Wereldprimeur: FC Volendam en Telstar maken met regenboogtenue statement voor LHBTI-acceptatie

  • woensdag, 06 okt 2021
  • Leestijd: 3 minuten
  • Bron: FC Volendam

De Vissersderby tussen Telstar en FC Volendam op vrijdag 15 oktober 2021 is een bijzondere editie. Dan spelen beide Noord-Hollandse teams in een speciaal ontworpen regenboogtenue, om aandacht te vragen voor gelijkheid en discriminatie. En dat is een wereldprimeur; nooit eerder pasten tijdens één professionele voetbalwedstrijd beide teams hun tenue aan voor dit thema. FC Volendam en Telstar doen daarmee een schepje bovenop de voetbalbrede #AllTogetherChallenge, waarbij tijdens het voetbalweekend van 15, 16 en 17 oktober via regenboogarmbanden, -vlaggen en- speldjes een bijdrage wordt geleverd aan meer LHBTI-acceptatie.

Niemand uitgesloten

De #AllTogetherChallenge is een initiatief dat aanhaakt bij de Coming Out Day op maandag 11 oktober. De Alliantie Gelijkspelen 4.0 (John Blankenstein Foundation, NOC*NSF, KNVB en KNHB) vraagt in samenwerking met de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie, Pure Energie Eredivisie Vrouwen, Eredivisie Zaalvoetbal Mannen, Eredivisie Zaalvoetbal Vrouwen, VVCS, CBV en ESPN jaarlijks aandacht voor de boodschap dat niemand uitgesloten mag worden. Ongeacht je afkomst of geaardheid.

Regenboogtenue

FC Volendam en Telstar grijpen de #AllTogetherChallenge aan om uit te dragen dat er in de maatschappij geen ruimte is voor uitsluiting. Zoals hierboven beschreven voetballen beide teams tijdens de eerstvolgende Vissersderby in een regenboogtenue, dat is ontworpen door kledingpartner Robey Sportswear. Ook bondscoach Louis van Gaal sympathiseert met het initiatief. “FC Volendam is in alle opzichten in ontwikkeling”, vertelt Jan Smit, vicevoorzitter van FC Volendam. “Denk bijvoorbeeld aan onze plannen voor het nieuwe stadion. We vinden dat we ook op maatschappelijk vlak vooruitstrevend moeten zijn. Als we ook maar één procent kunnen bijdragen aan minder uitsluiting van mensen in de sport en de maatschappij in z’n algemeenheid, zou ons dat al voldoening geven."

Fanshop

De regenboogtenues van FC Volendam worden na het duel tegen Telstar te koop aangeboden in de fanshop in het Kras Stadion. Op dit moment wordt gekeken naar de exacte invulling hiervan.