Jeugdverslagen FC Volendam 2 maart 2019

• zondag, 03 mrt 2019
  • Leestijd: 17 minuten

De Graafschap O19 - FC Volendam O19 (1-2)
Het was allemaal verre van goed wat FC Volendam zaterdagmiddag in Doetinchem liet zien. Met name het spel in de eerste helft was van een bedenkelijk niveau. Na de pauze herpakten de Volendammers zich gelukkig enigszins. Het was voldoende om voor het eerst na de winterstop als winnaar van het veld te stappen.

Sportpark “De Bezelhorst’ vormde zaterdagmiddag het decor voor de confrontatie met De Graafschap. Dankzij de welwillende medewerking van de teammanager van de thuisclub, die als escorte voor onze bus wilde fungeren, raakten wij niet verstrikt in de carnavalsoptocht in ‘Leutekum’ en kon het duel op tijd beginnen. De gastheren, met voormalig FC Volendam-speler Nick Kaaijmolen in hun gelederen, begonnen beter aan de wedstrijd dan hun tegenstanders. Toch waren de eerste serieuze kansen van de wedstrijd voor FC Volendam. Shurny Marengo had na ruim tien minuten het openingsdoelpunt op zijn schoen, maar zijn te zachte puntertje kon simpel door de doelman van de Doetinchemmers worden opgeraapt. Vijf minuten later bood Micky van de Ven met zijn prima voorzet collega centrale verdediger Sjors Kramer een opgelegde kans om met het hoofd het doel te treffen, maar die kopte de bal over het doel. In de 16e minuut vormde slordig balverlies aan de kant van FC Volendam de inleiding tot de voorsprong van De Graafschap. Een afstandsschot was doelman Stan Zoetbier te machtig en zo stond het thuisteam ineens op 1-0. In het restant van de eerste helft lukte er bij de oranjehemden weinig tot niets meer. Zij konden de bal nauwelijks in de ploeg houden, wonnen bijna geen enkel duel en ook de tweede bal was voortdurend een prooi voor De Graafschap. Het spelniveau zakte daardoor naar een bedenkelijk niveau.

Tijdens de rust liet trainer Barry Opdam zijn grote ongenoegen over het spel van zijn team blijken en zagen wij hem voor het eerst dit seizoen uit zijn slof schieten. Hij verweet zijn team steeds maar weer op Sjors Kramer en Micky van de Ven te blijven leunen en vond het grootste deel van zijn team voor een wissel in aanmerking komen. Vooralsnog wilde hij het echter bij drie daarvan houden.

Het moet gezegd, het stond na de hervatting beter bij FC Volendam en de invallers zorgden voor nieuw elan. Er zat meer pit in het spel en er werden eindelijk weer eens duels gewonnen. Ook in aanvallend opzicht wist ons team voor meer dreiging te zorgen. In de 53e minuut leek er echter een lelijke streep door de Volendamse plannen te komen toen De Graafschap onze doelman opnieuw wist te passeren. Gelukkig nam de scheidsrechter het vlagsignaal van zijn assistent over en keurde hij de treffer terecht wegens buitenspel af. Tien minuten later zorgde goed voorbereidend werk van invaller Jip Molenaar ervoor dat Moraizio de Souza de vijandelijke 16 kon binnen snellen. Nadat hij onreglementair was gestuit, wees de arbiter gedecideerd naar de stip. Moraizio ontfermde zich zelf over de strafschop en liet de doelman kansloos, 1-1. FC Volendam moest en ging nadrukkelijk op zoek naar meer en kreeg daarvoor in de 83e minuut zijn beloning. Na een mooie aanval over links kwam Vasco Lo-Ning-Hing in balbezit. Hij bediende de inkomende Robin Schulte op maat en die schoof de bal beheerst binnen, 1-2. In de slotfase was het billen knijpen op de Volendamse bank, want met een alles-of-niets offensief probeerde De Graafschap toch nog langszij te komen. Onze verdediging, onder aanvoering van ons weer uitblinkende centrale verdedigingsduo, hield echter stand. Zo was de eerste overwinning in 2019 een feit. Goed was het beslist niet, maar laat deze overwinning een mooie opmaat zijn naar veel meer punten in het vervolg van deze competitie.

