• zondag, 13 mrt 2016
  • Leestijd: 13 minuten

FC Volendam A1 maakt het zichzelf moeilijk

FC Volendam A1 – sc Heerenveen A1 4-1
Hoewel de uitslag mogelijk anders doet vermoeden, kwam de overwinning zaterdagmiddag toch moeizaam tot stand. De vraag of dit kwam door de vele wisselingen die de trainer weer in zijn team had doorgevoerd, of dat de Volendammers deze keer in minder goede doen waren, is niet eenvoudig te beantwoorden. In ieder geval klopte, vooral in de eerste helft, de organisatie binnen het team niet. Er ging (te) veel mis. Dat de oranjehemden uiteindelijk toch aan het langste eind trokken, zegt dan wel weer iets over de aanwezige kwaliteiten.
De start van FC Volendam was hoopgevend. Al in de tweede minuut gaf Gani Meholli vanaf de linker achterlijn een prima voorzet op Roy Tol. Zijn kopbal ging echter langs de verkeerde kant van de paal. Vanuit de spelhervatting van de gasten stond een Heerenveense aanvaller aan de andere kant van het veld ineens tegenover centrale verdediger Alex Plat. Hij zocht hem, rand 16, duidelijk op met slechts één bedoeling: tegen het gras te kunnen vallen. De scheidsrechter trapte er, van heel ver, met open ogen in en legde de bal op de stip. De penaltynemer wist wel raad met dit cadeautje en liet doelman Marlon Coco kansloos, 0-1. Het was afwachten hoe FC Volendam met deze wel heel vroege tegenvaller zou weten om te gaan. Dat bleek toch lastig, want in de tiende minuut ontsnapte men aan een tweede tegentreffer. Met een fantastische redding met de voet wist Marlon hier een stokje voor te steken. Aan Volendamse kant wilde het maar niet lukken om het normale niveau te halen. Men bleef volharden in het maken van de verkeerde keuzes. Steeds werd over links de aanval gezocht, terwijl de ruimte doorgaans op de rechterflank lag. Niettemin kreeg FC Volendam toch kansen. Halverwege de eerste helft was Alex Plat, met een kopbal, dichtbij de gelijkmaker, maar zijn doelpoging ging net naast. In de 28e minuut lukte het wel om de stand weer in evenwicht te brengen. Kevin Owusu Asare, goed weggestuurd door linker vleugelverdediger Darryl Bäly, haalde op volle snelheid de achterlijn en legde de bal uitstekend terug op de inkomende Gani Meholli. Gani faalde niet en liet de 1-1 op het scorebord zetten. Wie dacht dat de Volendammers toen het heft weer in handen zouden gaan nemen kwam bedrogen uit. De Friezen hadden pech toen een hard schot via de onderkant van de lat weer terug in het veld spatte. Vervolgens waren het de gastheren die tweemaal dicht bij een treffer waren. Eerst was het Joey Veerman die hard uithaalde, maar de bal niet tussen de palen kreeg, en daarna werd Kevin door Roy Tol een haast niet te missen kans geboden. Het lukte Kevin echter toch de bal naast het doel te laten verdwijnen. Ook sc Heerenveen liet zich niet onbetuigd. In de 36e minuut sneden zij weer simpel door de as van onze verdediging. In plaats van zelf te scoren, legde de Heerenveense aanvaller de bal vooruit op een medespeler. Die stond echter in buitenspelpositie. Hij scoorde wel, maar de treffer werd terecht geannuleerd. Vijf minuten voor rust was FC Volendam wel succesvol. Nadat Martijn van Oers net buiten de vijandelijke 16 was neergelegd, mocht Joey Veerman aanleggen voor de toegekende vrije trap. Nu weten wij al lang dat Joey is gezegend met een geweldige trap in de benen. Het rendement daaruit kan echter veel beter. Ditmaal lukte het hem wel zijn kwaliteiten met een treffer te demonstreren. Op zijn vrije trap in de korte hoek had de doelman van Heerenveen geen antwoord, 2-1.
Door het kort na de hervatting inbrengen van Jari Vlak hoopte de trainer meer balans binnen het team te krijgen en de organisatie beter op orde te brengen. Toch kregen de gasten al snel een prima mogelijkheid om langszij te komen. Met een geweldige redding wist Marlon dit gelukkig te voorkomen. Kort daarop scoorde Joey bijna opnieuw uit een vrije trap, maar de doelman kon de bal nog net over de lat tikken. Na een uur spelen was ook de altijd uiterst nuttige en nooit verzakende Rodney Smorenberg, na een fraai hakballetje van Kevin, dichtbij zijn welhaast gebruikelijke doelpunt, maar zijn actie smoorde in schoonheid. Halverwege de tweede helft leverde Rodney een perfecte steekbal af op Kevin. Kevins aanname was uitstekend, evenals zijn afwerking, 3-1. Met nog ruim vijf minuten te gaan verscheen hij nogmaals, opnieuw na tussenkomst van Rodney, oog in oog met de doelman. Deze buitenkans wist hij echter niet te verzilveren. Het slotakkoord was voor Jari Vlak. Hij onderstreepte daarmee zijn prima invalbeurt. Na een korte combinatie met Salim Mansouri legde Joey Veerman, beste Volendammer vandaag, de bal panklaar voor Jari neer. Zijn fenomenale uithaal eindigde in de winkelhaak en leverde ook de eindstand op, 4-1.
Komende zaterdag wordt om 12.00 uur op ‘De Toekomst’ afgetrapt tegen Ajax A2.

