Winst en verlies tegen Ajax

• donderdag, 09 sep 2010
  • Leestijd: 9 minuten

Hardwerkend Volendam C2 uiteindelijk onderuit met 2-5 tegen Ajax C2.

Donderdag was de dag dat Ajax op bezoek kwam naar ons stadion. Alle wedstrijden zijn belangrijk maar als Ajax komt is het toch altijd iets specialer. Vooraf wisten drie jongens al dat ze deze wedstrijd niet zouden spelen vanwege een blessure. Puck Postma, Sebastiaan vd Linde en Joey Salden. Vlak voor de wedstrijd werd ook duidelijk dat een vierde speler niet zou spelen. Jamy Jacobs kreeg geen groen licht van de verzorging en ook hij moest deze wedstrijd laten schieten. Iwan Tol kreeg hierom een basisplaats. Tegenover al deze blessures was het Nathan van Kooperen die wel weer mocht aantreden na zijn blessure.
De wedstrijd was nog geen twee minuten oud, toen Ajax voor het eerst dreigend was. Een snel genomen vrije trap werd gespeeld op de linksbuiten van Ajax. Het schot ging voorlangs. In de volgende vijf minuten kreeg Volendam twee kleine mogelijkheden. Een iets te diep gespeelde bal van Martijn Wit en een afstandschot van Tenzin Tempa. Het was Ajax, dat domineerde. Een aanval over de rechterkant werd via een voorzet voor het doel gebracht. Nick Binken kon de bal niet weg werken en de linksbuiten van Ajax kon bij de 2e paal binnen schieten. 0-1. Volendam kwam er voetballend niet goed uit. Hierop besloot Frank Rozemeijer de lange bal te gebruiken. In de 10e minuut viel de bal in de voeten van Tenzin Tempa. Hij draaide zich vrij en kon de 16 inlopen. En dan weet je het al bijna zeker. Goal. 1-1.

{foto1}

Toch was het Ajax, dat de wedstrijd onder controle hield. Goed combinatievoetbal en veel bewegelijke spelers. De verdediging van Volendam met Nevin Hagedoorn, Gevano End, Frank Rozemeijer en Nick Binken kon flink aan de bak en zij moesten links en rechts veel corrigeren. In de 20e minuut was het Kees Zwarthoed die na een goede individuele actie de achterlijn opzocht. Een prima voorzet ging richting 2e paal waar Jordan Kempenaar net iets te veel gehinderd werd om in te koppen.
In de 23e minuut werd het 1-2. De spits van Ajax was uitgeweken naar rechts. Hij passeerde twee spelers via een kluts en kon de bal vanaf de achterlijn terug trekken. Hier stond al een Ajax-speler klaar om af te drukken. Dit was tevens de ruststand.
In de rust heeft Volendam twee wissels toegepast. Onze enige wissels, maar Nick Binken en Nathan van Kooperen komen terug van een blessure en moesten gewisseld worden. Nick kreeg al een beetje last en Nathan is uit voorzorg achtergehouden. Mick Nelen kwam op 2 en Symon Schilder kwam op 8.

{foto5}

Ajax had de 2e helft gekozen voor een andere tactiek. Hierdoor kon Volendam meer en langer aan de bal komen. Dit resulteerde in een minuut of zeven goed voetbal van beide kanten. Na acht minuten in de 2e helft was het toch weer Ajax dat scoorde. Een afgeslagen corner werd vanaf de 16 ingeschoten. De bal kwam via de kluts bij de spits terecht. Deze draaide en schoot in. 1-3. Na 45 minuten nam Ajax het initiatief weer over. Enkele kansen van Ajax en reddingen van Sjoerd Lucas waren het gevolg.
Eén verkeerde keus van een goed keepende Sjoerd leidde de 1-4 in. Een niet goed genomen doeltrap werd opgevangen door Ajax. Het eerste schot werd nog gepareerd door Sjoerd maar de rebound was raak. De rest van de wedstrijd zou Volendam alleen nog maar kunnen reageren. Ajax speelde de bal goed rond. Volendam kon alleen maar loeren op foutjes van Ajax. En deze situatie kwam toch enkele keren voor. Zo pakte Kees Zwarthoed in de 60e minuut de bal over op het middenveld en hij ging op avontuur. Alleen op de keeper af met een verdediger naast hem. Net op het moment dat Kees wilde schieten vanaf de punt van de 16 werd zijn schot nog geblokt.

