Jeugdverslagen FC Volendam 26 augustus

• zondag, 27 aug 2017
  • Leestijd: 6 minuten

FC Volendam O19 – PEC Zwolle O19 (1-2)
Het bekerduel tegen het een divisie lager uitkomende PEC Zwolle duurde voor FC Volendam 45 minuten te lang. In de eerste helft deden beide teams weliswaar weinig voor elkaar onder, maar waren de beste kansen voor de gastheren. In het tweede bedrijf was het door de Volendammers vertoonde spel van een aanzienlijk minder niveau en slaagden zij er nog nauwelijks in iets wat op een kans leek te creëren. Door een kort voor rust fortuinlijk verkregen voorsprong kon PEC Zwolle na de pauze enigszins achteroverleunen en op de counter loeren. De Zwollenaren toonden zich ook iets slimmer, waardoor zij uiteindelijk verdiend doorgaan naar de volgende bekerronde.

Met de verdienstelijk debuterende Jay Kruiver in de basis kwam FC Volendam heel aardig uit de startblokken. Het eerste wapenfeit was een kopbal van Mike Eerdhuijzen in de derde minuut, recht in de handen van de keeper. Even later bracht Shurney Marengo met een prima voorzet Jim Beers in stelling, maar die kwam een teenlengte te kort om de bal goed genoeg te raken. In de zestiende minuut was Jim opnieuw dicht bij de openingstreffer. Hij plukte de bal met rechts uit de lucht om vervolgens met links uit te halen. Zijn uithaal verdween jammerlijk naast de kruising. Ook PEC Zwolle liet zich niet onbetuigd en kwam een paar keer dreigend door. Halverwege de eerste helft teisterde Jim, na een aanval uit het boekje via Lorenzo van Slimming en Derry Murkin, met een daverende knal de tweede paal. Kort daarop zagen wij wederom een vloeiende aanval, nu via Wessel Stuyt en Derry Murkin, maar Shurney Marengo kon de voorzet net niet beroeren. Na ruim een half uur mocht een Zwolse aanvaller een afvallende bal ongehinderd op de slof nemen. Gelukkig richtte hij net naast ons doel. Zoals gezegd waren de teams aan elkaar gewaagd. Een paar minuten voor rust kregen de gasten onverwachte medewerking van onze ver uit zijn doel gekomen doelman. Hij probeerde de diepe bal met een sliding weg te werken, maar zag zijn poging mislukken. Vervolgens was het voor een Zwollenaar een koud kunstje om de bal in het verlaten doel te schuiven, 0-1.

Na rust zagen wij een onherkenbaar FC Volendam. Het spelniveau zakte zienderogen zelfs naar een bedenkelijk niveau. Het creëren van kansen beek een onmogelijke opgave. Tot overmaat van ramp vormde een arbitrale blunder een kwartier voor tijd de inleiding tot de tweede treffer van PEC Zwolle. Een centrale verdediger sprong Youssef Blel vol in de nek, maar de scheidsrechter zag er niets onoirbaars in. PEC Zwolle wist daarvan in de counter optimaal te profiteren en had derhalve opnieuw niet over geluk te klagen, 0-2. FC Volendam rechtte de rug en deed verwoede pogingen wat terug te doen. Het ontbrak echter aan echte overtuiging. Nadat Derry Murkin voor een leeg doel had naast gekopt, was het vervolgens een Zwollenaar die de bal over ons doel mikte. In de 85e minuut kwam FC Volendam eindelijk wel tot scoren. Een door een Zwolse verdediger weggekopte bal werd door de alert reagerende Dean James opgepikt en breed gelegd op Mike Eerdhuijzen. Met een fraaie curve liet Mike de bal in de verste hoek verdwijnen, 1-2. Er gloorde ineens weer hoop. Toen diezelfde Mike twee minuten later een man binnen de eigen 16 had neergelegd en een Zwollenaar vanaf elf meter mocht aanleggen, leek de wedstrijd definitief te worden beslist. Doelman Barry Lauwers wilde daaraan echter niet meewerken en stopte knap de penalty. In de nog resterende minuten ondernamen de oranjehemden nog verwoede pogingen om met hoge ballen succesvol te zijn, maar het mocht niet meer baten. Uithuilen en opnieuw beginnen, luidt nu dus het devies.

