• zondag, 07 dec 2014
  • Leestijd: 8 minuten

FC Volendam A1 bereikt doelstelling eerste seizoenshelft
RJO/FE Feyenoord A2 – FC Volendam A1 1-3
In een boeiende pot is A1 er zaterdagmiddag in geslaagd zijn plek bij de bovenste vier veilig te stellen. Hierdoor speelt het team van het trainerskoppel Florian Wolf en Gijs Luirink na de winterstop in een poule van 10 teams (de bovenste vier van de eerste divisie en de onderste 6 van de eredivisie) een hele competitie, met als inzet een plek in de eredivisie in het seizoen 2015/2016.
Omdat FC Volendam B1 op hetzelfde tijdstip tegen Feyenoord B1 moest spelen, werd de busreis naar Rotterdam gezamenlijk afgelegd. De weersomstandigheden waren ideaal: een heerlijk najaarszonnetje en geen wind. Het feit dat de warming-up op een trapveldje, een topclub onwaardig, moest plaatsvinden was even slikken, maar mocht niet verhinderen dat Volendam vlijmscherp aan de start zou verschijnen. Er stond namelijk heel wat op het spel. Ook de grasmat van het speelveld was niet bepaald van topkwaliteit. Het was vet en hobbelig en zeker niet geschikt om 'tikkie-takkie'-voetbal te spelen. Er zou dus gebikkeld moeten worden. Gedurende het eerste kwartier had Volendam een licht veldoverwicht, zonder echt tot een kans te komen. Passes over de grond sprongen alle kanten op, zodat het spelen van de bal door de lucht een betere optie was. Halverwege de eerste helft stelde matig verdedigend werk aan Volendamse zijde een Feyenoorder in staat de bal met een prachtige knal in de kruising te jagen, 1-0. Dat was even slikken, maar de oranjehemden herpakten zich en kwamen nog geen twee minuten later alweer langszij. Nick Runderkamp veroverde de bal en gaf vervolgens een puike pass op Jordy Hilterman. Jordy ging alleen op de doelman af en wist hem met een beheerste schuiver te verschalken, 1-1. Een kwartier voor rust ontsnapte Volendam aan een nieuwe achterstand. Een Feyenoorder liep zomaar tussen drie Volendammers door. Hij leek zijn rush met een treffer af te ronden, maar gelukkig bracht de paal redding. Even later slaagde Gerry Vlak er, na een fraaie combinatie met de sterk spelende Jamie Jacobs, bijna in om Volendam op voorsprong te zetten, maar hij had pech dat de bal van de punt van zijn schoen naast het doel stuiterde.

Na de pauze zou het dan toch echt moeten gaan gebeuren. Er moest sowieso gewonnen worden! De tweede helft was amper vijf minuten onderweg toen Gerry Vlak vanaf rechts een vrije trap mocht nemen. Nick Zeijlmans torende hoog boven iedereen uit en liet de bal achter de doelman in het doel ploffen, 1-2. Een heerlijke opsteker. Ondertussen was vanuit Amsterdam het nieuws doorgesijpeld dat AFC tegen Zeeburgia op een 0-3 voorsprong was gekomen. Waar zou dat toe gaan leiden? Een monsterzege van AFC zou ons team namelijk alsnog de das om kunnen doen. Volendam moest dus op zoek naar meer doelpunten. Doorgaans vormt het creëren van kansen geen enkel probleem, maar vandaag lag dit totaal anders. Echte scoringsmogelijkheden deden zich, aan beide kanten overigens, nauwelijks voor. Toch was Feyenoord een paar keer heel dicht bij de gelijkmaker. Door goed keeperswerk van Bas Veen, waaronder een geweldige reflex op een kopbal van dichtbij, kwam het gelukkig niet zo ver. Ook de rest van de verdediging, onder aanvoering van de zich als een waardig captain manifesterende Daan Klinkenberg, bleef op zijn hoede en gaf niets meer weg. Volendam daarentegen wist tien minuten voor tijd wel nogmaals te scoren. Het binnen de 16 neerleggen van uitblinker Jordy Hilterman leverde een terechte penalty op. Mike Dooijeweerd kende geen twijfel en eiste zelfverzekerd de bal op. Zijn onberispelijk ingeschoten bal zorgde voor een enorme ontlading bij alles wat Volendam was. Mike werd zelfs door de wisselspelers besprongen, terwijl ook de trainer een gat in de lucht sprong. Toen na negentig minuten ook nog eens bleek dat AFC op 2-4 was blijven steken, was het helemaal feest in het Volendamkamp. De vierde plek was veilig gesteld en na de winterstop staat er een zeer interessante wedstrijdreeks op het programma. Onze mannen zullen dan meer dan flink aan de bak moeten, maar die uitdaging gaan zij heel graag aan. Aan het einde van de rit wacht immers een geweldige beloning.

