet al te slimme en totaal onnodige overtreding van Nick Runderkamp leverde hem niet alleen een gele kaart op, maar ook meteen zijn uitsluiting voor de return volgende week. Langzamerhand slaagde de Willem II/RKC combinatie er steeds meer in zich aan de druk te ontworstelen. Met een paar plaagstootjes werd geprobeerd Bas Veen op de proef te stellen. De meeste schoten verdwenen echter over of naast zijn doel. Met nog 8 minuten voor rust te gaan leek Jordy Hilterman dan toch de ban te gaan breken. Met een fraaie crosspass bereikte Denzel Prijor Bas Quist, die na een prima actie Jordy Hilterman in kansrijke positie bracht. Met uiterste precisie mikte Jordy de bal in de kruising. Niemand had verwacht dat de doelman er nog met zijn vingertoppen aan kon komen, maar het lukte hem wel, zodat ook deze kans verloren ging.
Zoals zo vaak dit seizoen zagen wij in de tweede helft een ander FC Volendam dan in de eerste 45 minuten. Toch was iedereen weer met de beste bedoelingen en vol goede moed uit de kleedkamer gekomen. Willem II/RKC daarentegen liet het niet bij bedoelingen en probeerde daadwerkelijk iets te forceren. Binnen twee minuten was het al raak. Slordig balverlies op de helft van de gasten had tot gevolg dat hun rechter vleugelverdediger in de richting van ons doel kon opstomen. Zijn voorzet leek te hard en belandde voorbij onze tweede paal. In een alles of niets poging nam hun spits de bal vol op de linker slof om deze vervolgens via het lichaam van Bas in ons doel te zien verdwijnen, 0-1. Het was een gevoelige tik, want vanaf dat moment was Volendam van slag. In tegenstelling tot de eerste helft wist men nauwelijks nog mogelijkheden te creëren. Een kopbal van Daan Klinkenberg die over het vijandelijk doel verdween was nog de meest serieuze. Een wel heel erg gemakkelijk toegekende strafschop in de 61e minuut zou normaliter de 0-2 hebben betekend, ware het niet dat Bas Veen zijn klasse toonde en dus voor gerechtigheid zorgde. Het bleek echter uitstel van executie, want vijf minuten later waren de gasten opnieuw succesvol toen de bal ineens voor de voeten van één van hen viel. Het moet gezegd worden, hij maakte het fantastisch af, 0-2. Met een paar wissels probeerde de trainer meer elan in zijn team te brengen en de zo belangrijke aansluitingstreffer tot stand te brengen, maar omdat teveel spelers vandaag niet hun normale niveau haalden, leidde dat niet tot het gewenste effect.
Volgende week volgt de return in Tilburg. De bal is rond en niets is onmogelijk, dus we geven de moed nog lang niet op. Kansen krijgen we iedere wedstrijd genoeg. Het is echter zaak om ze nu eindelijk eens wat vaker te gaan benutten. En als we toch ten onder moeten gaan, laten we dat dan tenminste optimaal strijdend doen!

Scoreverloop:
- Ruststand: 0-0
- (’47) 0-1 Willem II/RKC A1
- (’66) 0-2 Willem II/RKC A1

Opstelling FC Volendam A1:
Bas Veen, Elroy Tuur (79. Aubrey Hoogdorp), Denzel Prijor (90. Osarugue Uyi-olaye), Daan Klinkenberg, Soufyan Akmum (72. Nick Zeijlmans), Gerry Vlak, Genridge Prijor, Rowin Mol, Jordy Hilterman (67. Levy van Nispen), Nick Runderkamp (69. Mike Dooyeweerd), Bas Quist

Gerard Veeken

Almere City B1 - FC Volendam B1 0-1
FC Volendam B1 de winnaar van de laatste periode tegen Almere City B1. De nummer 2 tegen de nummer 3 van de eindrangschikking. In de competitie was het in december 5-2 voor de thuisclub dus we waren gewaarschuwd. FC Volendam is in goeden doen de laatste weken. Vorige week nog een 1-1 gelijkspel tegen Ajax B1 in Amsterdam dus de verwachtingen waren hoog gespannen. FC Volendam begon sterk aan de wedstrijd. Het had al direct een enorme kans via Rodney Smorenberg, maar hij mikte op de vuisten van de doelman van Almere City. De doelman van Almere City vertolkte een hoofdrol in de wedstrijd. Een vrije trap van Puck Postma ranselde hij uit de kruising. Het was een open wedstrijd en ook Almere City liet zien over veel kwaliteit te beschikken. Twee corners brachten gevaar maar doelman Marlon Coco heerste in zijn strafschopgebied. Via de kluts kreeg Martijn van Oers een grote kans, maar hij mikte op de benen van de uitblinkende en niet passeerbare Almeerse sluitpost. FC Volendam had een aantal prima aanvallen en kreeg prima kansen, maar het beetje geluk ontbrak eraan. Ondanks het warme weer zat er veel energie in de wedstrijd. Het middenveld met Jamie Jacobs, Rodney Smorenberg en Jari Vlak moesten veel kilometers loopwerk verrichten. Het wachten was op een Volendamse treffer. Vlak voor rust was er eindelijk loon naar werken voor FC Volendam. De Almeerse verdediging was niet alert, maar Jamie Jacobs was dat wel. Hij prikte de bal langs de doelman en bracht FC Volendam vlak voor de rust op een dikverdiende 0-1 voorsprong.
Na de rust probeerde Almere City druk te zetten en het vocht voor wat het waard was. Dit was niet van lange duur, want FC Volendam pakte het initiatief weer over. Na een prima actie van Puck Postma werd Kevin Owusu vrijgespeeld. Oog in oog met de doelman mikte hij in het zijnet. De batterijen van beide ploegen raakten door de warmte wat leeg en er kwamen versere krachten. Beide ploegen vochten nog wel voor een beter resultaat maar uiteindelijk bleef het 0-1. Een prima uitgangspunt voor de wedstrijd van aankomende week in het Kras Stadion. Complimenten aan het hele team, want dit was een goede teamprestatie. Dit geldt ook voor Ben Benaissa, Alejandro da Silva en Jan Ploeg die vandaag niet in actie kwamen, maar het team ook prima hebben gesteund. We zijn op de goede weg. Eerst volgende week weer Almere City en dan hopelijk een tweeluik met een andere opponent.

0-1 38. Jamie Jacobs