Volgende week zaterdag vindt FC Volendam O19 een aanzienlijk sterkere tegenstander tegenover zich. Dan komt namelijk FC Groningen O19 op bezoek. In de laatste wedstrijd voor de winterstop leed ons team in Groningen een kansloze 4-0 nederlaag. Er zal dus volgende week uit een heel ander vaatje moeten worden getapt om dan wel met een positief resultaat af te kunnen sluiten.

Scoreverloop
16. De Graafschap 1-0
Rust
63. Moraizio de Souza 1-1
83. Robin Schulte 1-2

Opstelling
Stan Zoetebier, Jay Kruiver (46. Tom de Groot), Sjors Kramer, Micky van de Ven, Dean James, Kalleb Mambo Kwamungu, Shurny Marengo (46. Taye Lee), Robin Schulte, Youssef Blel (64. Jip Molenaar), Victor van Montfort (46. Vasco Lo-Ning-Hing), Moraizio de Souza (82. Bram van de Wiel)

FC Volendam O17 – Excelsior O17 (3-1)
In een zeer matige wedstrijd waren alleen de laatste tien minuten vermakelijk. Met drie doelpunten in de laatste drie minuten.
De eerste helft was dramatisch. Veel balverlies, de bal naar de verkeerde kleur, domme loopacties, medespelers niet kunnen bereiken enz. Met name de voorhoede bakte er weinig van. Excelsior deelde in de malaise, met als hoogtepunt een keer of tien buitenspel. Geen kansen, geen doelpunten.
De tweede helft was van hetzelfde kaliber. Het waren wederom de invallers die een stempel op de wedstrijd drukten. Met een fraai afstandsschot was het Sam Lautenschutz die pas zeven minuten voor de tijd de 1-0 afdrukte. Het was meester-invaller Lex Veerman die in de laatste minuut vanaf de middellijn richting de vijandelijke 16 soleerde.  Zijn balletje op Andrei Vossen werd keurig afgewerkt, 2-0, einde wedstrijd denk je dan. Maar door de vele wissels en wat blessures kwamen er vier minuten extra bij. Het was in de 81e minuut dat Excelsior met een fraai schot op 2-1 kwam. Ze roken kansen, dus kwam er achterin ruimte vrij, waarvan Tyrese Duijker dankbaar gebruik maakte. Met een goede loopactie en fraaie afronding behaalde FC Volendam voor de derde keer op rij een 3-1 thuisoverwinning.
Volgende week naar ADO Den Haag, waar we toch beter voor de dag moeten komen om de punten mee naar huis te nemen.

73. Sam Lautenschutz 1-0
80+1. Andrei Vossen 2-0
80+2. Excelsior 2-1
80+3. Tyrese Duijker 3-1

Opstelling
Beer de Vos, Gyani Manuel (41. Cedric Bobson), Amoah Foa Sam, Daan Steur, Gedion Meridina, Calvin Twigt, Hamza Rahaoui (66. Lex Veerman), Buhari Atak (41. Sam Lautenschutz), Andrei Vossen, Tyrese Duijker, Dirk de Jong

FC Volendam O15 - ADO Den Haag O15 (2-1)
De kwartfinale voor de KNVB-beker en dat tegen ADO Den Haag, de ploeg waartegen de jongens een paar weken geleden nog een zure nederlaag kregen te slikken. Prima dag natuurlijk om revanche proberen te nemen.

