Jeugdverslagen FC Volendam 16 november 2019

• zondag, 17 nov 2019
  • Leestijd: 12 minuten

FC Volendam O19 – FC Groningen O19 (1-2)
FC Volendam O19 mocht zich zaterdagmiddag in een oefenduel meten met FC Groningen O19, de verrassende koploper van de Eredivisie. De Volendammers boden de Groningers goed partij, maar moesten uiteindelijk genoegen nemen met een nipte nederlaag.

Het duurde een kwartier voordat de eerste serieuze kans van de wedstrijd kon worden genoteerd. FC Volendam deed tot dan toe weinig onder voor de ploeg uit het Hoge Noorden en kreeg, na een vloeiende aanval, een prima mogelijkheid om zelfs op voorsprong te komen. Kalleb Mambo Kwamungu wist met een fraaie pass Tyrese Duijker in kansrijke positie te brengen. De inzet van Tyrese werd echter gekraakt, waarna het Michael Mante in de rebound niet lukte om de trekker alsnog over te halen. Zijn doelpoging hobbelde over de achterlijn. Na ruim een half uur spelen dook Hamza Rahaoui gevaarlijk voor het vijandelijk doel op. De doelman van FC Groningen kon zijn schot echter ten koste van een corner pareren. Ondertussen hadden de Groningers zich ook niet onbetuigd gelaten, maar gelukkig maakten zij veelal niet de juiste keuzes en liet ook hun afwerking het afweten. Zij misten duidelijk Romano Postema, hun trefzekere spits die momenteel met Oranje O17 op het WK in Brazilië actief is. Het spel ging vlot op en neer en beide teams creëerden voor de rust nog een paar aardige kansen om de score te openen. Aan Volendamse kant was Mitch van Kempen dicht bij een treffer, maar zijn afstandsschot scheerde de lat. Beer de Vos wist met een uitstekende redding FC Groningen nog van scoren af te houden. Zo bleef vooralsnog de brilstand gehandhaafd.

Zonder de kort voor de pauze met een blessure uitgevallen Amoah Foa Sam begon FC Volendam aan de tweede helft. De gasten tapten nu uit en ander vaatje en FC Volendam moest achteruit. In de 52e minuut was FC Groningen opnieuw dicht bij zijn openingstreffer, maar gelukkig eindigde de bal onder het lichaam van Dion Vlak door over de achterlijn en leverde het de Groningers niet meer dan een corner op. Kort daarop had het zomaar aan de andere kant van het veld raak kunnen zijn. Met een verre uittrap bracht Dion Vlak Ludnardo Schoop in stelling. Ludnardo had wellicht beter nog even verder richting doel kunnen snellen, maar verkoos al vroeg te schieten. Zijn schot werd nu een niet al te moeilijke prooi voor de Groninger sluitpost. In de 64e minuut slaagden de Groningers er alsnog in de ban te breken en hun overwicht in de score tot uiting te brengen. De manier waarop gaf echter te denken. In plaats van druk op de bal te geven gingen de Volendamse verdedigers juist achteruitlopen. Een Groninger kon daardoor vanaf ca. 18 meter ongehinderd uithalen. Dion Vlak kwam ook nog eens op het verkeerde been te staan en zo werd de 0-1 een feit. FC Volendam had het in de tweede helft een stuk moeilijker met zijn opponent en kwam mede daardoor ook minder vaak in de buurt van het vijandelijk doel dan in het eerste bedrijf. FC Groningen domineerde en ging op jacht naar meer. Tien minuten voor tijd verdubbelde het de score. Al dan niet vanuit buitenspelpositie wist een Groninger over de rechterflank te ontsnappen. Hij had vrije doortocht verkregen en liet Dion Vlak met een diagonale schuiver kansloos, 0-2. FC Volendam deed vervolgens verwoede pogingen iets terug te doen en werd daarvoor in de 85e minuut beloond. Via een prima aanval, ingeleid door Hamza Rahahoui, kwam Gedion Meridina op links in balbezit. Zijn strakke voorzet werd door Andrei Vossen snoeihard tegen de touwen gewerkt, 1-2. In de slotfase zetten de Volendammers nog eens extra aan in een poging de gelijkmaker te forceren, maar het mocht niet zo zijn. Toch kan worden teruggekeken op een nuttig en leerzaam oefenpotje.

Volgende week staat er weer een competitiewedstrijd op het programma. Om 12.30 uur wordt er dan thuis afgetrapt tegen Spartaan ’20.

