• zaterdag, 03 sep 2016
  • Leestijd: 12 minuten

FC Volendam O19 laat zich gemakkelijk opzij zetten door AZ O19

AZ O19 - FC Volendam O19 (3-0)

FC Volendam O19 oefende zaterdagmiddag op het hypermoderne trainingscomplex van AZ in Wijdewormer tegen AZ O19. Een team dat niet op volle oorlogssterkte kon aantreden, aangezien bijna de helft daarvan voor Oranje O19 was opgeroepen. De Volendammers stelden teleur en maakten het hun tegenstanders verre van lastig. AZ maakte dankbaar en professioneel gebruik van de Volendamse fouten en won eenvoudig.

In de eerste twintig minuten was er van kwaliteitsverschil tussen beide teams nog weinig te merken. De beste kans op de openingstreffer was zelfs voor FC Volendam. Roy Tol werd echter, na een fraaie individuele actie van Jason Stekkel, net niet goed genoeg door hem weggestoken. Ons team combineerde bij vlagen heel aardig, maar moest halverwege de eerste helft toch een tegendoelpunt incasseren. Na matig verdedigend ingrijpen baande een Alkmaarse aanvaller zich solerend een weg om oog in oog met doelman Barry Lauwers te kunnen verschijnen. Hij liet Barry beheerst kansloos, 1-0. De openingstreffer had FC Volendam een beetje van slag gemaakt, want vanaf dat moment kwam men nauwelijks nog aan acceptabel voetbal toe. AZ heeft dan weliswaar vaardiger spelers, maar met name de wijze waarop de oranjehemden zich lieten aftroeven was teleurstellend. Veel meer dan de Volendammers lieten de AZ’ers blijken te willen winnen. Zij toonden wél de daarvoor vereiste bereidheid en intensiteit. Kort voor rust verdubbelde AZ de score. Opnieuw nadat FC Volendam verdedigend steken had laten vallen. Daarbij was ook de Alkmaarse spits nog eens volledig vrijgelaten. Hij kreeg alle tijd om de 2-0 te laten aantekenen.

Na de pauze was het afwachten of de boze woorden van de trainer hun uitwerking zouden hebben. De wil om het beter te doen dan in de eerste helft was er wel, maar het leverde geen resultaat op. FC Volendam kwam af en toe wel in de buurt van het vijandelijk doel, maar werd nimmer echt kansrijk. AZ bleef professioneel strijden voor elke meter en het beste van het spel houden. Na een uur spelen profiteerden zij in de omschakeling wederom van een verdedigend niet goed staand FC Volendam. Het doelpunt rook naar buitenspel, maar de invaller-grensrechter liet kennelijk zijn AZ-hart spreken en hield zijn vlag omlaag. Zo kon de IJslandse AZ’er zijn tweede treffer laten aantekenen en de stand op 3-0 brengen. In het laatste kwartier bleef de Volendamse aanval zich onmachtig tonen. Martijn van Oers kreeg nog wel tweemaal de kans om de eretreffer achter zijn naam te krijgen. Eerst zag hij zijn harde schot in de korte hoek uitstekend door de keeper gekeerd. In de slotminuut had hij zelfs een penalty verdiend. Hij werd binnen de 16 overduidelijk pootje gehaakt, maar de jonge arbiter had hem, zo verklaarde hij achteraf, slechts “over zijn eigen benen zien struikelen”. Het bleef dus bij 3-0.

Komende zaterdag staat in het Kras Stadion de eerste competitiewedstrijd op het programma. Tegenstander is dan PSV O19. En dat is, om de woorden van Louis van Gaal te gebruiken, “different cook”. De aftrap is gepland om 12.00 uur.

- (’23) 1-0 AZ (Jonathan Ingi Jonsson)
- (’41) 2-0 AZ (Des Kunst)
- (’60) 3-0 AZ (Jonathan Ingi Jonsson)

Opstelling FC Volendam O19:
Barry Lauwers, Yorno Tieman (’62 Dani Mes), Marco Tol, Darryl Bäly, Stan Veerman (’46 Kevin van Gasteren), Alex Plat (’62 Marco Speijk), Richie Owusu-ansah (’46 (Martijn van Oers), Jari Vlak, Jason Stekkel, Gani Meholli, Roy Tol (’62 Derry John Murkin)

Ajax O17 – FC Volendam O17 5-1

Zowel Ajax als Volendam had wat goed te maken, nadat beiden vorige week voor de beker werden uitgeschakeld door een tegenstander uit de eerste divisie. Volendam had nog de pech dat Mike niet door de warming-up kwam door een liesblessure.
Volendam begon goed aan de wedstrijd en de eerste helft ging redelijk gelijk op. Het eerste gevaar was dan ook van Volendam. Een goede voorzet van Dean werd net naast geprikt. Een paar minuten later hetzelfde beeld aan de andere kant. Een prima voorzet werd net over gekopt. Marcos had nog een aardig schot na een mooie aanval. Na een half uur spelen werd er wat onrustig uitverdedigd, een Ajacied pikte de bal op en speelde met een mooie boogbal de spits aan. Stan kon de bal nog net voor zijn voeten wegtikken, de spits liet zich vallen en we kregen onterecht een penalty tegen, 1-0. Twee minuten later volgde een eenvoudig 1-2'tje op rechts, pass op de spits en het was 2-0. Zo gingen we de rust in, gezien het spel een geflatteerde tussenstand.

