Standbeeld topscorer Dick Tol (De Knoest) onthuld bij Kras Stadion

  • woensdag, 13 dec 2023
  • Leestijd: 3 minuten
  • Bron: FC Volendam

Bij het Kras Stadion is woensdag een standbeeld onthult van Dick Tol (De Knoest). De clubtopscorer aller tijden van FC Volendam wordt daarmee, exact vijftig jaar na zijn overlijden, op een mooie manier geëerd. 

Het is woensdag precies vijftig jaar geleden dat De Knoest overleed aan de complicaties na een operatie aan de dikke darm. Dit moment werd aangegrepen om het standbeeld te onthullen. Tol speelde tussen 1958 en 1967 voor FC Volendam. Hij scoorde in totaal 315 doelpunten in officiële wedstrijden en mag zich daardoor clubtopscorer aller tijden noemen van FC Volendam (276 competitiegoals en 39 bekergoals). De Knoest werd één keer topscorer van de Eredivisie en twee keer van de Eerste Divisie.

Woensdag werd het beeld onthuld door zijn kinderen Wilfried en Carola. Dit gebeurde in het bijzijn van enkele oud-ploeggenoten, familieleden, supporters, de Raad van Commissarissen, de directie van FC Volendam en huidig spits Robert Mühren.

Mooie woorden

Kees Mooijer - lid van de Raad van Commissarissen van FC Volendam en één van de initiatiefnemers van het beeld - sprak mooie woorden voorafgaand aan de onthulling. 'Dick was een echte spits. Hij bezat enorme sprongkracht, torende vaak boven iedere verdediger uit, was razendsnel en kon vanuit de loop keihard schieten. De wildste verhalen deden daarover de ronde. Zo zou een speler van VVV zijn afgevoerd nadat hij een bal in zijn maag kreeg. Een stadionspeaker vroeg hem een keer rustig aan te doen, want de keeper had net nieuw kunstgebit. Dick was niet alleen op voetbalgebied een icoon, maar ook op menselijk vlak was hij volgens vele van zijn medespelers een voorbeeld.'

'Ruim 13 jaar geleden ontketende de hartstochtelijke fan Jan Menne een actie voor realisatie van het standbeeld', vertelt Mooijer. 'Hij vroeg hulp aan het toenmalige bestuur en de supportersvereniging. Helaas ontviel Jan ons. In 2011 heb ik met Marijn en Maarten Rabelink een stichting opgericht om het alsnog te realiseren. Op een gegeven moment kwam er wat zand in de motor. Uiteindelijk hebben het Volendams erfgoed en Gerben Matroos garant gestaan voor een groot gedeelte van de bekostiging van het beeld.'

Mooijer sloot zijn speech af met de volgende woorden. 'Ik ben blij dat we na al die jaren nu eindelijk het standbeeld van De Witte kunnen onthullen. Een naam die hij liever had dan De Knoest. Ik verzoek jullie dan ook allemaal om maar vaak genoeg een aai over zijn bol te geven, dan komt ook die wens van zelf uit.' Het standbeeld is vanaf heden te aanschouwen bij de ingang van het Kras Stadion.

Tekst & foto's: FC Volendam