FC Volendam begon gewoon uitstekend aan de wedstrijd. Fel in de duels en goed combinerend werd direct de aanval gezocht. In de 1e minuut was er al direct een grote kans voor Max. Vrijgespeeld op de 16 meterlijn door Lequincio ging zijn schot net iets te hoog. ADO wist in deze beginfase niet waar het moest zoeken en in de 5e minuut was het dan raak. Een verre uitgooi van Junior op Lequincio die heel goed wegdraaide bij zijn tegenstander en onder de keeper door raak schoot, 1-0. Direct hierna het enige wapenfeit van ADO van de eerste dertig minuten. Een schot werd van richting veranderd, maar Joël was attent. FC Volendam bleef gewoon goed voetballen en nu was het Jessy die Max bediende in de zestien, maar de bal kon van zijn voeten worden gegleden. In deze fase volgde kans na kans, maar ADO hield dapper stand en het was jammer dat de scheidsrechter meende de wedstrijd in de hand te moeten houden door veel duels af te fluiten. En dat vaak in het nadeel van de fellere ploeg, in dit geval Volendam. Het tempo verdween hierdoor ook wat uit de wedstrijd en op slag van rust was er de kans voor ADO om gelijk te komen. Een ogenschijnlijk goede ingreep van Faas werd beoordeeld als vrije trap voor ADO Den Haag. En natuurlijk werd deze, tegen de verhouding in maar daarom niet minder mooi, ingeschoten, 1-1.

In de kleedkamer van ADO had het blijkbaar gedonderd, of de gelijkmaker had wonderen gedaan, want de ploeg kwam als herboren uit de kleedkamer. Nu was het ADO dat Volendam onder druk zette, maar de verdediging o.l.v. Tiago hield in de eerste tien minuten prima stand. In de 12e minuut de grootste kans voor ADO. De inzet gleed onhoudbaar voor Joël op de paal en werd daarna ingetikt, gelukkig voor Volendam vanuit buitenspelpositie. De wedstrijd kwam meer in evenwicht en het spel golfde heen en weer. Het was duidelijk dat degene die als eerste zou scoren grote kans had om te wedstrijd naar zich toe te trekken. Vlak voor het einde was er dan ADO dat de bal van buiten de zestien op de bovenkant van de lat mikte. Daar kwam FC Volendam goed weg. Maar de aanval hierop van Volendam resulteerde in een corner. Tom gaf de bal voor, Junior verlengde hem in de voeten van de jarige Jesse die niet aarzelde en zichzelf een mooi verjaardagscadeau gaf door kiezelhard in te schieten. Dolle vreugde aan de kant van FC Volendam, maar we waren er nog niet. De scheidsrechter telde nog maar liefst negen minuten bij en in deze tijd gebeurde er nog genoeg. Eerst was er Edwin die de bal van de lijn kon halen en daarna ging Jessy na een diepe bal van Junior alleen op de keeper af. De keeper bracht goed redding, maar het was de scheidsrechter ontgaan dat Jessy hierbij wel heel hard in zijn rug werd gelopen. Het maakte echter allemaal niet uit toen er een einde aan de wedstrijd kwam en de halve finale was bereikt. De spelers van ADO stortten op het veld neer uit teleurstelling en die van Volendam deden hetzelfde, maar dan uit pure vermoeidheid, zo hard was er gewerkt vandaag.

5. Lequincio Zeefuik 1-0
34. ADO Den Haag 1-1
69. Jesse Versluis 2-1

Opstelling
Joël van der Wilt, Junior Driessen, Faas Ermers, Tiago Lauwerens, Tom Smit, Edwin Ansah, Max Boateng (Yarno Freyee), Jessy Lobbes, Lequincio Zeefuik, Daan Sier (Elmo Pieters), Ezechiel Fiemawhle (Jesse Versluis)
Geblesseerd: Tim Stouthart, Myron Mau-Assam

FC Volendam O14 - De Graafschap O14 (10-2)
O14 heeft de oefenwedstrijd met De Graafschap O14 in de dubbele cijfers afgesloten. Na drie blokjes van dertig minuten - zodat alle spelers voldoende minuten konden maken - viel er een 10-2 eindstand te noteren.

Hoewel de score al snel werd geopend door Joost, op aangeven van David, leek het er in het eerste blokje niet op dat de stand zo hoog zou oplopen. De Graafschap bood goed partij en kwam binnen het kwartier terecht op voorsprong toen de aanvoerder geheel vrij bij de tweede paal kon binnen tikken. Langzamerhand nam FC Volendam het initiatief terug en na twintig minuten resulteerde dit in een nieuwe voorsprong toen Sebastiaan David kon bedienen: 2-1. Hier bleef het ook bij, ondanks dat De Graafschap nog tweemaal de lat raakte.