- (’03) 0-1 Jizz Hornkamp (sc Heerenveen)
- (’28) 1-1 Gani Meholli
- (’41) 2-1 Joey Veerman
- (’68) 3-1 Kevin Owusu Asare
- (’90) 4-1 Jari Vlak

Opstelling FC Volendam A1:
Marlon Coco, Mohamed Betti, Alex Plat (’69 Gijs Smal), Marco Tol, Darryl Bäly (’78 Stan Veerman), Joey Veerman, Roy Tol (’50 Jari Vlak), Rodney Smorenberg, Kevin Owusu Asare (’85 Salim Mansouri), Gani Meholli, Martijn van Oers (’78 Richie Owusu-ansah)

Vitesse B1 - FC Volendam B1 2-2
Onder prima omstandigheden stonden beide ploegen om 12.00 uur klaar voor de aftrap. FC Volendam begon heel slap en ongeconcentreerd aan de wedstrijd. Vitesse krijgt hierdoor in de eerste vijf minuten twee kansen die ternauwernood onschadelijk gemaakt konden worden. De valse start van de oranjehemden bleef dus zonder gevolgen. Na tien minuten kantelde de wedstrijd. Eerst was er een grote kans voor Wessel. Zijn schot werd gekeerd door de doelman. FC Volendam had het betere van het spel. Na een prima pass van Thomas werd Derry in stelling gebracht. Die wist bekwaam af te ronden en de voorsprong van FC Volendam was daarmee bezegeld. Vitesse was aangeslagen en FC Volendam ging goed door. Het was een schitterende actie van Max bij de achterlijn waar hij twee Vitesse spelers het bos in stuurde. Oog in oog met de doelman kon hij vanuit een moeilijke hoek het gaatje en het netje niet vinden. Kansen bleven er komen om de score verder op te voeren. Halaas werden al deze goede mogelijkheden niet benut. Vlak voor rustsignaal een snel uitgespeelde aanval van Vitesse waar de FC Volendam defensie geen antwoord op had en zo kwamen de Arnhemmers vlak voor rust op gelijke hoogte.
In de tweede helft was het eerste wapenfeit van FC Volendam. De inzet van Boy werd gestopt door de Vitesse doelman. Vitesse was de tweede helft met ander bedoelingen uit de kleedkamer gekomen en had na rust het beste van het spel. Niet lang na rust kwam Vitesse na een goede aanval op een 2-1 voorsprong. Vitesse zet hierna door en FC Volendam kruipt een aantal keren door het spreekwoordelijke oog van de naald. Doelman Bart en de paal moesten tweemaal redding brengen. Daarnaast waren het ook Nathengelo en Justin die door adequaat ingrijpen verder onheil wisten te voorkomen. In een alles of niets poging probeerde FC Volendam alsnog de gelijkmaker te forceren. Marco Speijk viel goed in en wist veel duels op het middenveld te winnen. Vitesse probeerde de overwinning over de streep te trekken. Dat lukte tot de laatste minuut van de blessuretijd. Het was een prima pass van Kevin die Vicente wegstuurde. Vicente deed dit vervolgens schitterend. Op snelheid omspeelde hij de doelman en wist de verdiende gelijkmaker binnen te tikken. Met deze stand werd recht gedaan aan een leuke en levendige wedstrijd. Vlak voor rust een zuur moment voor FC Volendam toen Vitesse uit het niets op gelijke hoogte kwam en vlak voor het einde van de wedstrijd een zuur moment voor Vitesse toen FC Volendam toch nog op gelijke hoogte wist te komen. Toch gaf deze uitslag de verhoudingen op het veld goed weer.

