Jeugdverslagen FC Volendam 30 november 2019

• zondag, 01 dec 2019
  • Leestijd: 7 minuten

FC Volendam O16 - Ajax O16 (1-3)
De eerste wedstrijd uit bij Ajax eindigde in een spectaculaire 3-4 overwinning en de verwachting was dat Ajax dit deze dag wel even zou komen rechtzetten. De eerste speldenprikjes waren echter van FC Volendam. Na een overtreding van Ajax op het middenveld liet de scheidsrechter goed doorspelen en Ziggy kon alleen nog maar door een overtreding randje zestien worde gestuit. Helaas krulde Max de bal net over. Er was echter geen tijd om adem te halen, want kort daarna weer een goede aanval over rechts, maar de keeper kon de inzet keren. Ajax werd na een kwartier pas voor het eerst gevaarlijk na een te korte terugspeelbal op Berend, maar hij was attent. Kort daarna omzeilde Ajax de buitenspelval en de voorzet op maat belandde bij twee vrijstaande Ajax-spelers waarvan er één in kon koppen. Weer stond Berend echter op zijn post met een uitstekende redding. Ajax werd nu sterker. FC Volendam moest terug, maar beet veelvuldig goed van zich af. De kansen aan beide kanten stapelden zich nu op. Eerst een hele mooie aanval van achteruit die door Jaco en Tim werd opgezet. De bal kwam bij Max en die speelde Ziggy helemaal vrij voor de keeper, maar tot ontzetting van iedereen aan Volendamse zijde rolde de bal langs de verkeerde kant van de paal. Daarna onderbrak Lequincio de opbouw van Ajax. Hij ontfutselde op karakteristieke wijze de bal en met drie man tegen één konden we op weg naar het doel van Ajax. Helaas koos hij voor eigen succes en zijn te gehaaste schot werd geblokkeerd. Daarna was Ajax aan de beurt en het scoorde zelfs, maar het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Vlak voor rust kwam Ajax dan wel op voorsprong. Een vrije trap aan de zijkant randje zestien werd á la Ziyech genomen en keurig ingekopt. Bijna niet te verdedigen dit soort ballen en FC Volendam op achterstand, 0-1. Bijna sloeg FC Volendam direct terug met Lequincio die op rechts weg was, maar bij zijn goede voorzet kwam Ziggy een teenlengte te kort. In de laatste minuut van de eerste helft een tweede domper voor het goed spelende FC Volendam. De spits van Ajax werd ingespeeld op de zestien meter en schoot de bal meedogenloos hard en onhoudbaar in de hoek langs Berend, 0-2.

Deze domper werkte door in de tweede helft. FC Volendam probeerde er wel wat van te maken, maar was eigenlijk machteloos. Ajax vond het wel prima zo en wekte de indruk zich verder niet meer druk te willen maken. Na een kwartier gerommel aan beide kanten kwam hierin opeens verandering. Na wederom een prima aanval van achteruit kwam de bal bij Lequincio die goed de zestien insneed en de bal in de lange hoek inschoot. Opeens was het 1-2 en weer van alles mogelijk. Dit gaf de Volendammers burgermoed. Tom gaf vanaf links achteruit een prima pass op Max die op de keeper kon afstormen, maar binnen de lijnen toch echt onderuit werd getrokken. De verder goed leidende scheidsrechter maakte hier toch zijn enige misser, want de overtreding was overduidelijk, maar het spel ging verder met een corner. De bal belandde bij Tiago, maar zijn schot werd door de keeper gered. En zo snel als de wedstrijd opeens weer tot leven was gekomen, zo snel was het ook weer over. Halfslachtig ingrijpen achterin en Ajax was weg, maar gelukkig kon Berend weer redding brengen ten koste van een corner. De genomen corner kwam in de kluts rond de penaltystip en opeens lag de bal wel achter Berend en was het 1-3. In tegenstelling tot de vorige wedstrijd kon FC Volendam het nu niet meer opbrengen zich weer op te richten en de wedstrijd ging als een nachtkaars uit. Een overwinning voor een effectiever Ajax, maar voor FC Volendam had hier veel meer in kunnen zitten.