{foto3}

In de 65e minuut viel de mooiste goal van de wedstrijd. En deze goal kwam op naam van Tenzin Tempa van Volendam. Wederom een onderschepping op het middenveld. Dit keer was het Symon Schilder die de bal onderschepte en direct Tenzin inspeelde. Hij kapte zich vrij van zijn mandekker en schoot de bal gericht vanaf dertig meter over de keeper. 2-4. De wedstrijd leek te eindigen in deze stand maar het was Ajax, dat in de laatste minuut nog de 2-5 scoorde.
We wisten vooraf dat het een moeilijke wedstrijd zou worden. Het team van trainer Orlando Trustfull was vandaag een maatje te groot. Maar ook uit dit soort wedstrijden kunnen de jongens een hoop leren. En dat is uiteindelijk het belangrijkst.
Sjoerd Lucas, Nick Binken (Mick Nelen ’35), Gevano End, Frank Rozemeijer, Nevin Hagedoorn, Iwan Tol, Martijn Wit, Nathan van Kooperen (Symon Schilder ’35), Kees Zwarthoed, Tenzin Tempa, Jordan Kempenaar.

Foto's: Rob Lezer Bestel Afdrukken

FC Volendam D1 wint zelfverzekerd van Ajax D2:  2 – 4

Donderdag 9 september 2010 stond voor de FC D1 de tweede competitiewedstrijd op het programma. Na de winst in de thuiswedstrijd op Purmerend afgelopen zaterdag (7 -0), stond nu de lastige uitwedstrijd tegen Ajax D2 op het programma. De FC D1 van vorig jaar is helaas gedegradeerd, waardoor de huidige D1 een klasse lager speelt. Hierin nemen ze het op tegen de betere amateurclubs uit de regio, en tegen de D2’s van FC Utrecht, AZ en Ajax.

De beginopstelling van FC Volendam bestond uit Jos Timmer op doel, achterin van rechts naar links: Kevin Tol, Marco Tol, Hjalmar Oomens en Stan Veerman. Op het middenveld van links naar rechts: Jari Vlak, Rouchan Khairi en Joey Veerman. Voorin van rechts naar links: Roy Tol, gastspeler Martijn Kaars (D2) en Pieter Kroon. Op de bank begonnen Alex Plat, Daan van Baarsen, Stef Schilder, Gani Meholli, en de van een blessure terugkerende Max Sajet.

{foto2}

Volendam startte (te) afwachtend. Het initiatief lag bij Ajax. Met name de snelle linksbuiten en de spits van Ajax zorgde voor gevaar. Het duurde even voordat Volendam zich hierop instelde. Feitelijk gebeurde dit te laat, want Ajax scoorde in de vijfde minuut vanaf links de 1 – 0. Vervolgens was het afwachten hoe Volendam met deze tegenslag om zou gaan. Men ging er goed mee om. Vanaf de goal werd korter op de tegenstander verdedigd, en begonnen de voorwaartsen van Volendam heel goed druk te zetten op de opbouw van Ajax. Vrij

snel bleek dat Ajax hier niet goed mee om kon gaan, en kwam Volendam terug in de wedstrijd. Ook ontstonden er kansen. Ajax bleef gevaarlijk, maar de balans in de wedstrijd begon door te slaan naar Volendamse kant. Met de snelle Kaars en Tol in de voorhoede, creëerde Volendam kansen. Dit resulteerde in de terechte 1 – 1 die via een knappe uitbraak van Martijn Kaars op aangeven van Joey Veerman tot stand kwam. Kaars sprintte in een rechtstreeks duel met zijn directe tegenstander net even effectiever met de bal om dan de keeper en de verdediger. Hierna raakte Roy Tol nog een keer de paal.In de 15e minuut kreeg Volendam een corner. Deze werd genomen door Roy Tol, die de bal laag voor de goal bracht alwaar Jari Vlak met een kopgoal a la Beb Bakhuys voor de 1 – 2 zorgde. Kort hierop stuurde Joey Veerman Roy Tol diep, die de verdiende 1 – 3 binnenschoot. Ajax probeerde hierna het heft terug in handen te krijgen en probeerde de aansluitingstreffer te maken. Dit lukte ook, in de blessuretijd van de tweede helft. De rust werd dus behaald met een stand van 2 – 3.

Na rust kwam Volendam weer goed uit de startblokken. Kans op kans werd gecreëerd, maar er werd niet uit gescoord. Met Alex Plat in de ploeg voor Kevin Tol en Daan van Baarsen voor Pieter Kroon werd er achterin vrijwel niets weggegeven. Met een hardwerkend middenveld, een gedegen achterhoede met een uitstekend spelende Marco Tol, hield Volendam de zaak onder controle. Na een minuut of tien maakte Martijn Kaars op aangeven van Roy Tol zijn tweede goal. Deze goal was toch wel een verlossing. Temeer omdat de na rust warrig leidende scheidsrechter eerst Ajax en later ook Volendam een penalty onthield.

Het eindsignaal werd bereikt met een terechte 2 – 4 overwinning voor Volendam. Volendam levert hiermee, weliswaar tegen een jongere tegenstander, een goede prestatie in het hol van de leeuw, en gaat dus fier aan kop in deze jonge competitie.