0-1 23. Derry Murkin
1-1 40. Vitesse
2-1 47. Vitesse
2-2 80. Vicente Besuijen

Opstelling FC Volendam B1:
Bart Koper, Damian Karpentier (53. Dani Mes), Nathangelo Markelo, Boy Kemper, Kevin van Gasteren, Justin Baas, Vicente Besuijen, Max Veerman (61. Marco Speijk), Wessel Stuyt, Thomas Schaap (53. Ilias Boudouni), Derry Murkin

Floris Heuyerjans

Sparta Rotterdam O-16 tegen Volendam O-16 1-1
Onder een heerlijk zonnetje beginnen Sparta en Volendam aan hun competitiewedstrijd. In de opbouw gaat het niet goed bij Volendam, maar Sparta kan in het begin niet profiteren van het zwakke spel. Over en weer ontstaan kleine kansjes die niet benut worden. Mike staat prima te verdedigen. Na veertien minuten komt Sparta toch op 1-0. Sparta krijgt een hoekschop en zet scherp voor. Bij de eerste paal gaat Rob onder de bal door en bij de tweede paal staat een Spartaan die ongedekt rustig kan inschuiven. In deze fase geeft Volendam veel hoekschoppen weg waardoor het voortdurend onder druk staat. Sparta profiteert niet van een nieuwe fout in de verdediging. De bal stuitert alle kanten op en Sparta is gewoon feller in de duels. Ondanks vijf langdurige blessure behandelingen trekt de scheids slechts een minuutje bij de wedstrijdtijd.
Stipt om 1300 uur trapt Volendam af voor de tweede helft. We beginnen veel beter en feller aan de tweede helft. De eerste kans is voor Volendam. Een doelpunt van Sparta wordt na vijf minuten afgekeurd wegens buitenspel. In de twaalfde minuut komt Jim in het veld voor Marcos. Het voetbal van Volendam wordt steeds beter. Bram wordt gewisseld voor Cherifio. Jim schiet op doel na een keurig uitgespeelde aanval. De keeper van Sparta redt. Ook Hichan raakt de paal. In de 26e minuut gaat Noah eruit en Dean maakt zijn rentree na een lange afwezigheid. Shurny krijgt weer een gele kaart. De trainer geeft het sein om met drie man te gaan verdedigen. We moeten scoren. In de 40e minuut lukt het Maxwell om de bal tussen de palen te schuiven. Een terechte beloning voor een veel betere tweede helft. Opnieuw fluit de scheids na een minuut extra tijd af ondanks acht wissels en diverse blessure behandelingen. Wie weet wat er anders nog had kunnen gebeuren.

Opstelling Volendam O-16 (1) Rob Tol; (2) Noah Tatipata; (3) Brian Plat; (4) Mike Eerdhuijzen; (5) Nick Kraaimolen; (6) Bram van der Wiel; (7) Marcos Meijer; (8) Niroel Kanhaij; (9) Shurny Marengo; (10) Hichan Acheffay; (11) Maxwell Asare. Reserves: (12) Jim Beers; (14) Cherifio Goudland; (15) Dean James; (16) Stan Zoetebier. Trainer Floris Steinhart.