De tweede helft ging door waar we gebleven waren, de teams waren gelijk aan elkaar. Maar na tien minuten kreeg Ajax een vrije schop op links, de bal werd breed gelegd en de linkerspits schoot de bal binnen. Toen was het zowel mentaal als conditioneel een beetje over bij Volendam. Aanvallend konden we het niet meer brengen en bij Ajax liep het steeds makkelijker. Via een kluts kwam de bal bij no. 9, die zijn derde doelpunt mocht maken. Enkele minuten later werd het 5-0 toen een schot via het been van een Volendamverdediger in het doel verdween. Shurny probeerde het nog met een afstandsschot, maar dat ging net over. Tien minuten voor tijd kreeg Volendam nog een vrije schop op rechts. Dean schoot hard en laag voor en via de kluts kwam de bal op de arm van een Ajacied, penalty. Deze werd onberispelijk in de hoek geplaatst door Vicente, 5-1.
Volgende week een oefenwedstrijd tegen AZ, de week erop spelen we voor het eerst dit seizoen in het stadion, en dat betekent punten pakken!

Opstelling FC Volendam O17:
Stan Zoetebier, Nick Kaaijmolen, Brian Plat, Brahim Atmani, Dean James, Bram van de Wiel, Marcos Meijer, Maxwell Asare (76e Niroel Kanhai), Jim Beers, Taye Lee (41e Shurny Marengo), Vicente Besuijen.

Sander Aarden

FC Volendam O15 – Spartaan’20 O15 1-1

Bekerwedstrijd (Spartaan wns)
De eerste serieuze wedstrijd van het seizoen tegen de in de landelijke tweede divisie uitkomende Spartaan ’20 startte verre van vlekkeloos. De tegenstander was geen onbekende. In het openingstoernooi bij Hollandia werd met 1 – 0 verloren van deze fysiek sterke ploeg.
De eerste helft verliep zeer rommelig, afspraken werden niet nagekomen en we leden onnodig veel balverlies, dit kostte kracht. Gelukkig hield de verdediging op een paar momenten het hoofd koel. Lex speelde een goede en degelijke wedstrijd en loste de probleempjes goed op, ook daar waar anderen steekjes lieten vallen. Ook de organisatie op het middenveld was soms niet goed, waardoor er te veel ruimte om te voetballen ontstond voor de tegenstander. De enige goede kans van de eerste helft was een vrije trap, prima genomen door Andrei. Helaas belandde deze in de handen van de keeper.

In de tweede helft, met verse krachten in de aanval en op het middenveld, startte FC Volendam sterk. Een prima uitgevoerde aanval, opgezet tussen Gedion en Ludnardo, werd uiteindelijk door de keeper goed verwerkt. In de negentiende minuut van de tweede helft brak Jaymillio door de verdediging na een uitstekende pass van Calvin. Voor een speler van de Spartaan het sein om binnen de 16 meter aan de noodrem te trekken. De terecht toegekende penalty werd door Sam helaas net naast het doel geschoten en misten we een goede kans om terecht op 1–0 te komen. Gelukkig was het in de 21e minuut wel raak. Jaymillyo maakte een uitgesproken spitsendoelpunt, de bal verdween tergend langzaam in het doel. In de resterende tijd kregen we nog wel kansen om de stand uit te bouwen, maar telkens stond de keeper van Spartaan in de weg. Vijf minuten voor tijd lukte het Spartaan om te scoren nadat ze eerst Timo op harde wijze onderuit gelopen hadden. Gelukkig kon Timo de wedstrijd uitspelen en werd het doelpunt afgekeurd. In de laatste minuut van de wedstrijd kreeg Spartaan een al dan niet terechte strafschop. Dit buiten kansje liet de tegenstander niet glippen en hiermee dwongen ze een gelijk spel af.
In de strafschoppen serie die volgde was de Spartaan gelukkiger dan FC Volendam. Grote waardering voor de mannen die de verantwoordelijkheid namen in deze penalty serie. Het blijft een loterij.

Omdat het team nog steeds geen vaste grensrechter heeft werd vandaag een beroep gedaan op de teamleider/grensrechter van Onder 13 jaar. Hiervoor onze hartelijke dank. Blijft nog steeds de oproep staan aan de ouders van Onder 15 jaar om zich te melden als vaste grensrechter van het team.

