Jong FC Volendam verbreekt "vloek" bij Excelsior Maassluis

• zondag, 04 okt 2020
  • Leestijd: 6 minuten

We schrijven zondag 26 mei 2019. Na een 1-6 overwinning staat de ploeg van Johan Steur met de kampioensschaal in de hand op het veld van HSC '21. Promotie naar de Tweede Divisie was een feit. Tot zaterdag was dat de laatste keer dat er met een overwinning terug naar Volendam werd gereisd. De "vloek" van het buiten Volendam niet kunnen winnen werd in Maassluis eindelijk verbroken.

Troosteloos

Onder troosteloze omstandigheden verschenen de teams van Excelsior Maassluis en Jong FC Volendam op het veld. Het was koud, het regende en er waren op zo'n 20 personen na geen mensen om het veld om de teams aan te moedigen. Je vraagt je dan ook wel af of dit is wat je wilt. Maar goed het gaat blijkbaar niet om de personen om het veld, maar om de spelers. Er moest dus gevoetbald worden zonder publiek. De mensen die er wel waren werden ook niet erg warm van het vertoonde spel in de eerste helft. Sekou Sylla dacht dat de weer fitte doelman Barry Lauwers misschien daardoor wel wat zou indutten. Van een meter of 30 probeerde hij het maar eens. Maar Barry Lauwers is blij dat hij weer onder de lat staat en tikte de bal stijlvol over het doel.

Na ruim tien minuten kwam de ploeg van Johan Plat voor het eerst gevaarlijk in de zestien van de tegenstander. De voorzet van Robin Schulte was achter een prooi voor doelman Jean-Paul van Leeuwen, voordat Dyllandro Panka gevaarlijk kon worden. Met ongeveer een half uur op de klok kwam de thuisploeg twee keer dichtbij een doelpunt. Vooral de eerste was een flinke kans. Na een mooie aanval over rechts kwam de bal voor de voeten van Sekou Sylla, maar die mikte de bal naast de goal. Maar de beste kans voor de rust was toch voor Jong FC Volendam. Een verre ingooi van Sam Lautenschutz kwam via Leon Maloney en Jim Beers voor de voeten van Calvin Twigt. Oog in oog met doelman Van Leeuwen maaide hij echter half over de bal en zag de bal zo de handen van de doelman in stuiteren. Doordat Barry Lauwers nog een foutje van de verdediging herstelde gingen de ploegen met 0-0 de kleedkamers in.

Goals

Waar het voor de rust redelijk gelijk op ging, met wat meer mogelijkheden voor de thuisploeg, nam Jong FC Volendam direct vanaf de aftrap van de tweede helft het heft in handen. Na een minuut of tien spelen won Jip Molenaar op kracht een duel en speelde bal direct diep op links. Het was de basis van een hele mooie en lange Volendam aanval. De ingevallen Josh Flint gooide opende op rechts, waar Jay Kruiver de bal ontving. Na een prima combinatie met Calvin Twigt zette hij de bal voor. Iedereen van de thuisploeg dacht dat de bal achter zou gaan, maar bleef binnen. Leon Maloney was wel attent en zette de bal voor. Jim Beers kwam voor zijn verdediger en de doelman en tikte zo de bal in het doel: 0-1.

Net als een week eerder ging Jong FC Volendam direct door. Jay Kruiver had oog in oog met de doelman de 0-2 op zijn schoenen, maar doelman Van Leeuwen redde. Die zelfde Kruiver bleef daarna goed druk zetten, maar daar profiteerde Excelsior ook van met zo'n twintig minuten op de klok. Doelman Van Leeuwen kon namelijk de bal links naar voren schieten voordat Jay Kruiver er tussen zat. Excelsior speelde dit voortreffelijk uit. Sekou Sylla zette met een mooi balletje jongeling Marius van Mil voor doelman Barry Lauwers en rondde koel af. Zo stond het weer gelijk. Maar het kopje ging niet hangen bij de oranjehemden.

Winst

Leon Maloney kreeg twee vrijetrappen te nemen. Met de eerste had de doelman veel problemen, maar kon uiteindelijk door de verdediging opgeruimd worden. De volgende had de doelman geen antwoord op, maar viel op het dak van het doel. Toch kreeg Leon Maloney in een normale spelsituatie een nog veel betere kans, echter kon de doelman weer redding brengen. Hij redde echter niet helemaal perfect. Hij sloeg de bal namelijk zo richting Josh Flint. Deze twijfelde geen moment en schoot de rebound in eens langs de doelman.

Met nog vijf minuten op de klok leek Jong FC Volendam dan toch eindelijk te doen wat het meestal tegen zich zag gebeuren. Een echt slotoffensief van de thuisploeg kwam er niet, maar het team van Johan Plat speelde het dit keer wel uitstekend uit. Roy Tol bleef druk zetten op de doelman en lokte zo een foutje uit. Van Leeuwen schoot de bal tegen Roy Tol aan en de bal stuiterde richting achterlijn. Tol kon hem net binnenhouden, kapte zijn verdediger uit en schoot heerlijk de bevrijdende 1-3 tegen de touwen. Zo boekte Jong FC Volendam een dik verdiende overwinning in Maassluis. De eerste helft was redelijk gelijkwaardig met de meeste mogelijkheden voor de thuisploeg, maar zeker op basis van de tweede helft waren de drie punten meer dan verdiend!

Scoreverloop
57' Jim Beers 0-1
69' Marius van Mil 1-1
84' Josh Flint 1-2
90+4' Roy Tol 1-3