Met vijf verse krachten in het tweede blokje werd er gezocht naar een derde treffer, en deze viel al na veertien seconden. Mika was ditmaal de aangever en Billy kon de score naar 3-1 liften. Het was een voorbode voor twee blokjes waarin het Volendam was dat de klok sloeg en waar De Graafschap er nog sporadisch gevaarlijk uitkwam. Binnen drie minuten werd de stand naar 6-1 getild. Ryan stelde zowel David als Billy in staat om te scoren, waarna Billy ook nog eens een vrije trap in de verre kruising schoot. De Graafschap deed vervolgens iets terug en vlak voor het einde van blok 2 was David alert in de rebound (7-2).

Ondanks zeven treffers was de honger nog niet gestild. Diverse mogelijkheden werden gecreëerd, maar niet altijd even goed uitgespeeld. Uit een vrije trap raakte Billy de lat, waarna Storm op de doellijn kon binnen tikken. Even later leek Thimo ook te scoren, maar hij werd afgevlagd. Enkele minuten later kon Thimo alsnog juichen toen hij op aangeven van Sebastiaan de 9-2 binnentikte. Twee minuten voor tijd werden de dubbele cijfers behaald toen Vernon het scherpst was in de rebound.

Opstelling
Boris Valkhoff (Jesse Loef), Jort Kos, Melvin Houtman (Ties Kramer), Mauro Smit, Sem Perez Mutsaers, Mika van der Horst, Sebastiaan Woelders (Ryan Rellum), Storm van der Laan (Vernon Addo), David Petrovic, Joost van der Weijden (Billy van Duijl) en Rugero Struiken (Thimo de Vries)

Zeeburgia O13 - FC Volendam O13 (0-6)
Afgelopen zaterdag zijn de mannen van Cees Keizer, na een overtuigende 0-6 zege op Zeeburgia O13, doorgedrongen tot de halve finale van de beker. Al na drie minuten was het raak en maakte aanvallende middenvelder Barry Negic zich goed vrij voor een mooi afstandsschot: 0-1. FC Volendam bleef daarna de bovenliggende partij en maakte nog binnen het kwartier de 0-2. De Volendammers gingen met deze stand de rust in en bleven ook in de tweede helft Zeeburgia de baas. In het laatste kwartier leidde dit overwicht ook tot meerdere doelpunten. Na enkele mooie individuele acties van de aanvallers en goed samenspel werd de score uiteindelijk uitgebreid tot 0-6. Voor FC Volendam was de bekeroverwinning weer een mooie opsteker na de reeks van nederlagen in de competitie. Binnenkort wordt bekend of Vitesse, FC Groningen of PSV de volgende tegenstander in de halve finale van de beker wordt.

Wedstrijdselectie
Jesse Tetteroo, Robin van Cruijsen, Kayden Wolff, Noach Shenkman, Tarik Serdar, Milan Engelander, Jayden Arifi, Barry Negic, Thijs Numan, Givairo Dundas, Julius Boggemann, Boy Boerefijn, Jaden Naber, Niels Kwakman

FC Volendam O12 – FC Twente (12-8)
Het was een wedstrijd met twee gezichten. FC Volendam begon sterk en was de eerste twee blokjes de betere, maar de laatste twee blokjes gaf FC Twente gas en waren zij beter.

In het eerste blokje walste Volendam vanaf de aftrap over FC Twente heen. Er werd direct druk gegeven op de helft van FC Twente en zij kwamen er zelden goed uit. De enige reden dat beide teams niet meer goals maakten waren de keuzes voor het doel. Een aantal keer werd het overtal niet goed uitgespeeld, terwijl in andere momenten niet goed op het doel werd gemikt.  Iedere minuut waren er wel kansen, was het geen schot dan was er wel een voorzet van de zijkant die gevaarlijk was. Het duurde ook niet lang voordat een van de teams zijn kansen benutte en in een tijdsbestek van vijf minuten met 4-0 voor stond door goed uitgespeelde kansen. Bij de 1-0 gaf Enzo van achteren een diepe pass die bij Rayan aan de rechterkant terechtkwam. Hij passeerde zijn man, zette de bal voor en Demy rondde af. Bij de 2-0 was het Thomas die de bal goed doorspeelde naar de vrijstaande Rayan en die bedacht zich ook geen moment. De 3-0 viel uit een corner van Keenan die door Rick Schilder goed werd ingekopt. Bij de 4-0 was het weer Thomas die Demy wist te vinden voor de afronding. Daarna viel er geen doelpunt meer, maar dat was niet omdat er geen kansen waren.
Bij beide teams werd er van achteruit goed rondgespeeld en werd het overtal vrij eenvoudig uitgespeeld.

