Ruime nederlaag tegen Sparta

• zondag, 12 nov 2023

In de zondagwedstrijd nam FC Volendam het in eigen huis op tegen Sparta Rotterdam. De thuisploeg keek al vroeg tegen een achterstand aan door een goal van Bart Vriends, maar kon snel via Milan de Haan de gelijkmaker scoren. Net voor rust kreeg de uitploeg weer de voorsprong via Joshua Kitolano: 1-2. In de tweede helft was het zoeken naar kansen voor beide ploegen, maar in de slotfase kreeg de Rotterdamse ploeg de grootste kansen en verzilverden deze via Vriends en Arno Verschueren waardoor de wedstrijd in 1-4 eindigde.

Volendam begon aanvallend aan de wedstrijd. De Oranjehemden hadden meer overwicht en balbezit, maar het was de uitploeg die al vroeg op een 0 - 1 voorsprong kwam. In de 7e minuut kopte Bart Vriends raak na een vroege voorzet van Joshua Kitolano.

Snelle gelijkmaker

De FC liet zich niet van de wijs brengen en ging door met het strijdplan. En met resultaat. Rond de 13e minuut werd Bilal Ould-Chikh op de rechterflank bediend door Oskar Buur. De doelpoging van de Marokkaans-Nederlandse aanvaller werd echter geblokt, waarna de bal met een gelukje voor de voeten van de Haan kwam. Hij aarzelde geen seconde en schoot de bal strak en zuiver in de verre hoek. De wedstrijd was weer in evenwicht: 1 - 1.

Oppassen geblazen

Volendam werd naarmate de wedstrijd vorderde sterker en begon kansen te creëren.
In de 30e minuut had de Haan, op identieke wijze, bijna de tweede op zijn schoen, maar zijn poging ging rakelings over het doel van Nick Olij. Een paar minuten later was het, na goed positiespel op de linkerflank, de kans aan Calvin Twigt, maar tevergeefs.
Alhoewel de Wijdbroeken de betere van de partij waren, was het oppassen voor de countermogelijkheden van Sparta. Rond de 42e minuut kreeg Kitolano de bal op de linkerflank na een snelle uitbraak en schoot de bal achter Mio Backhaus. Volendam kon gaan rusten met een achterstand: 1 - 2.

Zoeken naar kansen

Na een optreden van John West in de rust ging de bal weer rollen. De eerste kans van de tweede helft kwam op naam van Sparta, maar de poging van Camiel Neghli ging huizenhoog over na een hoekschop.
In de minuten die volgden waren er een paar kansjes voor Volendam, waarvan de grootste voor Robert Mühren. Rond de 49ste minuut had Mühren de mogelijkheid op de gelijkmaker na een afgemeten voorzet van Ould-Chikh, maar zijn kopkans ging net langs de paal.

Teleurstellend slot

De thuisploeg keek na 20 minuten spelen in de tweede helft nog steeds tegen een achterstand aan. Verse mankrachten werden gebracht om de wedstrijd te doen kantelen, echter was het zoeken naar kansen voor beide ploegen. Tot de 78ste minuut waarin Garang Kuol werd diep gestuurd en de bal na het uitspelen van zijn directe tegenstander, enkele centimeters naast het doel plaatste.
Ondanks dat het spel voor het overgrote deel van de tweede helft op de helft van Sparta plaatsvond, moest Backhaus in de 85ste minuut nog knap redding brengen op een kopbal uit een vrije trap. Een minuut later was het echter wel raak voor de uitploeg. Vriends kon zijn tweede doelpunt maken uit een hoekschop waardoor 1 - 3 op het scorebord verscheen. De Spartanen drukten door en noteerden 1 - 4 als eindstand middels een afstandsschot van Verschueren.

Excelsior Maassluis-uit

De volgende wedstrijd voor de Volendamse formatie is het bekerduel tegen Excelsior Maassluis. Komende donderdag 16 november wordt om 20:00 uur afgetrapt in Maassluis.

7’ Bart Vriends 0 - 1
13’ Milan de Haan 1 - 1
42’ Joshua Kitolano 1 - 2
87’ Bart Vriends 1 - 3
90+1’ Arno Verschueren 1 - 4

FC Volendam: Mio Backhaus; Oskar Buur (62. Deron Payne), Benaissa Benamar, Josh Flint, George Cox, Calvin Twigt, Damon Mirani, Milan de Haan, Bilal Ould-Chikh (62. Zach Booth), Robert Mühren (84. Quincy Hoeve), Darius Johnson (62. Garang Kuol).

Sparta Rotterdam: Nick Olij; Said Bakari, Bart Vriends, Tijs Velthuis, Djevencio van der Kust, Jonathan de Guzman, Joshua Kitolano, Arno Verschueren, Charles-Andreas Brym (91. Rick Meissen), Tobias Lauritsen, Camiel Neghli (91. Django Warmerdam).

Tekst: Jeroen van Keeken
Foto’s: Fred Rotgans