MIC 15: Dag 1

• donderdag, 02 apr 2015
  • Leestijd: 8 minuten

FC Volendam C1: Voetbal van een andere orde
Op woensdag 1 april mocht FC Volendam C1 aantreden tegen Club Atletico Almafuerte uit Argentinie. Al bij aankomst werd duidelijk dat dit een pittige wedstrijd zou worden tegen spelers die een jaar ouder zijn en allemaal een behoorlijk postuur met zich meebrachten, laat staan een Argentijns temparament.
Het strijdplan werd snel duidelijk. Houd de Argentijnen ver van het doel af en geef ze geen mogelijkheid hun fysieke voordeel te benutten. Dat plan lukte vanaf het begin direct vrij aardig. De Volendammers voelden dat zij technisch en tactisch beter waren en het lukte om in het begin van de wedstrijd de wedstrijd naar zich toe te trekken. FC Volendam C1 durfde druk te geven, schuwde het duel niet en dit leidde in de 1e helft tot een goede kopkans van Maxwell na goed doorzetten en druk geven van Vicente aan de rechterkant. Maxwell kopte rakeling naast. Vlak daarna had Vicente zelf de kans op de 1-0, maar de keeper stond een tegengoal in de weg.

Het werd duidelijk dat met 'over the floor' voetbal zo als Van Gaal het zou zeggen, dus over de grond, er kansen waren tegen dit stevige Argentijns team. De C1 benutte dit goed en was voetballend dus ook heer en meester. Uiteindelijk leidde dit tot een goal van Maxwell die met veel frommelwerk zich uitstekend langs de Argentijnse kolossen werkte en zeer beheerst afrondde. Na de 1-0 van de C1 werd de wedstrijd onvriendelijker, fanatieker. Uit een vrije trap voor FC Volendam C1 had Jim twee pogingen nodig om zich los te maken van zijn tegenstanders om al koppend de 2-0 op het scorebord te zetten.

Dat was duidelijk tegen de plannen van de Argentijnen in, die nu uit een ander vaatje gingen tappen. De beuk ging erin. Volendam had geen enkele andere keuze dan mee te gaan in het Argentijnse geweld. Daarbij geldt altijd: mee gaan in het geweld en het verstand de boventoon laten voeren. Altijd blijven nadenken. Corners en vrije trap weggeven waren eigenlijk uit den boze in deze fase van de wedstrijd, maar vlak voor rust scoorde Almafuerte toch uit een vrije trap, dat fraai werd genomen door hun linksbenige nummer 11.

Na het rusten met een 2-1 stand startte de 2e helft met een ander spelbeeld. De eerste helft was Volendam duidelijk beter, de 2e helft begon gelijkwaardiger. Bram stuurde Vicente weg en vlak daarna stuurde Redouane ook Vicente weg. Twee keer stond de keeper van Almafuerte een genadeslag in de weg.

Daarna werden gevaarlijke en onnodige corners weggegeven dat Almafuerte zo maar de kans gaven om terug te keren in de wedstrijd. Gelukkig werd erger voorkomen door uitstekende reddingen van een goed keepende Rob.

In het laatste kwart van de wedstrijd voerde de tegenstander de druk en de hardheid op. Daar hoorden theatrale stukjes en Zuid-Amerikaanse passie allemaal bij. De C1 werd geconfronteerd met een nieuw fenomeen: soms moet je oorlog voeren om elke meter om te overleven op een manier dat we niet altijd kennen in de weerstand die we zien van Nederlandse BVO's. Hard zijn, gemeen zijn, overtredingen maken en ontvangen hoorde er allemaal bij. De voorzichtige pogingen om tijd te rekken aan Volendam zijde werden doorzien en vroegtijdig in de kiem gesmoord door de scheidsrechter.

Het werd een prachtige leerervaring!

FC Volendam C1: Herkenbaar voetbal

Vandaag trof de C1 in Sant Feliu de Guixols een tegenstander dat herkenbaar voetbal speelde, Girona U16. Een middenveld met de punt naar achteren. Eigenlijk zo als alle Catalaanse ploegen hier in de regio spelen in navolging van de jeugd van FC Barcelona, RCD Espanyol en het wat verder gelegen Real Madrid. Een huisstijl dat we in Nederland ook vaak tegenkomen.