FC Volendam C1 - FC Utrecht C1 0-2
Onder een voorzichtig lentezonnetje ontmoetten de teams elkaar veld 2 van FC Volendam. Geblesseerd zijn Amir, Gedion en keeper Quincy. In de wissel staan Brooklyn en Quinten. Na de aftrap zet Utrecht meteen veel druk. Volendam krijgt weinig gelegenheid om rustig op te bouwen. Telkens is er een Utrechtenaar om snelle beslissingen van oranje af te dwingen. Dat mondt uit in ietwat nerveus voetbal van Volendam. Allengs weggeschoten lange ballen worden telkens onderschept door de tegenpartij. Veel balverlies dus van onze kant. Volendam moet het nu hebben van de Noord-Hollandse nuchterheid en zich niet gek laten maken door al het geren van de opponenten; Keep Calm & Play. Toch weet Utrecht al in de zevende minuut te scoren. Het is 0-1. Na een kwartier spelen lijkt het de beurt aan Volendam te zijn. Tyrese loopt zich met de bal vrij richting doel, hij schiet, maar de bal wil er niet in. In de dertigste minuut weet Dion een poeier van Utrecht uit zijn doel te houden. Gaandeweg spelen de Volendammers rustiger en meer gecontroleerd. Er zijn zeker kansen, waardoor we vertrouwen in de wedstrijd blijven houden. Bij rust is het nog steeds 0-1.
Aan het begin van de tweede helft is er een vrije trap voor Volendam. Dicht op doel, na een schijnbeweging van Jip, ketst het schot van Victor helaas af op een tegenstander.
Volendam is de tweede helft beduidend sterker en alerter dan in de eerste helft. Volendam creëert in ieder geval meer kansen nu. Dat stemt hoopvol. In de zestigste minuut lijkt het erop dat Volendam een prachtige gelijkmaker heeft gescoord, maar de scheidsrechter keurt deze af wegens buitenspel. Terecht of onterecht? Over de uitslag kan helaas niet worden gecorrespondeerd. Hoe dan ook, het moreel van Volendam is hierdoor een beetje geknakt en maakt dat er even wat minder scherp wordt gespeeld. Daar maakt de tegenstander natuurlijk meteen gebruik van. Een paar minuten later schieten ze dan ook nummer twee het doel in. Het is nu 0-2. En dat blijft het tot het eindsignaal klinkt.

(7de minuut) 0-1 Utrecht
(63steste minuut) 0-2 Utrecht

Opstelling FC Volendam:
Dion Vlak (K), Tyrese Duijker, Jay Kruiver, Tom de Groot, Jip Molenaar, Huub van Essen, Victor van Montfoort, , Dimitri Darsan, Micky van de Ven, Robin Schulte en Milo Bandringa

Roda JC C2-Volendam C2  2-4
Zaterdag waren wij vroeg vertrokken met de bus naar Kerkrade ( Roda JC) . Alle tijd om een goed plan te bedenken om de tegenstander te bespelen. Bekend was dat ze hadden gewonnen bij PSV en bekend was ook dat ze de lange bal speelden op hun voorhoede (de 9 en 10 posities). Besloten werd door de technische staf om vroeg druk te zetten op de verdediging en de keeper om de lange bal eruit te halen en onze backs moesten hoog staan in de buurt van de middenlijn. Dit opgezet plan lukte prima en na ca. tien minuten pikte Jaymillio Pinas de bal op hun helft op en passeerde enkele spelers inclusief de keeper 0-1 . Roda JC kwam slecht aan spelen toe en niet veel later scoorde Jaymillio Pinas zijn tweede goal na een fantastische voorzet van Tyrese Simons (onze rechtsback) 0-2. Volendam kreeg nog enkele kansen maar tot de rust werd niet meer gescoord.
Na de thee was het Roda JC dat de beuk erin gooide en ons terug dwong en ook de aansluittreffer scoorde 1-2. Volendam was tien minuten lang niet bij de les maar na enkele aanwijzingen en wissel (Dichairo Hart viel in) van trainer Rory Roubos kwam de bal van de linkerzijde bij dezelfde Dichairo Hart die met een afgemeten voorzet Ludnardo Schoop een niet te missen bal gaf, 1-3. Na vijf minuten was het weer de goed ingevallen Dichairo Hart die zelf de 1-4 aantekende na een mooi steekballetje van Jaymillio Pinas. Net voor het einde was het Roda JC dat de eindstand op het scorebord plaatste. 2-4 en de winst was binnen. De busreis van heen en terug van vijf uur was niet voor niets geweest.  Uit de laatste drie wedstrijden zijn negen punten behaald en dit is een compliment aan het hele team. Volgende week krijgen we ADO Den Haag thuis .

1) Timo Molenaar 2) Tyrese Simons 3) Amoah Sam 4) Daan Steur 5) Mats Nadorp 6) Koen Breeuwer 7) Andrei Vossen 8 ) Camiel Dijkers 9) Jaymillas Pinas 10 ) Ludnardo Schoop 11) Kaya IJsendijk 12) Lex Veerman 14) Dichairo Hart 15) Mitch van Kempen geblesseerd Sam Lautenschutz en met C1 mee Ciro Verkooijen