- (’42) 0-1 PEC Zwolle
- (’76) 0-2 PEC Zwolle
- (’85) 1-2 Mike Eerdhuijzen

Opstelling FC Volendam O19:
Barry Lauwers, Jay Kruiver (’65. Dean James), Brian Plat, Mike Eerdhuijzen, Kevin van Gasteren (’78. Taye Lee), Marco Speijk, Shurney Marengo (’52 Youssef Blel), Lorenzo van Slimming (’65. Bram van de Wiel), Jim Beers, Wessel Stuyt (’59. Cherifio Goudland), Derry Murkin

Go Ahead Eagles O17- FC Volendam O17 3-3 wns (2-4)
Na een matig begin van het seizoen, 4e plaats op het Odin toernooi en een 1-4 nederlaag tegen het sterke Sparta, mocht O 17 het vandaag opnemen in de beker tegen het uit de 2e divisie gepromoveerde Go Ahead Eagles (GAE) op een prachtige locatie in Wesepe.

GAE startte sterker en nam het initiatief. Volendam begon wat rommelig, maar na 5 minuten stonden de poppetjes op hun plaats. In de 7e minuut de eerste kans voor GAE. 2 minuten later speelt Quinten de bal diep op rechts op Benjamin, die met een fraaie passeerbeweging aan de achterlijn zijn tegenstander zijn hielen liet zien. Balletje breed op Brooklyn, op zijn beurt breed op Jip die eenvoudig kon binnentikken, 0-1. Weer 2 minuten later een onderschepping van Tom op het middenveld en via een dieptepass van Micky werd Jip bereikt die net binnen de 16 fraai uithaalde, 0-2. Uiterst effectief, 2 kansen, 2 goals binnen de 12 minuten. Achter de verdediging van GAE lag veel ruimte en daar werd goed gebruik van gemaakt. De FC verslapte wat en GAE kreeg een overwicht. Gelukkig waren zij slordig met de vele schietkansen die hen geboden werden. Het te lange gras was ook een oorzaak van het elkaar moeilijk kunnen bereiken, het balletje was vaak te kort. We gingen met 0-2 de rust in, niets aan de hand.

Wat wij in de 1e helft deden, deed GAE in de 2e helft. In de 7e minuut kon GAE de 1-2 maken door matig verdedigen aan onze kant. 4 minuten later onnodig balverlies aan onze kant net buiten de 16 en de bal werd meteen fraai in de bovenhoek geplaatst, 2-2. GAE ruikt zijn kansen, speelt agressiever en met meer inzet. Volendam gaat nauwelijks de duels aan, zet geen druk en er gebeurt vrij weinig, tot 5 minuten voor tijd. In de 77e minuut weer slordig balverlies, nu in de voorhoede, waarop niet voldoende gereageerd wordt. Binnen 3 seconden ligt de bal weer in ons doel, 3-2. In de 78e minuut wordt op de middenlijn de bal doorgekopt op Jip, die weer richting doel rent en prima de 3-3 binnen knalt. In de 79e minuut wordt Jip weer gelanceerd, ditmaal wordt hij net buiten de 16 onreglementair gestopt, met rood als gevolg voor de GAE verdediger. De toegekende vrije schop weet de FC niet te benutten, dus meteen penalty’s.
Brooklyn, Kalleb, Jip en Robin schieten ze fraai binnen, Dani stopt er 2 heel knap, dus Volendam bekert door. GAE zien we in december terug in onze competitie.

Volgende week de 1e competitiewedstrijd thuis tegen FC Den Bosch.