Opstelling FC Volendam O15:
Timo Molenaar, Teyrese Simons, Lex Veerman, Mitch van Kempen, Gedion Meridina, Mats Nadorp (35e Sam Lautenschutz), Camiel Dijkers, Amoah Sam (35e Calvin Twigt), Andrei Vossen, Gyani Manuel (35e Jaymillio Pinas), Ludnardo Schoop.

FC Volendam 014 verliest generale repetitie
Afgelopen donderdag heeft FC Volendam 014 de laatste oefenwedstrijd van de voorbereiding verloren van AZ 014. Na een gelijk opgaande eerste helft werd in de beginfase na rust de wedstrijd beslist door twee vroege, opeenvolgende doelpunten van AZ. Na een ruststand van 1-0 werd het uiteindelijk 4-1 voor de thuisploeg.
Deze laatste oefenwedstrijd van het seizoen was een goede test om te kijken hoe we ervoor stonden. Al heel vroeg in de wedstrijd kwam AZ op een 1-0 voorsprong. Na dit doelpunt en nog een heel grote kans voor AZ had Volendam de zaakjes verdedigend aardig onder controle. Vanuit die controle werden ook wij met speldenprikjes af en toe gevaarlijk. Zo kwam Deshawntey goed door op de linkerkant maar had net iets te lang tijd nodig om de vrijstaande Wilkins en Milijano in stelling te brengen. De grootste kans kwam ook op naam van Deshawntey. Hij verscheen alleen voor de doelman. Helaas verdween zijn poging net naast de paal.
Pal na rust was de wedstrijd heel vroeg gespeeld. In een zeer kort tijdsbestek scoorde AZ twee keer binnen de vijf minuten wat een 3-0 tussenstand betekende. Kort hierna scoorde Deshawntey de 3-1 na een knappe individuele actie. Volendam leek iets meer grip te krijgen en verscheen steeds vaker op de helft van AZ. Zo pareerde de doelman van AZ nog een goed schot van Mitchi in de korte bovenhoek. Ook toonde Thomas nog zijn kunsten door een mooie pegel van afstand onder de lat vandaan te tikken. AZ scoorde nog een keer wat de 4-1 eindstand betekende. Opnieuw een aantal goede leermomenten waarvan we al heel snel mogen laten zien dat we er ook echt van hebben geleerd.
Volgende week krijgen we namelijk al een herkansing in de opening van het seizoen opnieuw uit tegen AZ.

Opstelling FC Volendam 014:
Mike Bakker (36e Thomas Brand), Tim Stouthart (36e Daan Sier), Sam Leijen (Milijano Anastatia 55e), Levi van Duijl, Joey Antonioli, Calvin Twigt, Gyani João Manuel, Jerôme Jager, Wilkins Afriyie (Mitchi Huijsman 36e), Milijano Anastatia (Björn Schaap 36e) , Deshawntey de Sanders (Wilkins Afriyie 55e)

1-0 3e minuut AZ
2-0 37e minuut AZ
3-0 39e minuut AZ
3-1 41e minuut Deshawntey de Sanders
4-1 60e minuut AZ

Emmen O13 –FC Volendam O13

Na enkele oefenwedstrijden met wisselende uitslagen was het zaterdagochtend vroeg in Emmen de eerste wedstrijd van het seizoen om het echie. De mannen van trainer Tamer waren de weken ervoor goed getraind en waren klaar voor de start. In het begin van de wedstrijd was het een beetje zoeken, maar snel werd er goed druk gezet en gecombineerd en dit tot volle tevredenheid van de technische staf. Volendam had het overwicht en dit resulteerde in enkele kleine kansen, maar in de zeventiende minuut was het raak: Jessy Lobbes kreeg de bal aangespeeld en vond Wesly Artmanni en het 1e doelpunt van het seizoen was een feit, 0-1. Volendam hield het betere van het spel en kort erna werd Wesley op rechts erop uit gestuurd en vlak bij de achterlijn werd de bal voorgegeven en met een mooie snoekduik (a la van Persie) werd de bal tegen de touwen gekopt door Edwin Ansah en dat betekende 0-2 in de 23e minuut . Volendam had geen last van kermis in de benen en in de 28e minuut mocht Wesly een vrije trap nemen vanaf ca 25 meter en via de keeper werd het derde doelpunt een feit, 0-3 en ruststand .

Na de rust was er een mindere periode en werden er kansjes weggegeven (en een grote kans: een penalty), maar die werden allemaal gekeerd door sluitpost Berend Hoving .Na ongeveer twintig minuten in de tweede helft was er een mooie actie vanuit het middenveld waar Daan Sier een prachtige steekpass tussen twee spelers doorgaf naar Soufian Nelson en die wist er wel raad mee en zette de einduitslag 0-4 op het scorebord .
Jongens, de eerste drie punten zijn binnen en volgende week volgt FC Utrecht thuis.