Opstelling FC Volendam A1:
Bas Veen, Florian Toen, Nick Zeijlmans, Daan Klinkenberg, Gijs Smal, Gerry Vlak, Bas Quist (57. Levy van Nispen), Nick Runderkamp (64. Mike Dooyeweerd), Jordy Hilterman, Jamie Jacobs (88. Rodney Smorenberg), Salim Mansouri (84. Kevin Owusu Asare)

Feyenoord B1 - FC Volendam B1 4-3
Na een gezamenlijke busreis met de A1 kwamen we aan op het complex Valkenoord vlak naast het legendarische stadion De Kuip. De confrontatie met de koploper stond op het programma. Het veld was behoorlijk glad en hier moest met het juiste schoeisel goed rekening mee worden gehouden. Mede door het veld bracht FC Volendam zich in eerste minuten zelf in de problemen. De ploeg herpakte zich snel en het werd een echte wedstrijd. FC Volendam mocht het spel maken en voetbalde goed mee. Het gevaar van Feyenoord kwam met name door uiterst razendsnel uitgevoerde counters. Dit aspect van het spel beheerste de Rotterdammers prima. Na een intelligent genomen vrije trap van Joey Veerman werd Marco Tol vrijgespeeld en die tikte de bal fraai binnen, 0-1. Feyenoord moest komen en dat deden zo ook. Met soms wat gebruik maken van kunst en vliegwerk hield de verdediging stand. Aanvallend gezien kreeg FC Volendam ook mogelijkheden. Een vlammend schot van Gani Meholli werd met een uiterste krachtsinspanning gekeerd door de Feyenoord doelman. Onzuivere breedteballen die onderschept werden, teveel lopen met de bal zorgden voor onnodig en gevaarlijk balverlies. Zo werden met grote regelmatig de Feyenoord aanvallen ingeleid. FC Volendam kwam hierdoor enkele malen met de schrik vrij. Toch zou Feyenoord voor rust op gelijke hoogte komen. Balverlies en teveel mensen voor de bal werden de oranjehemden dit keer wel noodlottig. De snelle omschakeling werd dit keer goed uitgespeeld en onze doelman Jan Ploeg was kansloos 1-1. Het leek erop dat FC Volendam toch nog voor rust nog op voorsprong zou komen. Het was een inzet van Alex Plat die met de punt werd verlengd door Martijn van Oers. De doelman van Feyenoord was verslagen maar een verdediger bracht redding op de doellijn. Zo gingen beide ploegen rusten met een gelijke stand en gezien het spelbeeld was dat wel een juiste stand.
Direct na rust moet Jan Ploeg al redding brengen omdat Feyenoord beter uit de kleedkamer was gekomen dan FC Volendam. Niet goed wedwerken van de bal was de oorzaak dat de Rotterdammers voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong kwamen. FC Volendam ging furieus op jacht naar de gelijkmaker. Na een scrimmage voor het doel was er net geen FC Volendamspeler in de buurt om het laatste tikje te geven. Dat gold ook voor een messcherpe voorzet van Joey Veerman. De bal hobbelde rakelings voorlangs. Ook nu was er helaas niemand om het beslissende tikje te geven. Het was uitstel van executie. Een vrije trap van Joey Veerman werd alert bij de tweede paal binnengetikt door Gani Meholli. Dit bracht de beide ploegen weer op gelijke hoogte. FC Volendam kon niet lang genieten van deze gelijkmaker want na een goed uitgevoerde aanval lag de bal aan de andere kant ook al weer in het netje, 3-2. FC Volendam zette weer aan en ging opnieuw op jacht naar de gelijkmaker. FC Volendam kreeg grote kansen. De Feyenoord doelman had echter een engeltje op de lat zitten. Deze dwarsligger bracht hem enkele keren hulp en redding. Toch zou de inzet en durf van FC Volendam beloond worden. Na een prima aanval kon Martijn van Oers het laatste tikje geven en de stand weer in evenwicht brengen, 3-3! Beide ploegen gingen vol voor de winst. FC Volendam was hierin minder fortuinlijk en Feyenoord was effectiever. Een afstandschot bracht de Rotterdammers op een 4-3 voorsprong. De meest onfortuinlijke speler aan FC Volendam kant was Danny Prins. Na diverse blessures dit seizoen viel hij in. Dat was voor korte duur want na een ongelukkige val op zijn schouder kon hij niet verder spelen. Met de ondersteuning van onze fysiotherapeute Lisanne Luiten en de medische staf van Feyenoord valt de schade hopelijk mee. Doordat alle beschikbare wissels al waren ingezet moest FC Volendam verder met tien man. Er werd niet meer gescoord. Volgende week de laatste wedstrijd voor de winterstop tegen Sparta en hopelijk keren al onze geblesseerde spelers na de winterstop weer fit terug. Ook dank aan Kevin van Gasteren en Boy Kemper die beiden kunnen terugkijken op een prima invalbeurt.

0-1 16e min. Marco Tol
1-1 35e min. Feyenoord