Girona komt uit in de Segunda Division en is wat dat betreft als club te vergelijken met FC Volendam. Het huist ook in een gezellig klein stadion vergelijkbaar met het Kras Stadion. In de eerste helft waren de intenties van de C1 duidelijk. Tempo maken en gewoon voetballen. Daardoor werd het eigenlijk een hele leuke wedstrijd om naar te kijken, want ook Girona zocht de voetballende oplossing. Uit een vrije trap wist een Girona speler nog te herinneren hoe Maradona ooit scoorde tegen Engeland in 1986, maar in deze handsbal trapte de scheidsrechter niet. Het leverde de speler wel een gele kaart op. De C1 speelde goed en gecontroleerd, maar kon toch niet voorkomen dat Girona steeds meer oprukte. Een snelle pass van Mike op Justin en van Justin op Jim bracht Jim in scoringspositie net buiten de 16, maar helaas ging de bal net naast. Het strijdplan bleef vooral om doeltrappen lang te nemen het middenveld in om van daaruit te strijden om de afvallende bal en de tegenstander ver van het doel te houden. Intussen pegelde een Girona speler de bal snoeihard op de onderkant lat en alleen het engeltje op de lat weet of de bal wel of niet achter de doellijn stuiterde, maar wat telt is dat de scheidsrechter er geen doelpunt in zag. Toch lukte het Girona om vlak voor rust op een 0-1 voorsprong te komen. Een volledig mislukt schot vervormde zich tot een 'briljante' steekpass en de oplettende rechtsbuiten rondde dit buitenkansje af.

In de rust nam Fons het woord bij de verdedigers en keepers en Sander bij de middenvelders en aanvallers.

In de 2e helft was er iets meer druk naar voren van de C1. Een Girona speler verloor zijn hoofd en begin een domme overtreding op Dean dat hij moest bekopen met een rode kaart. Vanaf de bank was dit het signaal om nog aanvallender te gaan spelen en Mike werd vanwege zijn lengte en fysieke mee naar voren gestuurd. De omzetting was nog niet gedaan of Mike bediende Shurny die de 1-1 aantekende. Helaas was nog een prima steekpass de verdediging de nummer 11 van Girona even kwijt wat de 1-2 betekende. Vrije trappen weggeven rond de 16 betekende gisteren al een tegengoal, maar ook vandaag moest aan de noodrem getrokken worden door de achterhoede. De mooi genomen vrije trap betekende een 1-3 achterstand. Shurny wist er nog wel 2-3 van te maken uit een lange bal van Stan, maar er was onvoldoende tijd over om te strijden voor een gelijkspel. Shurny scoorde met het hoofd na goed doorlopen op de keeper. Girona was niet noodzakelijk beter, maar uiteraard fysiek wel wat verder dan onze jongens die tot de bodem gingen om er een mooie wedstrijd van te maken. En dat werd het. Een nederlaag, waarbij de mannen weer met een stukje leerervaring met opgeheven hoofd het veld konden verlaten al deed het bij een aantal jongens goed zeer. Er zal een moment komen in de resterende competitie, waarbij de ervaringen van dit toernooi nog van pas gaan komen in de komende weken. Dat weten wij alvast waar zij die ervaring opdeden.

FC Volendam C2: twee gespeeld 1 punt
In de goede week zijn vier teams van FC Volendam afgereisd naar Spanje om aldaar deel te nemen aan het MIC-15 toernooi. Een gerenommeerd toernooi waar veel gerespecteerde clubs aan meedoen. Na een stormachtige reis zijn de FC D1 en de FC C2 neergestreken in Platja D'Aro en de FC C1 en FC B2 in Lloret de Mar.

Voor de FC C2 begon het toernooi op woensdag 1 april met een wedstrijd tegen UD Perfeccionamiento Global. Deze wedstrijd werd in Begur gespeeld. Voor de talrijke meegereisde supporters begon er rond 15.00 uur een lekkere zon te schijnen, waardoor een en ander bepaald niet als een straf werd ervaren. De C2 speelde een redelijke partij voetbal tegen deze tegenstander. Volendam had na een aftastperiode het betere van het spel maar wist uiteindelijk goede kansen in de tweede helft niet te benutten. Vermeldenswaardig was een afstandsschot van Milo Bandringa op de lat en een inzet van Victor van Montfort op de paal. Jammer maar net geen drie punten. Eindstand 0 - 0

Donderdagochtend beleefden onze jongens hun finest hour. Er moest namelijk worden gespeeld tegen de leeftijdsgenoten van FC Barcelona. Een degelijke eerste helft leverde een ruststand op van 0-0. Na rust wist Barcelona het surplus aan kwaliteit om te zetten in klinkende munt. Men liep uiteindelijk uit naar 3-0. Opvallendste speler was de nummer 10 van Barcelona. Een echte rasvoetballer met een fluwelen linker. Wellicht dat hij over een jaar of wat via de TV te volgen is. Donderdagavond om zeven uur wordt de wedstrijd door de toernooi organisatie via internet uitgezonden. Zie de link verderop de FC Volendam site. Vanmiddag om 17.00 uur speelt Volendam C2 de derde poulewedstrijd. Die moet gewonnen worden om meen rol van betekenis te spelen.