Het andere team won het eerste blokje met 3-1. Het duurde tot de 10e minuut voordat het eerste doelpunt viel door Lorenzo. Helaas was het nog geen minuut later 1-1 door een schot vanaf de helft van het veld. De FC Twente speler zag dat onze keeper ver voor zijn doel stond toen hij de uittrap onderschepte en bedacht zich geen moment. FC Volendam bleef echter vechten en achtereenvolgens Mark en Lorenzo zorgden voor de eindstand van 3-1.

In het tweede blokje was FC Volendam nog steeds sterker, maar FC Twente nam minder risico en speelde wat behoudender. FC Volendam creëerde echter nog steeds voldoende kansen, maar had nu meer moeite om deze af te ronden. Zo af en toe was FC Twente gevaarlijk, maar de verdediging van FC Volendam stond goed en als er toch een speler doorbrak stonden Jayden en Milan hun mannetje in het doel. De bal werd nog steeds goed rondgespeeld bij FC Volendam en iedereen koppelde goed. Het was jammer dat het ene team gelijkspeelde met 0-0 en het andere team maar net met 2-1 won. Beide doelpunten werden door Keenan gescoord. Ook in dit blok had er meer gescoord mogen en eigenlijk moeten worden.

In het derde blokje wijzigde FC Twente zijn tactiek. Het ging vol in de aanval en zette veel druk om de opbouw van FC Volendam te storen. Eigenlijk was er niets aan de hand. FC Volendam was nog steeds sterker, maar ging slordiger spelen. Zij raakten de bal te makkelijk kwijt of wachtten te lang met rondspelen. De beste kansen waren echter nog steeds voor FC Volendam. Het ene team kwam zelfs voor met 1-0 door Lorenzo, die een pass van Mark goed afrondde. De 2-0 hing ook in de lucht en FC Twente verdedigde met man en macht het doel en meerdere malen wierpen ze zich voor de bal. Vanuit het niets scoorde FC Twente binnen enkele minuten tweemaal en stond FC Volendam met 1-2 achter. Dat was ook de eindstand. Vanaf dat moment was de rust weg FC bij Volendam en was het FC Twente dat de beste kansen kreeg, maar nu was het de beurt aan Volendam om met man en macht te verdedigen.

Het andere team ging in de 16e minuut met 0-1 ten onder, maar was tot die tijd de bovenliggende partij. Net zoals bij het andere team werden de kansen echter niet benut. Eenmaal op voorsprong was het FC Twente dat de bovenliggende partij was, omdat FC Volendam de rust niet meer wist te bewaren. Slecht passen, mannetje laten lopen. Gelukkig was dit blokje bijna ten einde en bleef het bij de 0-1.

FC Volendam stond nog steeds voor en de opdracht was duidelijk voor het vierde blokje: zorgen dat FC Volendam beide potjes zou winnen. Dat laatste gebeurde niet, maar het waren wel spannende minuten, want FC Twente ging voor de winst en kwam al binnen tien minuten met 0-2 voor. Voor FC Volendam gold nog steeds geen rust aan de bal. Kansen werden er genoeg gecreëerd, maar niet meer afgemaakt. Bij het ene team werd het uiteindelijk een verlies van 1-2 door een doelpunt van Mark. Het andere team sleepte er een zwaarbevochten 1-1 gelijkspel uit en kwam zelfs in de 17e minuut op voorsprong door Rayan. Nog geen minuut later stond het echter alweer gelijk. Zoals gezegd een wedstrijd met twee gezichten, maar de overwinning was terecht voor FC Volendam.