Voetbaltrip Volendam B1 naar München een groot succes

  • maandag, 15 mrt 2010
  • Leestijd: 6 minuten
  • Bron: FC Volendam

B1 levert prima prestatie met gelijkspel tegen FC Bayern München U.16 (3-3)

13/03 – Eindelijk was het dan zover: onze voetbaltrip naar München, met o.a. een vriendschappelijk duel tegen FC Bayern München U.16. Deze wedstrijd werd mogelijk door bemiddeling van Andries Jonker, de assistent van Louis van Gaal en een aantal jaren geleden ook nog actief als hoofdtrainer van FC Volendam. Naast het regelen van onze wedstrijd had hij bovendien gezorgd voor 50 voortreffelijke toegangskaartjes voor de Bundesligawedstrijd FC Bayern München – SC Freiburg. Niet onbelangrijk detail daarbij is het feit dat zijn broer Frank deel uitmaakt van onze begeleidingsstaf.

In de nacht van donderdag op vrijdag vertrokken wij om 01.00 uur vanaf de AMVO met de bus (in de toepasselijke kleur oranje) van Alpha Tours uit Hem/Venhuizen uit Volendam. Na een voorspoedige reis arriveerden wij rond het middaguur bij Jeugdherberg München-Park, vlak bij het centrum van München. Nadat iedereen was ingecheckt, werd vervolgens met de U-Bahn koers gezet richting Allianz Arena, waar om 15.00 uur een “Arena Fan Tour” van 5 kwartier was geboekt. Leuke bijkomstigheid was dat Andries zich halverwege de Arena Fan Tour bij ons gezelschap voegde en daaraan een extra tintje gaf door ons van extra informatie te voorzien bij hetgeen wij te zien kregen. Niet alleen onze spelers, maar ook andere deelnemers aan onze reis maakten dankbaar gebruik van de gelegenheid om zich samen met Andries digitaal te laten vastleggen. Bijna alle ruimtes in het stadion werden bezocht. Van tribune, sponsorlounges, perskamer, warming-up ruimte, spelerstunnel, tot het heilige der heiligen, t.w. de kleedkamer van FC Bayern, aan toe. Iedere speler heeft daarin zijn vaste plek onder zijn eigen foto. Als afsluiting van deze rondleiding werd nog, samen met Andries, een foto van ons hele gezelschap gemaakt. Na terugkeer in de jeugdherberg was het tijd voor het avondeten. Het spreekt voor zich dat de meesten die avond vroegtijdig hun bed opzochten.

Nadat de volgende morgen eerst een goed ontbijt was genuttigd, stond iedereen om 10.45 uur paraat om, opnieuw met de U-bahn, naar de Säbenerstrasse af te reizen, waar het trainingscomplex van FC Bayern is gevestigd en waar wij om 13.00 uur onze wedstrijd zouden gaan spelen. Inmiddels hadden ook onze trainer Richard Stricker, Gideon van der Wee, Dirk Vellema en Cor Veerman zich bij ons gezelschap gevoegd. Zij waren pas vrijdagavond, na de wedstrijd van FC Volendam 1, vanuit Volendam vertrokken. Jammer was dat het speelveld was bedekt met een flinke laag sneeuw. Slechts de lijnen waren sneeuwvrij gemaakt. Opmerkelijk was ook dat er geen hoekvlaggen waren geplaatst en dat er tijdens de wedstrijd ook geen gebruik werd gemaakt van assistent-scheidsrechters. Dit is daar overigens, hebben wij ons laten vertellen, standaard bij vriendschappelijke wedstrijden. Freek had dus een vrije dag. Onder deze moeilijke omstandigheden moest de strijd met FC Bayern U.16 worden aangegaan. Menige glijpartij was het gevolg. Het was Bayern dat op voorsprong kwam. De thuisclub bleek ook iets beter met de omstandigheden om te kunnen gaan. Het was vooral aan Daniël, door middel van een aantal prima reddingen, te danken dat niet met een grotere achterstand de rust werd bereikt. Na de pauze tapte Volendam uit een heel ander vaatje. Al snel wist Vince zijn team, met een mooie kopbal, op gelijke hoogte te brengen. Toch was er opnieuw een achterstand voor onze mannen. Met een listige boogbal wist een Bayern-aanvaller Daniël te passeren, 2-1. Volendam had daar in de vorm van de gelijkmaker van Jordy van der Sleen heel snel een antwoord op. Kort daarop nam Volendam zelfs een voorsprong. Joris was degene die voor 2-3 zorgde. Een sensatie leek in de lucht te hangen. Maar iedereen weet: Duitsers geven nooit op. Met een fraaie vrij trap kwam nu de thuisclub langszij, 3-3. Dit was ook de eindstand. Een prima prestatie van onze mannen, waarmee zij thuis kunnen komen.

Na de wedstrijd nog even langs de fanshop en daarna weer snel terug naar de jeugdherberg voor het avondeten. Rond de klok van 17.00 uur werd met de bus weer richting Allianz Arena vertrokken voor het sluitstuk van onze voetbaltrip: het bezoek aan de wedstrijd FC Bayern – SC Freiburg. Onze kaartjes gaven toegang tot een uitstekende plek in de eerste ring, net achter de dug-out van SC Freiburg. Minder mooi was dat SC Freiburg een onverwachte voorsprong nam. Andries had ons vrijdagmiddag al toevertrouwd dat het een moeilijke wedstrijd zou worden, zo vlak na een Champions League-wedstrijd en dan ook nog eens tegen één van de hekkensluiters van de Bundesliga. Zijn vrees werd bewaarheid, want SC Freiburg kwam, met een overigens fraaie treffer, op voorsprong. De instelling en inspiratie van de Bayern-spelers was onder de maat. Na de rust zou het dus anders moeten, want puntverlies tegen een degradatieploeg kan een topclub als FC Bayern zich absoluut niet permitteren. Het duurde tot ongeveer een kwartier voor het einde tot de thuisclub haar eerste treffer wist te produceren. Leuk voor ons was dat de doelpuntenmaker Arjan Robben was. Met een schitterende vrije trap zorgde hij voor de 1-1 op het scorebord. De druk van FC Bayern werd daarna groter en groter. Na een fraaie aanval over rechts, ingeleid door captain Mark van Bommel, kwam Arjan Robben in balbezit. Hij passte op een teamgenoot (wie is mij even ontschoten), die in de 16 onreglementair onderuit werd gehaald. Arjan Robben ontfermde zich over de toegekende penalty. Hij kweet zich onberispelijk van zijn taak en zette daarmee zijn team op een 2-1 voorsprong. Vooral leuk voor ons Hollanders was natuurlijk het feit dat Robben door zijn doelpunten er ook verantwoordelijk voor was dat tweemaal “Tulpen aus Amsterdam” uit de luidsprekers galmde. Ons gezelschap zong dit lied uiteraard uit volle borst mee, hetgeen de stemming extra verhoogde. De overwinning van FC Bayern was nu net de slagroom op de taart.

Meteen na afloop werd de bus weer opgezocht en de reis huiswaarts aanvaard. Precies 10 uur later, zondagmorgen om 07.15 uur, waren wij weer terug op de parkeerplaats bij de AMVO en kwam er een einde aan onze bijzonder geslaagde voetbaltrip naar München. Vanaf deze plaats wil ik iedereen bedanken (bestuur FC Volendam, spelers en staf B1, overige reisgenoten, Andries Jonker, Christan Nerlinger en Frank Jonker) die heeft bijgedragen aan het welslagen van onze reis naar München. Het zal ons allen nog heel lang heugen.

Gerard Veeken

{foto1}