Voetbal Volendam Challengetraject: Voetballer Coen en trainer Gert op hoger niveau uitgedaagd

  • vrijdag, 02 feb 2024
  • Leestijd: 5 minuten
  • Bron: FC Volendam

Een groep spelers en trainers van RKAV Volendam hebben hebben deelgenomen aan een Challengetraject van Voetbal Volendam. Het Challengetraject is een ontwikkelingsprogramma voor RKAV-spelers en -trainers, die worden uitgedaagd met meer en betere trainingen bij FC Volendam om zo op de radar blijven voor een stap naar de proftak.

Gedurende ongeveer vijf weken zijn spelers op maandag en dinsdag actief geweest binnen de jeugdopleiding van FC Volendam. De trainers deden dat het hele seizoen. Zij kregen zo de gelegenheid zich te ontwikkelen op een hoger niveau. Na elk blok kregen zowel de spelers als de trainers feedback van de FC Volendam-trainers, waarmee ze vervolgens weer aan de slag kunnen bij RKAV Volendam. Na vijf intensieve weken bij FC Volendam delen speler Coen Kwakman (RKAV Volendam Onder 13) en trainer Gert Reemst hun indrukken van de club.

"De indrukken die ik heb gekregen waren heel waaardevol", vertelt Coen. "De intensiteit is hoger en het tempo met de bal gaat veel sneller. Ook is er veel meer beweging op het veld en leer je jouw positie en rol binnen de lijnen beter kennen." Trainer Gert sluit zich hierbij aan. "Ik heb een zeer positieve indruk gehad. Je leert hier veel en er zijn leuke mensen met veel kwaliteit om me heen."

'Snelle en uitdagende traingen'

Coen geeft aan veel geleerd te hebben. "De oefeningen zijn sneller en uitdagender, je moet feller zijn en staat minder lang stil." Gert voegt eraan toe: 'In principe werken we hier volgens een plan en periodisering, wat voor iedereen leerzaam is. Dit geldt ook voor de spelers. Ze weten waar ze aan toe zijn en welke spelprincipes ze kunnen trainen. De trainingsoefeningen zijn daarop gebaseerd. Je vangt hier veel op. Wat ik meeneem in mijn bagage als trainer is dat ik veel meer nadenk over de traingen die komen gaan. Thuis goed doornemen en nadenken over aspecten die op dat moment in de periode nodig zijn voor de ontwikkeling van de spelers. De aantallen van de spelers die je tot je beschikking hebt zijn essentieel om de veldafmetingen goed neer te zetten. Ook heb ik geleerd dat de spelers niet te veel stil moeten staan en lekker in beweging moeten blijven."

Coen deelt zijn observaties over het verschil tussen FC Volendam en zijn eigen club, waarbij hij vooral wijst op het geven en ontvangen van feedback. "Bij de RKAV zijn de trainers en spelers minder streng als je minder gefocust bent op de onderdelen van de trainingen. Ik kon daar vaker dribbelen en meer voor mezelf spelen, maar bij FC Volendam speel je met spelers die meer van elkaar verwachten en dan moet je goed om je heen kijken, het speelveld breed houden en praten met je medespelers. Dat vond ik spannend en durfde niet altijd te doen wat ik altijd doe. Maar ik heb geleerd je eigen spel te blijven spelen én te luisteren naar de feedback van de spelers en trainers. Fouten maken mag, als je altijd maar honderd procent inzet toont. Dat is ook wat ik tegen mijn medespelers ga vertellen bij RKAV Volendam."

'Bruikbare feedback'

Gert ziet het verschil vooral in de spelprincipes. "Het denken in spelprincipes en dat vertalen naar interessante en uitdagende trainingen. Dat gebeurt bij RKAV Volendam ook wel, maar op een ander niveau. Daarnaast heb ik gezien hoe waardevol het is als je andere trainers coacht en spart over de inhoud. Het is heel belangrijk te begrijpen waar je mee bezig bent en dat goed over te dragen aan je spelers."

Geert haalt een bijzonder moment op tijdens het Challengetraject. "Op een donderdagavond was ik bezig met het trainen van een team. Na afloop van de training kreeg ik waardevolle feedback van iemand die naast me zat. De feedback was zeer positief en het ging over de training van de spelers van de O18. De training liep niet helemaal zoals gewenst, maar de ontvangen adviezen waren zeer bruikbaar. Hier was ik erg blij mee en ik heb ze in mijn rugzak gestoken om er vervolgens actief mee aan de slag te gaan. Soms realiseer je niet eens dat je ongemerkt waardevolle begeleiding ontvangt."

'Kennis inzetten bij RKAV Volendam'

Coen en Gert beseffen nu dat er in Volendam een unieke situatie is, waarbij een grote amateurvereniging en een BVO naast elkaar liggen. "Een dergelijke situatie kom je zelden tegen", weet Gert. "Hier ontvang je goede begeleiding. Dit is gunstig voor zowel FC Volendam als RKAV. Ik ben hier op een bepaald niveau binnengekomen en krijg vervolgens feedback. Ik kan met recht zeggen dat ik gegroeid ben als trainer. Coen vult aan: "Ik ben blij dat ik deze ervaring heb mogen opdoen. Ik kan dit nu gaan inzetten bij RKAV Volendam en hopelijk speel ik daardoor beter, waardoor ik wellicht weer op de radar kom van FC Volendam. Daarnaast kan ik alles delen met mijn medespelers waardoor ook zij misschien beter gaan voetballen. Ik kan het veel spelers aanraden."

Tekst & foto's: FC Volendam