Scoreverloop
64. FC Groningen 0-1
80. FC Groningen 0-2
85. Andrei Vossen 1-2

Opstelling
Beer de Vos (46. Dion Vlak), Quinten d' Fonseca, Amoah Foa Sam (41. John Hilton), Daan Steur, Mitch van Kempen (70. Tom de Groot), Kalleb Mambo Kwamungu (70. Robin Schulte), Michael Mante (70. Andrei Vossen), Buhari Atak, Ludnardo Schoop, Hamza Rahahoui, Tyrese Duijker (70. Gedion Meridina)

FC Volendam O16 - Excelsior O16 (3-3)
Zaterdag mocht de O16 weer eens echt thuis aantreden, tegen Excelsior, een tegenstander die we inmiddels door en door kennen, want dit was inmiddels al de vierde keer dit seizoen. De eerste speldenprikjes van de wedstrijd waren voor FC Volendam en al snel resulteerde het goede spel van de openingsfase in een doelpunt. Een vrije trap vanaf rechts werd door Tom op het hoofd van Max bij de tweede paal gelegd en die kopte hem in de doelmond voor de voeten van Yarno voor wie het vervolgens een koud kunstje was om de bal in het doel te schieten, 1-0. Het leek wel of deze snelle goal verlammend op het team werkte. Goed begonnen, maar het spel zakte steeds verder weg en zo gaven we Excelsior de kans om terug in de wedstrijd te komen. Achterin bleven we de bal maar naar elkaar toe spelen en hierdoor kreeg Excelsior tot twee keer toe een levensgrote kans om gelijk te komen. Zij vonden echter beide keren Berend op hun weg, die ervoor zorgde dat de voorsprong tot de rust bleef gehandhaafd.

In de tweede helft was de eerste kans weer voor FC Volendam. Een goede actie en voorzet van Cherno bracht de bal bij Max. Die kon aannemen en laag inschieten, maar de keeper bracht redding met zijn voet. Direct hierop weer een foutje achterin waar Berend moest optreden, maar nu was de tweede inzet wel raak en het was gelijk. Nog niet bijgekomen van deze gelijkmaker en we stonden weer op voorsprong. Max ging er vanaf de aftrap vandoor, produceerde een hoge voorzet en die zeilde er vervolgens zo in bij de twee paal, 2-1. Ondanks het zeer matige spel van vandaag werd het zelfs ook nog 3-1. De ingevallen Junior snelde zijn tegenstander voorbij, gaf de bal strak voor op Ziggy en die schoot prima in bij de tweede paal. Dit was het sein voor Excelsior om volle bak te gaan spelen, maar tot kansen kwam het vooralsnog niet. Het werd een beetje hotseknotsebegoniavoetbal van beide kanten. Toch werd het in de extreem lange blessuretijd opeens weer spannend. Eerst scoorde Excelsior vrij onverwachts de 3-2 en direct volgde de kans voor FC Volendam om de wedstrijd te beslissen. Een uitstekende actie van Max, die de geheel vrijstaande Cherno aanspeelde en in plaats van de bal in het lege doel te schuiven kapte hij terug naar zijn goede voet en toen kon de verdediging redding brengen. Ver in blessuretijd wist de scheidsrechter nog een bijzonder curieus slot aan de wedstrijd te breien. De keeper van Excelsior had de bal en hij duwde Cherno die voor hem stond met zijn hand onderuit. De scheidsrechter zag het, floot en gaf de keeper een gele kaart voor de overtreding. In plaats van een penalty te geven voor de overtreding gaf hij de bal terug aan de keeper. Die trapte vervolgens ver uit in het strafschopgebied van FC Volendam en in de scrimmage wist Excelsior te scoren en de gelijkmaker te produceren.

Op zich, gezien het spelbeeld en het slechte voetbal aan beide kanten, een terechte einduitslag, maar spelregeltechnisch klopte hier natuurlijk weinig van.

Opstelling
Berend Hoving, Tim Stouthart, Yarno Freyee, Tom Smit (Ryan Rellum), Edwin Ansah, Tiago Lauwerens, Lequincio Zeefuik, Myron Mau-Assam (Daan Sier), Max Boateng (Junior Driessen), Ezechiel Fiemawhle, Cherno Axwijk
Geblesseerd: Elmo Pieters, Faas Ermers, Jessy Lobbes, Joël van der Wilt

SC Heerenveen O15 - FC Volendam O15 (8-1)
Zaterdag speelden de mannen van FC Volendam O15 hun uitwedstrijd tegen SC Heerenveen. Bij de eerste ontmoeting van het seizoen tussen beide elftallen ging SC Heerenveen er met een nipte overwinning vandoor (1-2). FC Volendam wilde zich dus revancheren en een beter resultaat behalen.
Er wachtte dus weer een mooie uitdaging om de drie punten mee naar Volendam te brengen en weer goeie zaken te doen op de ranglijst.

In de openingsfase van de wedstrijd viel op dat beide elftallen niets minder dan drie punten wilden hebben, want zij gooiden heel veel energie in de wedstrijd. Daarom was de openingsfase heel erg interessant om naar te kijken. Na ongeveer vijfentwintig minuten spelen kwam SC Heerenveen op voorsprong. Na een slordige actie van Sander, die zijn tegenspeler wilde uitkappen. Dit ging echter gruwelijk mis en de aanvaller maakte beheerst de 1-0. Na deze openingstreffer ging FC Volendam iets beter voetballen. Op het middenveld werd regelmatig een overtal gecreëerd, maar daarvan werd helaas weinig tot geen gebruik van gemaakt om tot een goede aanval te komen. Gelukkig viel de gelijkmaker nog voor rust door een goeie vrije trap van Joost. Hij vond Sander bij de tweede paal en die kopte de 1-1 binnen. Van deze gelijkmaker kon FC Volendam slechts heel kort genieten, want SC Heerenveen maakte vanuit de aftrap meteen de 2-1. Deze twee cadeautjes leverden FC Volendam een harde mentale tik op.