Scoreverloop
35. Ajax 0-1
40. Ajax 0-2
53. Lequincio Zeefuik 1-2
70. Ajax 1-3

Opstelling
Berend Hoving, Tim Stouthart, Jaco Vonk, Tom Smit, Edwin Ansah, Tiago Lauwerens, Lequincio Zeefuik, Myron Mau-Assam (Daan Sier), Max Boateng, Ezechiel Fiemawhle, Cherno Axwijk
Geblesseerd: Elmo Pieters, Faas Ermers, Jessy Lobbes, Joël van der Wilt, Junior Driessen

FC Volendam O14 – Excelsior O14 (2-2)
Een week na de gewonnen topper en kraker tegen FC Utrecht stond de wedstrijd tegen ‘angstgegner” Excelsior op het programma. In de uitwedstrijd werd er pas ver in blessuretijd fortuinlijk één punt meegenomen naar Volendam. De mannen waren dus gewaarschuwd dat dit dus geen makkie zou worden.

FC Volendam begon sterk aan de wedstrijd. Excelsior werd op eigen helft vastgezet. De passing bij FC Volendam was echter meerdere keren niet nauwkeurig. Een breedtebal werd vrij eenvoudig onderschept en Excelsior brak snel uit. Een FC Volendam-verdediger moest een overtreding net buiten het strafschopgebied maken om erger te voorkomen. Dat bleek slechts uitstel van executie te zijn. De directe vrije trap werd snoeihard ingeschoten en doelman Vince Helder was kansloos. Zo kwamen de bezoekers op een 0-1 voorsprong. FC Volendam liet zich niet van de wijs brengen en bleef het overwicht in de wedstrijd houden. Er werden kansen gecreëerd, maar de goede eindpass of de scherpte bij de afronding ontbrak. Daarbij liet ook de doelman van Excelsior zijn kwaliteiten zien. Na een prima schot van Robin van Cruijsen op de lat werd de rebound door John Pisani ingekopt en daarmee bracht hij beide ploegen weer op gelijke hoogte: 1-1. Deze stand bleef staan tot de rust en dat mocht FC Volendam zich toch wel aanrekenen, want dit was niet in overeenstemming met de krachtsverhoudingen in het veld.

Gelukkig was er nog een tweede helft, waarin dit kon worden rechtgezet. Dit bleek toch anders te gaan. Excelsior kwam beter uit de kleedkamer en het spel golfde meer over en weer. Er was geen groot overwicht meer voor FC Volendam. Uit een pass van Kyeno Koeleman wist spits Jesper Tielemans zijn doelpuntje weer mee te pikken. Hij bracht FC Volendam op een 2-1 voorsprong. Dit bracht geen rust in de ploeg. Doordat de beslissende derde treffer uitbleef bleef Excelsior in de race. Het was duidelijk te zien dat zij meer risico namen en op jacht waren naar punten. Er volgden kansen aan beide zijden. Het positiespel van FC Volendam was beter, maar mede door de onnauwkeurigheid bleef de tegenstander erin geloven. Dit leidde opnieuw tot een directe vrije trap dicht bij het strafschopgebied van FC Volendam. Na een wederom keihard ingeschoten vrije trap kwamen de Kralingers uit Rotterdam op gelijke hoogte: 2-2. Beide teams gingen vervolgens vol voor de overwinning. Een treffer kon aan beide zijden vallen, maar toen de scheidsrechter een einde maakte aan de wedstrijd was het gewoon nog 2-2 en werden de punten broederlijk gedeeld. FC Volendam kwam in punten op gelijke hoogte met FC Utrecht, maar vanwege een beter doelsaldo/onderling resultaat kan het zich koploper noemen. Toch was de teleurstelling dit keer groter dan de vreugde. Er volgen nog twee zware finales om de hoogste plaats in de deze competitie vast te houden en als kampioen de winterstop in te gaan.

8. Excelsior 0-1
31. John Pisani 1-1
50. Jesper Tielemans 2-1
61. Excelsior 2-2