Zege in Heerenveen geeft vertrouwen voor zondagavond onderonsje

  • donderdag, 22 feb 2024
  • Leestijd: 5 minuten
  • Bron: FC Volendam

Het Nieuwe Oranje moest in Arnhem genoegen nemen met een gelijkspel in de degradatiekraker tegen Vitesse. Een punt waardoor er nog weinig te zeggen valt over de handhavingsstrijd waarin het team van trainer Regillio Simons volledig in verwikkeld is. Zondag staat om 20:00 uur het volgende affiche gepland: sc Heerenveen, waar FC Volendam eerder dit seizoen van won, komt op bezoek op De Dijk. Rob Dieperink gaat als scheidsrechter de wedstrijd in goede banen lijden.

Ondanks de vroege openingstreffer van Bilal Ould-Chikh lukte het FC Volendam niet om een dreun uit te delen aan een concurrent. De Arnhemmers maakten snel gelijk en enkele geweldige reddingen van Mio Backhaus voorkwamen een driepunter voor de thuisploeg. Het voordeel van de puntendeling is dat de oranjehemden de laatste plaats (op doelsaldo) nog steeds laten aan de Arnhemmers. FC Volendam heeft nog twaalf speelrondes de tijd om het tij te keren en te klimmen uit de rechtstreekse degradatieplekken. Het gat met nummer zestien RKC Waalwijk is vijf punten.

Race tegen de degradatieklok 

De eerste van twaalf finales is er eentje tegen de enige ploeg uit het Noorden die nog actief is in de Eredivisie: sc Heerenveen. Zoals eerder benoemd is dit een tegenstander waar FC Volendam al van won dit seizoen. In Heerenveen werd de wedstrijd beslist door een heerlijke punter van Bilal Ould-Chikh en een fraaie solo van de inmiddels naar AZ vertrokken Lequincio Zeefuik.

De Friezen draaien dit seizoen een wisselvallig seizoen. Zo verloor de ploeg van Kees van Wonderen in september alle Eredivisiewedstrijden en werd er in 2024 slechts één competitieduel gewonnen. In het Abe Lenstra Stadion werd alleen Ajax met 3 – 2 verslagen. Tegen Fortuna Sittard, AZ en PEC Zwolle werd gelijkgespeeld en wedstrijden tegen Go Ahead Eagles en Excelsior vielen uit in het nadeel van de Super Friezen.

Toch beschikt sc Heerenveen over zeer veel kwaliteit. Osame Sahraoui is met zijn dribbels ongrijpbaar voor menig Eredivisieverdediger. Daarnaast is de Noorse buitenspeler ook al bij acht doelpunten betrokken dit seizoen. Met Andries Noppert heeft de ploeg ook een Oranje-international in de ploeg, al moest de doelman eerder dit seizoen zijn basisplaats afstaan aan Mickey van der Hart. Ook middenvelder Luuk Brouwers vindt geregeld het net, evenals zijn ploeggenoot Pelle van Amersfoort dat deed tegen Ajax.

Van het dorp naar het Noorden

Diverse spelers hebben zowel het oranje van FC Volendam als het blauw-wit van sc Heerenveen gedragen. In de recente geschiedenis komen al snel de namen Henk en Joey Veerman naar boven. Beide spelers speelden tegelijk voor ’t Fean en reden notabene samen heen en weer vanaf het dorp naar het Noorden om zich zo bij de club te melden. Gerry Koning, Radoslav Samardzic en Alex Pastoor zijn enkele voorbeelden uit een dieper verleden. In de huidige selectie is het enige dwarsverband assistent-trainer Michael Dingsdag, die vier seizoenen het Friese shirt droeg en daar onder andere de KNVB Beker won.

Van de negentien duels die FC Volendam tegen sc Heerenveen speelde in de competitie wonnen De Wijdbroeken er vier. De laatste zege tegen de Super Friezen in het Kras Stadion werd in 1998 geboekt. In de voorlaatste speelronde van het seizoen werd sc Heerenveen met 4 – 1 verslagen. Johan Steur, Marco Boogers, Mark de Vries en Marco Gentile waren allen verantwoordelijk voor een treffer om de eindstand van 4 – 1 op het scorebord te toveren. De vorige editie aan de Dijk eindigde, ondanks een doelpunt van Robert Mühren, in een 1 - 3 nederlaag.

Laatste vijf ontmoetingen

16-12-2023 | sc Heerenveen – FC Volendam: 1 – 2
Bilal Ould-Chikh en Lequincio Zeefuik

08-04-2023 | sc Heerenveen – FC Volendam: 2 – 1 
Henk Veerman

11-01-2023 | sc Heerenveen – FC Volendam: 2 – 0 (KNVB Beker)

23-10-2022 | FC Volendam – sc Heerenveen: 1 – 3
Robert Mühren

22-04-2009 | FC Volendam – sc Heerenveen: 0 – 2 (KNVB Beker)

Mis niets van het duel!

Zit je niet in het Kras Stadion? Dan kan je de wedstrijd volgen via ons verslag op X, de Story op Instagram en plaatsen wij regelmatig updates op Threads. De wedstrijd is ook te zien op het open kanaal van ESPN. De wedstrijd begint aankomende zondag om 20:00 uur.

Tekst: Bram van Lint
Foto’s: FC Volendam