In de tweede helft veranderde het speelbeeld nauwelijks. SC Heerenveen kwam niet meer in de problemen en voerde de score maar liefst op tot 8-1. De overwinning was terecht op basis van het aantal kansen en de gezamenlijke strijdlust aan de kant van SC Heerenveen. FC Volendam O15 heeft dus na vier weken weer een flinke tegenslag te verwerken gekregen.

Opstelling
Jesse Loef, Ties Kramer (57. Sem Perez), Sander Huismans, Melvin Houtman, Jort Kos, Mauro Smit, Milan Engelander, Achraf Makhloufi, Joost van der Weijden, Thimo de Vries (15. Sebastiaan Woelders), Billy van Duijl (41. David Petrovic)

AFC Ajax O14 - FC Volendam O14 (3-6)
In de doordeweekse vriendschappelijke wedstrijd tegen AFC Ajax heeft FC Volendam afgelopen dinsdag een geweldige prestatie neergezet door met 3-6 van AFC Ajax O14 te winnen.

In de eerste helft zag het er niet naar uit dat FC Volendam kans maakte op een overwinning. FC Volendam begon wat minder aan de wedstrijd en kreeg geen grip op het aanvalsspel van de Amsterdammers. Ajax kwam dan ook snel op voorsprong en breidde de score snel uit naar 3-0. FC Volendam leek zich daarna te herstellen en bleef voetballen. Enkele keren kon FC Volendam ook gevaarlijk zijn en nog voor de rust scoorde aanvaller Jesper Tielemans 3-1.

In de tweede helft kwamen er aan beide kanten nieuwe wissels in. FC Volendam gooide daarna alle schroom van zich af en liet zien hoe goed zij kan voetballen. Waar AFC Ajax in de eerste helft het initiatief had, nam FC Volendam het initiatief in de tweede helft over. FC Volendam scoorde in korte tijd drie goals. AFC Ajax probeerde bij een stand van 3-4 het tij nog wel te keren met het terug wisselen van enkele grotere spelers, maar het hield FC Volendam niet meer tegen. FC Volendam bleef gedurfd vooruit voetballen en won de bal na balverlies ook meerdere keren snel weer terug op de helft van Ajax. Er ontstonden meerdere kansen en FC Volendam scoorde er nog twee goals bij tot een stand van 3-6. FC Volendam O14 mag trots zijn op het spel en de getoonde veerkracht in de tweede helft. Met vertrouwen kan nu worden uitgekeken naar de topper van volgende week tegen FC Utrecht.

Wedstrijdselectie
Jesse Tetteroo, Vince Helder, Givairo Dundas, Noach Shenkman, Matthijs Stoelinga, Kyeno Koeleman, Milan Engelander, Sam Schokker, John Pisani, Robin van Cruijsen, Luciano Bakridi, Mike Posthumus, Jesper Tielemans, Thijs Numan, Tarik Serdar, Barry Negic, Kayden Wolff, Jayden Arifi.

Almere City FC O13 - FC Volendam O13 (1-2)
Eindelijk was er, na enkele nederlagen, in Almere weer eens een lichtpuntje en konden de Volendammers drie punten bijschrijven.

De wedstrijd begon niet sterk en het was een geluk dat Jordy Meijer scherp was en enkele ballen kon onderscheppen, maar hierna was het FC Volendam O13 dat zich goed herpakte en de lakens uitdeelde. Het waren prachtige combinaties die op de mat werden gelegd en rond de 30e minuut was het Demi Holthuysen die er vandoor ging en onreglementair in de 16 werd gevloerd. De goed leidende scheidsrechter kon niet anders doen dan een penalty geven. Demi ging zelf achter de bal en liet de keeper kansloos. Het spel werd grimmiger en Boy Boerefijn moest dat bekopen met een blessure. Hij moest worden vervangen.  Niet lang hierna was het Mark Schilder die de voorsprong verdubbelde tot 0-2, na een scrimmage voor het doel. Even later werd hij voor de dug-out van Almere City uit de wedstrijd geschopt. Die actie werd met geel beloond, waar rood beter op zijn plaats was geweest.

In de tweede helft werd het rommeliger en ondanks een paar goede kansen van Jaden Naber en Daeshawn King kon Almere City na een uur iets terugdoen. Maar met een uitstekende Jordy Meijer op doel konden de drie punten mee naar Volendam.

23. Demy Holthuysen (pen.) 0-1
35. Mark Schilder 0-2
60. Almere City FC 1-2

Jordy Meijer, Enzo Pestana de Gouveia, Rick Schilder, Stef Groot, Lorenzo Hoffman, Kenzo Vos, Rayan Chabaou, Thomas Heijnen, Boy Boerefijn, Jaden Naber, Demy Holthuysen, Mark Schilder, Daeshawn King, Keenan Cruden, Milan van Keulen
Geblesseerd: Jaydon Ceder, Djayden Elmers, Laurens van Kleef