Jong FC Volendam mag ook weer aan de bak

• donderdag, 09 jan 2020

Na een verdiende vier weken "rust" gaat ook voor Jong FC Volendam dit weekend de competitie weer van start. En de mannen mogen hun borst nat maken, want titelfavoriet Katwijk komt op bezoek.

Katwijk is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de top van het amateurvoetbal, maar tot eind jaren tachtig waren ze gewoon een clubje in de derde klasse. Maar na twee kampioenschappen op rij mochten ze zich in 1989 melden op het hoogste niveau, toen nog eerste klasse. De club had de ambitie op prijzen te gaan pakken en dat duurde ook niet lang. In het vierde seizoen was de eerste titel al een feit. Er volgden er zelfs drie op rij! Ondanks dat ze in 1995 ongeslagen bleven in de competitie, bleef het wel bij de afdelingstitel. De twee seizoenen er voor mochten ze zich zelfs tot algeheel amateurkampioen laten kronen. Daarna volgden wat wisselvallige seizoenen. In 2000 lukte echter wel weer alles en pakten ze hun derde ster. Het volgende succes liet dertien jaar op zich wachten. Ongeluksgetal? Dat seizoen niet, want ze mochten in juni hun vierde ster toevoegen, maar het seizoen er op werd een drama... Katwijk eindigde als veertiende en degradeerde als regerend landskampioen uit de Topklasse. Het seizoen Hoofdklasse waren ze met afstand de beste en werden dan ook dik verdiend kampioen. Ze waren dus precies op tijd terug in de Topklasse voordat uitgemaakt ging worden wie in de Tweede en Derde Divisie uit mocht gaan komen. Met een derde plaats werd het de Tweede Divisie. Na de derde plaats in het eerste seizoen viel twee seizoenen geleden de beslissing op de laatste speeldag tegen directe concurrent Kozakken Boys. Door een doelpuntloos gelijkspel in Werkendam behield Katwijk de marge van twee punten en kroonde zich tot kampioen. Afgelopen seizoen konden ze dit niet herhalen en moesten ze genoegen nemen met plek vijf. Dit seizoen werden ze door de kenners als de grootste favoriet naar voren geschoven. Ze doen dan ook nog steeds mee om de titel, maar er zijn meer kapers op de kust.

Voor Jong FC Volendam zit de gewennings periode er nu wel op. Het wordt tijd om nu te gaan oogsten. Voor de winterstop leken we de goede weg ingeslagen te hebben, maar door de forse nederlaag in Noordwijk gingen we toch in mineur de winterstop in. We mogen nu dus direct in actie komen tegen één van de beste ploegen. Gezien het niveau van de Tweede Divisie maakt dat eigenlijk niet zoveel uit. En tegen hoger aangeslagen teams presteert de ploeg ook wat beter. Het is bovendien afwachten hoe alle teams uit de winterstop zijn gekomen. Hier en daar wat mutaties of mutaties die er nog aan zullen komen. Met nog achttien wedstrijden te gaan heeft de ploeg van Berry Smit en Johan Plat nog alle kans om zich de middenmoot in te voetballen. Zaterdag kan de eerste stap gezet worden in ons eigen Kras Stadion. Er wordt om 15:00 uur afgetrapt.