Nieuwe rol O19 & O21 voor betere doorstroming jeugdtalenten

 • dinsdag, 09 jul 2024
 • Leestijd: 6 minuten
 • Bron: FC Volendam

Met ingang van het seizoen 2024-2025 zijn er nieuwe ontwikkelingen voor de twee teams onder het eerste elftal. Er komt een nieuw Onder 19-team (vorig seizoen Onder 18), die onder de BVO-tak komt te vallen. Samen met Jong FC Volendam (Onder 21) gaan deze teams het eerste elftal voorzien van doorstroom van talenten.

Wijziging voetbal piramide

Met ingang van seizoen 2024-2025 is door de KNVB in samenspraak met alle BVO’s besloten om de structuur aan te passen en alle Onder 18-teams te wijzigen naar Onder 19. Met deze wijziging wordt beoogd om enerzijds de stap richting de Onder 21 en/of het eerste elftal minder groot te maken en anderzijds om talenten die wat meer tijd nodig hebben om te ontwikkelen, een jaar langer de tijd te geven. Op die manier hoeven clubs niet al in de Onder 18-lichting besluiten te nemen over het al dan niet doorstromen naar de profomgeving.

Invulling nieuwe O19

De nieuwe O19 krijgt binnen FC Volendam een andere invulling dan de Onder 18, dat afgelopen seizoen de landelijke beker won, in de voorgaande jaren. Waar de O18 de afgelopen seizoenen een integraal onderdeel en sluitstuk vormde van de jeugdopleiding, valt de nieuwe Onder 19 komend seizoen onder de BVO-tak en gaat direct, of indirect via Onder 21, de hoofdmacht voorzien van nieuwe talenten.

Hoofd Jeugdopleiding Cees Keizer licht de nieuwe situatie bij FC Volendam toe. “Samen met technisch directeur Patrick Busby hebben we gekeken naar een nieuwe inrichting van de interne voetbalpiramide. Wij zagen dat het de afgelopen seizoenen voor jonge spelers een grote stap is om bij het eerste aan te haken. Om de komende seizoenen top Keuken Kampioen Divisie / Eredivisie te kunnen spelen is het nodig om spelers beter te kunnen voorbereiden op wat er op dat niveau wordt gevraagd, met name op fysiek vlak. Door voor de nieuwe O19 een vergelijkbare topsportomgeving te creëren als voor de Onder 21 verwachten wij dat de stap naar het eerste - of indirect via Jong - makkelijker zal verlopen.“

Komend seizoen krijgt de O19 een vaste staf en traint twee keer per dag op de dagen maandag, dinsdag en donderdag. Op deze manier wordt de topsportomgeving voor O19 dichterbij de situatie van O21 en de hoofdmacht gebracht.

Staf Onder 19

 • Rowdy Nossent: Trainer/coach (foto uiterst links)

 • Arjen Zwaan: Trainer/coach (foto uiterst rechts)

 • Jari Koen: Performance therapeut (foto derde van links)

 • Charalampos Seferos: Performance coach (foto tweede van links)

Invulling Onder 21

Voor de Onder 21 geldt dat dit team nog steeds een belangrijke brugfunctie vervult tussen de O19 enerzijds en het eerste elftal anderzijds om jonge talenten zo goed mogelijk te begeleiden en richting eerste elftal te laten doorstromen. Technisch directeur Patrick Busby juicht deze ontwikkeling toe. “De O21 is er voor de talenten die extra tijd nodig hebben. Het gaat hier om spelers die niet meer in de O19 kunnen spelen maar nog steeds wel een grote potentie hebben om door te stromen richting eerste elftal. Deze groep spelers wordt in de O21 aangevuld met jonge spelers die bij het eerste elftal nog niet volledig kunnen aanhaken en/of spelers uit de O19. Deze mooie mix vormt een groep die elkaar uitdaagt en in zichzelf investeert om uiteindelijk het betaald voetbal te halen. Samen met de O19 gaat de O21 enorm belangrijk zijn voor de doorstroom van jonge talenten naar het eerste elftal.”

Het afgelopen seizoen is de staf van O21 na het doorschuiven van trainer Michael Dingsdag tussentijds gewijzigd en heeft jeugdtrainer Ridwan Schouten tijdelijk de honneurs waargenomen. Schouten blijft met ingang van komend seizoen de trainer van O21, terwijl Michael Dingsdag assistent-trainer blijft bij het eerste elftal. Schouten zal worden bijgestaan door twee oude bekenden van de club: Maikel van der Werff en Charles Dissels. Beiden zullen Schouten doordeweeks en op wedstrijddagen ondersteunen.

Staf Onder 21

 • Ridwan Schouten: Trainer/coach (foto tweede van links)

 • Maikel van der Werff: Trainer/coach (i.o., foto derde van links)

 • Charles Dissels: Individueel trainer (foto uiterst rechts)

 • Abderrahim Dahmani: Performance therapeut (foto uiterst links)

 • Tom van Koeveringe: Performance coach (ontbreekt op de foto)

Jeugdspelers belonen met contract

Een andere ontwikkeling die de afgelopen weken zichtbaar werd is het eerder vastleggen van jeugdspelers. "Wij vinden het als opleidingsclub belangrijk dat onze beste jeugdspelers doorstromen naar ons eerste elftal”, belicht Busby. “Goede scouting en de jeugdopleiding zijn voor deze club belangrijke pijlers. Wij zijn geen rijke club die veel spelers kan kopen en zullen daarom altijd afhankelijk zijn van onze jeugd. Wij zien daarom ook graag dat onze jeugdspelers de opleiding doorlopen, daarna van waarde zijn voor het eerste elftal en vanuit daar eventueel een mooie vervolgstap maken waar zowel de speler als de club profijt van hebben. Om de kans hierop te vergroten is het nodig dat wij jeugdspelers die zich sterk ontwikkelen al in een vroeg stadium een contract aanbieden.”

Busby vervolgt: “Dit gaat uiteraard altijd hand in hand met het maken van een ontwikkelplan waarmee we dit gezamenlijke doel kunnen behalen. Dit biedt spelers een signaal van vertrouwen en voor de club geeft het meer zekerheid dat spelers ook daadwerkelijk het eerste zullen halen en dus niet te vroeg voor een habbekrats de deur uitlopen. Wij zijn blij dat wij dit de afgelopen periode met enkele spelers hebben kunnen doen en zullen ook doorlopend de ontwikkeling van alle andere talenten in de gaten blijven houden."

Tekst & foto's: FC Volendam