Selectiespelers als trainer én boegbeeld voor de jeugdopleiding

  • woensdag, 05 mei 2021
  • Leestijd: 3 minuten
  • Bron: FC Volendam

Geregeld zijn een selectiespelers van FC Volendam te vinden op de velden van de jeugdopleiding. Sinds dit seizoen geeft een aantal training aan de onderbouw, middenbouw en bovenbouw. Zo ook Boy Deul (33). Daarmee is hij een voorbeeld voor de jonge talenten, die ook graag zijn pad willen bewandelen. “Jeugdspelers kijken op tegen de voetballers die in het eerste zitten”, vertelt Deul. “Wij kunnen met onze ervaringen als profs tips geven die hun ontwikkeling verder helpen. Want daar gaat het op die leeftijd uiteindelijk om: dat je je ontwikkelt als speler.”

Deul is bezig met de UEFA C-opleiding en oriënteert zich op een mogelijke toekomst als trainer. “Ik heb veel opdrachten die ik moet maken. Als trainer van de onderbouw geef ik tips, aanwijzingen en leid ik geregeld trainingen. Vaak neem ik een gedeelte van de training voor mijn rekening of zorg ik voor specifieke activiteiten als pass- en trapoefeningen of positiespeltraining. Die jongens vinden het ook altijd leuk als ik zelf meedoe aan het positiespel.”

Helden

Technisch manager Patrick Oudejans kan zich dat goed voorstellen. “Spelers in de leeftijd van zes tot twaalf jaar zijn zich steeds bewuster van hun omgeving. In deze fase zijn ze vaak op zoek naar zogenaamde ‘helden’. Spelers die dienen als voorbeeld van hoe zij zichzelf zouden willen zien. Iedereen kent die periode wel uit zijn jeugd waarin je Johan Cruijff of een andere bekende voetballer wilde zijn tijdens een partijtje op straat.”

En daarom werden de spelers uit het eerste geïntroduceerd in de jeugdopleiding van FC Volendam. “Voor het geven van een goed voorbeeld binnen bepaalde vaardigheden, het bieden van inspiratie én het scheppen van een clubcultuur.”

Completere voetballer

Deul komt zelf ook uit de jeugdopleiding van FC Volendam, maar merkt dat de verschillen met vroeger enorm zijn. “Nu worden talenten veel meer aan het denken gezet. Ze moeten meer nadenken over wat er gebeurt in een bepaalde situatie en hoe ze willen spelen. Als trainers vragen we ook aan spelers wat ze van bepaalde dingen vinden, specifieke trainingselementen. Er wordt ook veel meer getraind op bepaalde principes. De jeugdspelers worden nu slimmer, zijn meer met het spelletje bezig dan in mijn tijd het geval was. Destijds was het zo dat de trainer bepaalde en de spelers het uitvoerde. Nu snappen talenten meer wat er met bepaalde oefeningen wordt bedoeld. Het worden daarmee completere voetballers.”

Hoewel Deul geniet van het geven van trainingen, is hij er nog niet van overtuigd of zijn toekomst aan de zijlijn ligt. “Ik ben dat nog aan het uitzoeken, het hangt ervan af hoe dit zich bij mij ontwikkelt. Op dit moment vind ik het erg leuk om te doen.”

Tekst: Brian Wijker
Foto's: FC Volendam